to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:53 | 28.06.2019

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: 20 ΤΟΜΥ τέθηκαν σε λειτουργία και άλλες 13 θα λειτουργήσουν μέχρι το 2021

Είκοσι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οποία υπάγεται και η περιοχή της Νικόπολης, όπου τον Δεκέμβριο του 2017 εγκαινιάστηκε η πανελλαδικά πρώτη ΤΟΜΥ. Ο απολογισμός της λειτουργίας των ΤΟΜΥ της 3ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην 1η ΤΟΜΥ Νικόπολης.


Όπως ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ , Γιώργος Κίρκος, ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 33 ΤΟΜΥ μέχρι το 2021, στην περιοχή της αρμοδιότητάς του (εκ των οποίων οι 17 στη Θεσσαλονίκη) ενώ μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία 20.  Από τις 20 ΤΟΜΥ  της 3ης ΥΠΕ που λειτουργούν, οι 11 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (όπου προβλεπεται να λειτουργήσουν άλλες έξι) και από τις υπόλοιπες οι δύο στην Κατερίνη , δύο στη Βέροια, δύο στα Γιαννιτσά , δύο στην Κοζάνη και μία στην Πτολεμαϊδα. Παράλληλα ανέφερε, ότι οι πολίτες καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς  και τελευταία και σε επισκέπτες υγείας. 
Ο κ. Κίρκος επισήμανε ακόμη, ότι ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ήταν ο μόνος ο οποίος, ενώ του ζητήθηκαν τρεις χώροι για τη δημιουργία ΤΟΜΥ, προσέφερε  τέσσερεις. Έτσι, από τις πρώτες επτά ΤΟΜΥ που λειτούργησαν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι τέσσερις βρίσκονται στο δήμο Παύλου Μελά.  Ο κ. Κίρκος τόνισε ακόμη, ότι ο δήμος Παύλου Μελά πρέπει να αποκτήσει ένα Κέντρο Υγείας το οποίο θα έχει ολοήμερη λειτουργία και θα στεγαστεί, είτε σε κάποιον δημοτικό χώρο, είτε αλλού. Επίσης ανέφερε ότι προχωρά η δημιουργία φορέα εργαστηριακών και μικροβιολογικών εξετάσεων που θα λειτουργεί στην Πύλη Αξιού και ο εξοπλισμός του θα γίνει με κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επισήμανε ακόμη, ότι είναι υποχρέωση της ΥΠΕ να κάνει Κέντρο Υγείας το τοπικό ιατρείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ για το Κέντρο Υγείας Νεάπολης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας νέος χώρος, ο οποίος θα εξοπλιστεί εργαστηριακά και απεικονιστικά.
Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, επισήμανε ότι στις τέσσερις ΤΟΜΥ που λειτουργούν στην περιοχή του δήμου του, έχουν εγγραφεί 30.000 πολίτες και περισσότερα από 5.000 παιδιά.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για την επανασύσταση της δημόσιας Υγείας, αλλά και για τον σχεδιασμό της δημιουργίας του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας . Υπενθύμισε δε, ότι το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπει τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία οι 127 από αυτές.
Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Νικόπολης, ο συντονιστής της , γενικός γιατρός, Γιώργος Μαυρόπετρος, ανέφερε ότι έχουν εγγραφεί 8.150 πολίτες, εκ των οποίων οι 6.780 είναι ενήλικες και 1379 παιδιά. Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων σε γιατρούς, ανήλθε σε 21.454 (18.359 ενηλίκες, και 3.095 παιδιά). Επίσης πραγματοποιήθηκαν άλλες 2.885 επισκέψεις στους άλλους επαγγελματίες υγείας της ΤΟΜΥ (κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές).Το 54% των επισκέψεων αφορούσαν προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΤΟΜΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)