to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 16.06.2014

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Άλλη μια υποχώρηση των νεοναζί μπροστά στο αντιφασιστικό κίνημα

Το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να αποτρέψει παρέλαση χρυσαυγιτών στο κέντρο της πόλης, κατάφερε να αποτρέψει φασιστικούς, εθνικιστικούς και ρατσιστικούς πανηγυρισμούς μέσα στην πόλη.


H ανακοίνωση της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" Θεσσαλονικης:

Πλατεία Δυρραχίου Θεσσαλονίκης, Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014: Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα κατέγραψε άλλη μια αξιοσημείωτη νίκη. Κατάφερε να αποτρέψει παρέλαση χρυσαυγιτών στο κέντρο της πόλης. Κατάφερε να αποτρέψει φασιστικούς, εθνικιστικούς και ρατσιστικούς πανηγυρισμούς μέσα στην πόλη. Έχοντας ήδη εκδιώξει τους νεοναζί από την πολυσύχναστη περιοχή της παραλίας, όπου είχαν ανακοινώσει συγκέντρωση δυο μέρες πριν.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν εκδήλωση στην πλατεία Δυρραχίου απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στις 7 το απόγευμα. Από τις 3 το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Δυρραχίου, κρατώντας ελληνικές σημαίες και υψώνοντας μια χρυσαυγίτικη σβάστικα σε ιστό, την οποία απέσυραν σύντομα, με τις “νουθεσίες” της ΕΛΑΣ, προκειμένου να μην επέλθει σύγκρουση με τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δυνάμεις.

Οι τελευταίες είχαμε καλέσει σε αντισυγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση στην πλατεία Δυρραχίου, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο τους νεοναζί. Από τις 3 το μεσημέρι αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του φασισμού, του ρατσισμού και της μνημονιακής κυβέρνησης που έντεχνα ανέδειξε τη Χρυσή Αυγή και την αξιοποιεί κατά βούληση.

Στην αντισυγκέντρωση συμμετείχαν 400 διαδηλωτές των οποίων τα συνθήματα και ο παλμός ενώθηκαν ενάντια στους φασίστες, που ήταν μόλις οι μισοί. Στα συνθήματα, τα τραγούδια και τις ομιλίες των χρυσαυγιτών οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες απαντούσαμε με συνθήματα που επισημαίνουν την αγαστή συνεργασία Χρυσής Αυγής και κεφαλαίου (“χρυσή αυγή και εφοπλιστές...”) ή τη συνέχεια της αντιφασιστικής πάλης (“και τώρα και πάντα και όπου χρειαστεί...”).

Ένταση δημιουργήθηκε όταν οι ναζί καπηλεύτηκαν το μελοποιημένο ποίημα του Ρίτσου το καπνισμένο τσουκάλι(“αυτά τα κόκκινα σημάδια στους τοίχους μπορεί να ‘ναι κι από αίμα...”) κι όταν έκαναν λόγο για την ανάγκη εθνικής αντίστασης. Είναι ανιστόρητοι, όπως φώναξε ένας διαδηλωτής; Ή απλώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις νίκες της Αριστεράς, τη ζωτικότητα και τα σύμβολά της;

Οι συγκεντρωμένοι αντιφασίστες πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, αποτρέποντας έτσι τη φασιστική παρέλαση, δηλώνοντας ότι οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη: “Ούτε στη Σαλονίκη ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”.

Το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα πέτυχε πράγματι μια νίκη, αποκαλύπτοντας τον τελείως δυσμενή για τη συμμορία συσχετισμό στην πόλη. Αλλά οφείλει να αποδομεί διαρκώς και με κάθε μέσο την ψευδο-αντισυστημικότητα της Χρυσής Αυγής και την ψευδο-αριστερή ρητορεία της. Οφείλει να είναι πάντα παρόν και μαζικό σε κάθε πρόκληση των φασιστών. Και να γίνει υπόθεση όλης της Αριστεράς και των εργαζομένων με τη μέγιστη συνέπεια.

Με το τέλος του φασιστικού σόου, η συμμορία επιτέθηκε σε μικρή παρακείμενη εκδήλωση του Parallaxi, με την αστυνομία σε ρόλο παρατηρητή. Tελικά μόνο η μαζικότητα και οι λαϊκές αγώνες πατάσσουν τον φασισμό.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)