to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 22.05.2015

Πολιτική

Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη: Καταγγέλλουμε την καταστολή, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλει την πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση «προληπτικής» καταστολής, το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαΐου, στον πεζόδρομο της Ικτίνου και τις αδικαιολόγητες προσαγωγές δεκάδων νεαρών που βρίσκονταν εκεί, καθώς και την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στον ίδιο χώρο, το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαΐου.


Ολόκληρη η ανακοίνωση: 


Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλει την πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση «προληπτικής» καταστολής, το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαΐου, στον πεζόδρομο της  Ικτίνου και τις αδικαιολόγητες προσαγωγές δεκάδων νεαρών  που βρίσκονταν εκεί, καθώς και την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στον ίδιο χώρο, το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαΐου.

Η προληπτική καταστολή , πρόδηλα έχει στόχο την τρομοκράτηση της νεολαίας που επέλεξε να κάνει χρήση του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, με δεδομένα τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, την οικονομική κρίση αλλά και την απουσία εναλλακτικών επιλογών στην πόλη μας.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή έχει γίνει υπερβολική χορήγηση αδειών για μπαρ και καφέ από το ΔΘΣ, σε υπερβολική πυκνότητα, με την συνακόλουθη υπερβολή στην χορήγηση αδειών για τραπεζοκαθίσματα.

Γνωστές είναι επίσης οι  διαχρονικές αυθαιρεσίες των καταστηματαρχών στην κατάληψη του δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, κατάσταση την οποία "νομιμοποίησε" η διοίκηση Μπουτάρη, σε απόλυτη σύμπραξη με τα συμφέροντα των καταστηματαρχών σε βάρος του ελεύθερου και δημόσιου χώρου. Υπενθυμίζουμε ότι την δήθεν νομιμοποίηση και χωροθέτηση αρνήθηκε να εγκρίνει ακόμα και η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας ως προς την αδυναμία πρόσβασης και διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης π.χ ασθενοφόρο, πυροσβεστικό κλπ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι της αυτοπροσδιοριζόμενης ως  «εναλλακτικής» διοίκησης του Δήμου πρωτοστατούν στη συλλογή υπογραφών «προκειμένου να φύγουν οι ταραξίες και να έρθουν τα ΜΑΤ».

Βασική μας θέση, κυρίαρχη αντίληψη αλλά και αγωνιστική προσπάθεια, να μη χαθεί ούτε ένας δημόσιος χώρος από τους πολίτες και τη νεολαία.

Ο  Δήμος και οι αρχές οφείλουν να επιδείξουν τάχιστα την απαραίτητη μέριμνα ώστε να επιλυθούν επιμέρους προβλήματα όπως για παράδειγμα η ανυπαρξία δημόσιων τουαλετών, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες καθαριότητας, και η ανυπαρξία εναλλακτικών πολιτιστικών δράσεων, προτάσεων ψυχαγωγίας, κλπ, αντί να ζητούν την παρέμβαση την Αστυνομίας.

Τέλος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους  και να στοχεύει στην αξιοποίησή τους στο μέγιστο, προς όφελος των πολιτών.

Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» πρωτοστατεί στην προσπάθεια έναρξης μίας δημόσιας συζήτησης για την προάσπιση και την αξιοποίηση του δημόσιου και ελεύθερου χώρου στην πόλη και την δημιουργία ενός πλατιού μετώπου υπεράσπισης του.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)