to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 02.04.2018

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Αποκαθίσταται η υδροδότηση - Συγγνώμη από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ

Η ΕΥΑΘ ενημερώνει ότι οι ποσότητες νερού που εισέρχονται στο δίκτυο της πόλης είναι απολύτως ικανοποιητικές - Συγγνώμη προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία ζητεί ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ - Για «απύθμενο θράσος από τη Ν.Δ.» κάνει λόγο ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Σειρά ερωτημάτων αναζητούν απαντήσεις για τα προβλήματα υδροδότησης

Η ΕΥΑΘ ενημερώνει ότι οι ποσότητες νερού που εισέρχονται στο δίκτυο της πόλης είναι απολύτως ικανοποιητικές, δεδομένου ότι η μέση ωριαία παροχή νερού από την Αραβησσό, τον Αλιάκμονα (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού) και συμπληρωματικές πηγές αγγίζει τα 12.000 κ.μ., ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη που είναι τα 10.500 κ.μ./ώρα.

Παρ' όλα αυτά, στις βόρειες και υψηλές περιοχές του Πανοράματος και σε τμήματα του Επταπυργίου παρουσιάζονται τμηματικά προβλήματα υδροδότησης (κυρίως λόγω υπερκατανάλωσης μετά την παρατεταμένη διακοπή), ενώ στις Συκιές θα συνεχιστεί η προγραμματισμένη διακοπή μέχρι τη 1 π.μ., ώστε να υδροδοτηθεί η Άνω Πόλη.

Συνέντευξη Τύπου με προτάσεις για ελάφρυνση των καταναλωτών

Τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της ολικής θραύσης στον κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ ΑΕ, που προκάλεσε διακοπή διαρκείας στην υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, θα ζητήσει -πιθανώς από το Τεχνικό Επιμελητήριο- η εταιρεία, ενώ οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να αποφανθούν και για το αν ο τρόπος επισκευής ήταν ο ενδεδειγμένος υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Γιάννης Κρεστενίτης, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι το βέβαιο είναι πως η βλάβη δεν οφειλόταν σε λανθασμένους υδραυλικούς χειρισμούς, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχα περιστατικά του 1986, του 1994 και του 2004.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πρόταση μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών και ενίσχυσης κοινωνικών δομών από ΕΥΑΘ

 

Συγγνώμη προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία

Εν τω μεταξύ, συγγνώμη εκ μέρους της διοίκησης της ΕΥΑΘ και του ίδιου προσωπικά εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Κρεστενίτης, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, στερούμενοι τις προηγούμενες μέρες ένα κοινό αγαθό όπως το νερό, αν και καταβλήθηκαν όπως αναφέρει υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία της εταιρίας για την αποκατάσταση της βλάβης και την επανατροφοδότηση της πόλης. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΑΘ, ο κ. Κρεστενίτης αναφέρει: "Αν και η μεγάλη και πολύ σοβαρή βλάβη του αγωγού της Αραβησσού αποκαταστάθηκε τεχνικά εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί από την αρχή, δηλ. το μεσημέρι της Παρασκευής 30/3/18, αν και η επανατροφοδότηση του δικτύου της πόλης με το νερό της Αραβησσού έχει ξεκινήσει εδώ και ένα 24ωρο, έχοντας εξασφαλίσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας για το πόσιμο νερό, αν και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία της Εταιρείας, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δυστυχώς ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά στερούμενοι ενός κοινού αγαθού όπως το νερό. Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση της ΕΥΑΘ και εγώ προσωπικά ζητούμε συγνώμη και κυρίως από τους πιο ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας. Θεωρούμε βέβαια ότι οφείλουμε να παρουσιάσουμε τη σειρά των γεγονότων, τη σειρά των ενεργειών μας και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού από την πόλη".


«Απύθμενο θράσος για την ΕΥΑΘ από τη Ν.Δ.»

Το θράσος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια. Καταλογίζει ευθύνες για το ατύχημα στον αγωγό ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στην Κυβέρνηση και στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ, όταν είναι γνωστό ότι επί πολλές δεκαετίες έχει αφεθεί στην τύχη της η παλαιά υποδομή του δικτύου ύδρευσης με τεράστιες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Η  ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει:

«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». Το θράσος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια. Καταλογίζει ευθύνες για το ατύχημα στον αγωγό ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στην Κυβέρνηση και στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ, όταν είναι γνωστό ότι επί πολλές δεκαετίες έχει αφεθεί στην τύχη της η παλαιά υποδομή του δικτύου ύδρευσης με τεράστιες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας.   

Παρά τις προβλέψεις για τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που εγκυμονούσε η παλαιότητα του δικτύου και η πλημμελής συντήρησή του, το 2012 η τότε διοίκηση, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας,  λόγω της επιλογής να ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρεία ακύρωσε διαγωνισμό που είχε τελεσφορήσει, προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα ιδεοληψίας το οποίο όμως, σήμερα ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη. Ακύρωσαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις μόνο και μόνο  επειδή  σκόπευαν να την ιδιωτικοποιήσουν.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2016, έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλει σχέδιο για εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού και συντήρησης των εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Το έργο αναμένει έγκριση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. 

Η ζημιά στον αγωγό αποκαταστάθηκε. Η πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης απαιτεί  και την υποχώρηση της θολότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος που έχει ευθύνες γι’ αυτή την υπόθεση είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πληρώνει τα σπασμένα άλλων.

Αυτό που δεν μπορεί να «ομαλοποιηθεί» είναι ο αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και εκεί που το υπέρμετρο μέγεθος της ευθύνης που της αναλογεί είναι παραπάνω από φανερό.

Για τη σημερινή Κυβέρνηση το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)