to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 16.03.2014

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη 71 χρόνια μετά: Πορεία μνήμης στα 50.000 θύματα του Ολοκαυτώματος

Πορεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:15 ανάμεσα στα δύο σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από τον οποίο πριν από 71 χρόνια ξεκίνησε το μοιραίο «ταξίδι» με την αναχώρηση του πρώτου συρμού.


Οι συμμετέχοντες θα σκορπίσουν στις ράγες των τρένων λουλούδια, προκειμένου να τιμήσουν τους πρώτους εβραίους συμπολίτες μας, που επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα και αναχώρησαν για τα στρατόπεδα του Άουσβιτς στις 15 Μαρτίου του 1943. Διοργανωτές της πορείας είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα. Η συμβολική πορεία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης  για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Ποτέ Ξανά / Θεσσαλονίκη- Άουσβιτς 71 χρόνια μετά» 

"Επειδή μοιάζει όλα να έχουν ειπωθεί και το πένθος μας δεν μπορεί παρά να είναι ταπεινό και ολιγόλογο, θα ήθελα σήμερα να αποτίσουμε φόρο τιμής στους περίπου 55.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν στα κρεματόρια από τους Ναζί, μα πιο πολύ, επιτρέψτε μου να το πω ως πατέρας τριών παιδιών και έξι εγγονιών να σκεφτούμε τα 3.000 παιδιά που έχουμε καταγραμμένα στους καταλόγους του ληξιαρχείου μας και που χάθηκαν πάραυτα μόλις έφτασαν στο Άουσβιτς, τα περισσότερα με τις μητέρες τους. Μαζί μ’ αυτά χάθηκαν τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους" δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης στον χαιρετισμό που απηύθυνσε σήμερα το πρωί για τα θύματα του Ολοκαυτώματος προσθέτοντας ότι "Στη μνήμη τους τιμούμε τους επιζώντες όλων των γενεών, αυτούς που κουβαλούν χρόνια το βάρος της απώλειας και του πένθους. Τους ευχαριστούμε που είναι μαζί μας για να βοηθούν τη μνήμη μας, την πολιτική μας εγρήγορση και την ανθρωπιά μας". 

Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη: Η μνήμη ανάχωμα στους Ναζί

"Η ανάδειξη της τιμωρημένης ιστορικής μνήμης-αλήθειας για την πόλη μας δεν είναι μια άγονη παρελθοντολογία ούτε απλώς ζήτημα ηθικής αποκατάστασης" υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη καλώντας τους Θεσσαλονικείς στις εκδηλώσεις μνήμης για τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας.

"Θυμόμαστε προπαντός φέτος τους 300 Έλληνοεβραίους ομήρους του Άουσβιτς και τις ηρωικές Εβραιοπούλες από τη Θεσσαλονίκη, εργάτριες στο εργοστάσιο πυρομαχικών ΟΥΝΙΟΝ, που στις 7 Οκτωβρίου 1944 ανατίναξαν ένα από τα κρεματόρια της ανείπωτης φρίκης" αναφέρει στην ανακοίνωση της σημειώνοντας ότι το ξεκλήρισμα του εβραϊκού πληθυσμού αλλοίωσε οριστικά το πρόσωπο της πόλης και πως η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν έχει τίποτε να χάσει, αντίθετα έχει πολλά να κερδίσει, αναγνωρίζοντας το πραγματικό της παρελθόν.

"Είναι ανάχωμα-πολιτικό όπλο ενάντια στη νεοναζιστική πανούκλα της «Χρυσής Αυγής» που δεν βρωμίζει μόνο τη Βουλή, αλλά και είναι έτοιμη να επαναλάβει τα εγκλήματα του Χίτλερ, του «οραματιστή της νέας Ευρώπης» κατά Μιχαλολιάκο" αναφέρει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως η εκπλήρωση αυτού του χρέους μνήμης και απόδοσης ιστορικής δικαιοσύνης απαιτεί:

α) να καθιερωθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης ως επίσημη γιορτή η 30η Οκτωβρίου, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

β) να υποστηρίξει ο δήμος Θεσσαλονίκης την από 19/2/2014 προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ηθική δικαίωση και την επιστροφή του 1.500.000.000 δισ. δραχμών–λύτρων που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής για να απελευθερώσει 3.500 άρρενα μέλη της Κοινότητας ηλικίας 18-45 ετών που υποχρεώθηκαν να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

γ) απαιτεί να απαλειφθούν από τους δρόμους της πόλης τα ονόματα γνωστών δοσιλόγων και να αποκατασταθούν τα εβραϊκά ονόματα που έσβησε από τους δρόμους της πόλης στις 26/3/1943 το κατοχικό δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τον Γεώργιο Σερεμέτη.

δ) η ανάπλαση – μετατροπή από πάρκινγκ σε «πάρκο μνήμης» της πλ. Ελευθερίας, όπου τον Ιούλιο του 1942 ξεκίνησε με ταπεινωτικά καψόνια η «τελική λύση» των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας

ε) η επιστροφή από τη Μόσχα των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας

στ) η επανίδρυση στο ΑΠΘ της έδρας  Εβραϊκών Σπουδών που κατάργησε ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς.

ζ) η αποκατάσταση της ιθαγένειας όχι μόνο στους Έλληνες Εβραίους επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος αλλά και η απόδοσή της σε όσους απογόνους τους το επιθυμήσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)