to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 12.03.2013

Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Από 15-24 Μαρτίου πραγματοποιείται το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Ταινίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ταινίες για τους ανθρώπους και τον μεταλλασσόμενο ψυχισμό τους, ταινίες για το παρελθόν αλλά και το διαγραφόμενο μέλλον, ταινίες για θεατές που... φιλοδοξούν να διαφοροποιηθούν από τα “πνευματικά καθοδηγούμενα από τα ΜΜΕ πρόβατα” (όπως αυτό της εμπνευσμένης αφίσας της φετινής – 15ης διοργάνωσης) είναι οι 196 ταινίες του 15ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή.


“Φτωχότερο” (οικονομικά) από κάθε άλλη χρονιά (διοργανώνεται φέτος με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ -ποσό που εξασφαλίστηκε από τα ΕΣΠΑ και πρόγραμμα Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παραμένει πλούσιο σε ιδέες, αυτές που φέρουν οι ταινίες τεκμηρίωσης απ' όλο τον κόσμο οι οποίες προβάλλονται στο πλαίσιο της διοργάνωσής του, επιβεβαιώνοντας την άποψη του εμπνευστή, ιδρυτή του και καλλιτεχνικού του διευθυντή κ. Δημήτρη Ειπίδη σύμφωνα με την οποία “το μέλλον του κινηματογράφου είναι το ντοκιμαντέρ”.

Και μπορεί η φετινή διοργάνωση να ξεκινά με μια σημαντική “απουσία” -αυτή του 72χρονου Χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίτσιο Γκουσμάν ο οποίος αν και ο μοναδικός επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Φεστιβάλ είχε μόλις χθες ένα ατύχημα το οποίο θα τον κρατήσει στη Χιλή- εξακολουθεί να διεκδικεί και μάλιστα μαχητικά πολλές παρουσίες (θεατών και δημιουργών).

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο κ.Δημήτρης Ειπίδης το φεστιβάλ κατάφερε πλέον στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του να “αναρριχηθεί” στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά και να αποτελεί ήδη μια από τις σημαντικότερες διεθνώς διοργανώσεις στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Για το φετινό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου 2013, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη, οι διοργανωτές ετοίμασαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Φεστιβάλ (με ταινίες από τα δεκαπέντε χρόνια της διοργάνωσης) το οποίο μάλιστα θα μεταφερθεί και θα προβληθεί στην Αθήνα (στην Ταινιοθήκη) από τις 18 Μαρτίου ως τις 7 Απριλίου.

Μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη επιλογές των ταινιών του φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα!

Στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (κτίριο Μουσείου Κινηματογράφου) ιδρύεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη της χώρας

Περισσότερα από 8.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά (μεταξύ των οποίων η κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου ιδρυτή του φεστιβάλ κινηματογράφου Παύλου Ζάννα) περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιασθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

H Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, ένας σημαντικός θεσμός που ιδρύθηκε πρόσφατα (το Νοέμβριο του 2012) ως μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διευρύνει τις δραστηριότητές της με την ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα.

Στις συλλογές αυτές περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική του κινηματογράφου, για κινηματογραφικά είδη και εθνικές κινηματογραφίες, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, κινηματογραφικά σενάρια κ.ά.), καθώς και ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν στο σύνολο των τευχών τους (τα θρυλικά “Cahiers du Cinema”, το “and Sound” ο ελληνικός “Σύγχρονος Κινηματογράφος” κ.ά.).

Μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο ενώ η διαδικασία της ψηφιοποίησης συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ, ενώ η ανακαίνιση του χώρου της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)