to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 22.10.2018

πηγή: dailythess.gr

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη μιας «μουσικού του δρόμου» για επαιτεία

Μία νεαρή κοπέλα, μουσικός του δρόμου, συνελήφθη χτες το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους, κατηγορούμενη για επαιτεία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα μέλη του Σωματείου Μουσικών Βορείου Ελλάδας - Την Τετάρτη προγραμματίζεται σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου - Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή


«Απαράδεκτη η χθεσινοβραδυνή σύλληψη, προσαγωγή και στη συνέχεια μήνυση από πλευράς των αστυνομικών οργάνων σε βάρος της μουσικού του δρόμου….ξανά για επαιτεία. Στην καρδιά της πόλης στην Αριστοτέλους! Στην ουσία “διώκεται” ο πολιτισμός. Η αστυνομία “υπερθεματίζει” στην αναλγησία. ΝΤΡΟΠΗ. Δεν δέχτηκαν καν να μιλήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας! Τέτοιοι χειρισμοί δεν ευνοούν τον διάλογο με ένα νόμιμο ιστορικό σωματείο της πόλης, για ένα τόσο σοβαρό και φλέγον ζήτημα για τους μουσικούς της πόλης και όχι μόνον. Ζήτημα που αφορά ακόμη και την επιβίωση κάποιων ανθρώπων.Την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης πια για το θέμα της επαιτείας στη βουλή. Ο ΣΜΒΕ θα σταθεί στο πλευρό της συλληφθείσας μουσικού» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook o Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Ορθά – Κοφτά» στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο, την Τετάρτη προγραμματίζεται σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου με αφορμή τη συγκεκριμένη σύλληψη. «Περιμένουμε να υπάρξει παρέμβαση στη Βουλή ώστε να καταργηθεί αυτή η Μεταξική διάταξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβουδάκης.

Και το βίντεο της μουσικού που δημοσίευσε από εμφάνισή της στην Αριστοτέλους:

Toν Δεκέμβριο του 2016 οι μουσικοί του δρόμου είχαν οργανώσει διαμαρτυρία στην παραλία της Θεσσαλονίκης για τις προσαγωγές και τις διώξεις (για επαιτεία, κατάληψη δημόσιου χώρου, μη πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ.

Με αφορμή τη σύλληψη νεαρής μουσικού, o N. Παρασκευόπουλος δήλωσε:

Ο αείμνηστος  καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης, πριν 45 χρόνια είχε προτείνει την αποποινικοποίηση της επαιτείας. Αλλά η μουσική δεν είναι επαιτεία, είναι δώρο, και η ελεύθερη εκτέλεσή της σε δρόμους και πλατείες δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων. Είναι αγαθό πολιτισμού. Σωστά λέγεται, όσοι δεν έχουν γνωρίσει άλλες χώρες και άλλες πόλεις δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε τη δική τους. Δεν καταλαβαίνουν πόσο οι καλλιτέχνες του δρόμου ομορφαίνουν τις γειτονιές. Πόσο συντελούν όχι μόνο στη διάδοση, αλλά και στην ίδια τη δημιουργία της τέχνης.

Ελπίζω η κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή (22.10.2018) να είναι το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της ωραίας μουσικής στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ποινικές διώξεις κατά των «μουσικών του δρόμου»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)