to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 25.12.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Απογοήτευση στην αγορά - Ευτυχώς υπάρχουν και τα τρολ της "Θεσσαλονίκη"

Για την τελευταία πράξη του δράματος κάνουν λόγο έμποροι και καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενοι στην Χριστουγεννιάτικη αγορά και στην κίνηση στην πόλη. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η πτώση του τζίρου τους θα αγγίξει το 25% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα “εκμεταλλευτούν” την περίοδο των γιορτών, ώστε να καταφέρουν να βάλουν λουκέτο τους επόμενους μήνες στα καταστήματά τους.


makthes.jpg


Όπως δηλώνουν καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης, ο μόνος λόγος που συνεχίζουν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, είναι ότι δεν μπορούν να τις κλείσουν, λόγω οφειλών. Έτσι προσανατολίζονται στην εκποίηση των εμπορευμάτων τους την περίοδο των γιορτών, προκειμένου να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους επόμενους μήνες.


Πεσμένη είναι η κίνηση όμως και στην κεντρική αγορά της πόλης, με τους εμπόρους να κάνουν λόγο για πτώση στο τζίρο τους που θα ξεπεράσει το 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν περιορίσει τις παραγγελίες τους κατά 50%, ενώ κατά το κλείσιμο της χθεσινής ημέρες απογοητευμένοι διαπίστωναν ότι θα χρειαστεί να πετάξουν εμπορεύματα.


Μια βόλτα στην πόλη αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη δεν ήρθαν ποτέ. Για πρώτη χρονιά δεν άνοιξαν στην πόλη μαγαζιά με εποχιακά είδη και κατα συνέπεια έχασαν το μεροκάματο -με στοιχεία του τοπικου εμπορικού συλλόγου- περίπου 500 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις.


Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν την πανελλαδική πτώση του τζίρου των καταστημάτων, από τα 38δις που έφτασε τον προηγούμενο χρόνο, φέτος μετά βίας αγγίζει τα 7δις ευρώ.


Μαγική εικόνα από τη «Θεσσαλονίκη»


Βέβαια τα στοιχεία και την προφανή εικόνα που συναντά όποιος κάνει μια βόλτα στην πόλη, δεν είδαν οι συντάκτες της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», που κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο «Ανέλπιστα καλά τα μηνύματα» και στο κεντρικό άρθρο της ανέφερε πως η ψυχολογία στην αγορά αλλάζει και κάτι φαίνεται να κινείται.


Το ρεπορτάζ της πάλαι ποτέ προοδευτικής εφημερίδας επιβεβαιώνει και ο απίθανος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πόλης Κώστας Χαντζαρίδης, που σε δηλώσεις του αναφέρει ««Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο πολύ κόσμο. Πήγαμε πολύ καλά από πλευράς επισκεψιμότητας και το θετικό είναι ότι ο κόσμος δεν περιορίστηκε στη βόλτα, αλλά γίνανε αγορές».


Πόσα χρόνια δηλαδή είχατε να δείτε τόσο κόσμο;


Όσο για τα τρολ της «Θεσσαλονίκης» είναι σαφές ότι η κρίση δεν τους άγγιξε. Απολύσεις δεν έχουν γίνει, οι μισθοί τους παραμένουν στα ύψη και κυρίως στην μπαίνουν στην ώρα τους. Και κάπως έτσι γεμίζει και η αγορά…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)