to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 30.01.2019

πηγή: Tvxs.gr

Κοινωνία

Θεσσαλονικείς παίρνουν πρωτοβουλία ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό

Κάποιοι από αυτούς έχουν ταχθεί ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, όμως ενώνουν τη φωνή τους ενάντια σε όσους θέλουν να περάσουν στον κόσμο τις φασιστικές τους ιδέες. Ολόκληρη η διακήρυξη


Οι Θεσσαλονικείς  απαντούν στον φασισμό, τον εθνικισμό, και τον ρατσισμό το κλίμα ξενοφοβίας και ομοφοβίας που αναδύονται στην πόλη τους με αφορμή το Μακεδονικό, με μια ευρεία πρωτοβουλία το «Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό». Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων  ατόμων που προσβάλλουν  βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη.

Το ιδρυτικό κείμενο της πρωτοβουλίας και το σύνολο των υπογραφών δημοσιεύει σήμερα το tvxs.gr ενώ η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιείται στις 8 Φεβρουάριου.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκουμε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό αλλά και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Γιώργο Κούδα, τον παλαίμαχο επίσης Ντίνο Κούη, τον ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαϊδη. τον πρώην εκπρόσωπο της ΝΔ Ευάγγελο Αντώναρο, τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, τον υποστράτηγο και νομικό Θέμη Χαρίση, μέλη της Ισραηλίτικης κοινότητας αλλά και αρκετούς καθηγητές πανεπιστημίου όπως η Έλλη Καστανίδου και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

«Κάποιοι από αυτούς έχουν ταχθεί ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου. Όμως ενώνουν τη φωνή τους με εμάς αναγνωρίζουν πως κάποιοι εκμεταλλεύονται τη συμφωνία για να περάσουν στον κόσμο τις φασιστικές τους ιδέες. Αυτοί οι άνθρωποι λένε είμαστε κατά της συμφωνίας αλλά και κατά του φασισμού στην πόλη» λέει στο tvxs.gr ο Αναστάσιος Παπαντωνίου, μέλος της προσωρινής επιτροπής.

«Δεν είναι όλοι ακραίοι αυτοί που κατέβηκαν στις διαδηλώσεις. Όμως κάποιοι είναι εύκολο να παρασυρθούν από τη Χρυσή Αυγή. Αν κάποιοι προσπαθήσουν να κάνουν συγκέντρωση υπέρ της συμφωνίας για παράδειγμα θα τους πάρουν παραμάζωμα.»

Ο Αν. Παπαντωνίου μας εξηγεί πως στόχος του Παρατηρητήριου είναι η παρέμβαση σε όλους τους χώρους όπου έχουν βρει πρόσφορο έδαφος οι φιλοφασιστικές ομάδες. Μας θυμίζει τις πρόσφατες εθνικιστικές καταλήψεις στα σχολεία αλλά και τα ρατσιστικά περιστατικά.

«Υπάρχει και η ρατσιστική βία στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζω τον οδηγό του ΟΑΣΘ που δεν έβαλε στο λεωφορείο μετανάστη. Στα σχολεία μετά είχαμε εθνικιστικές καταλήψεις. Στο Ωραιόκαστρο στοχοποίησαν  καθηγητές επειδή δέχτηκαν προσφυγόπουλα. Θα παρέμβουμε λοιπόν με διανοούμενους, αθλητές, απλούς δημοκράτες πολίτες για να εξηγήσουμε τι σημαίνει φασισμός.  Οι φασιστικές ομάδες συσπειρώνονται και αρχίζουν να προεκτείνουν τη δράση τους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη γιατί έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό».

«Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Βλέποντας την άνοδο των εθνικιστικών νεοναζιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχα θέσει το ζήτημα από το 2009 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στηρίζοντας την άποψη της απαγόρευσης της ΧΑ. Όταν ακόμη ήταν στο 0,2%.» λέει στο tvxs.gr ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Ευθύνες έχει το πολιτικό σύστημα όταν έβαλε ένα ακροδεξιό μόρφωμα σαν το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση. Η ταύτισή του με τις μνημονιακές πολιτικές άνοιξε τον δρόμο στη γνήσια έκφραση του νεοναζισμού. Ειναι δύσκολο πια να αντιμετωπίσει κανείς το φαινόμενο αυτό που φαίνεται να είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές. Έχει αποδειχθεί και από την ιστορία του μεσοπολέμου, ότι τέτοιες δυνάμεις επιτυγχάνουν τον στόχο τους όταν υπάρχουν συνθήκες κρίσης, απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής αλλά και εύνοια των διαφόρων ελίτ, πολιτικών, οικονομικών, θρησκευτικών κλπ. Αυτό κάνει εξαιρετικά έντονη την ανάγκη, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, για συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ίδιες τις αιτίες του φαινομένου» εξηγεί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και προσθέτει ότι πρέπει να συνεργαστούν με όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που μελετούν, καταγράφουν και αντιμετωπίζουν στην πράξη την ανάπτυξη της εθνικιστικής και φιλοναζιστικής ρητορείας και πρακτικής.

Διακήρυξη

Παρατηρητήριο ενάντια στην φασιστική βία και στον ρατσισμό
 

Η έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, τα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, ο αντισημιτισμός, το κλίμα ξενοφοβίας και οι (ομο)φοβικές επιθέσεις συνιστούν μια συνεχώς διογκούμενη απειλή για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στα φαινόμενα αυτά και στην ανάγκη για αποφασιστική αντιμετώπισή τους, πολίτες της Θεσσαλονίκης που δεν ανέχονται τον εκφασισμό και εκβαρβαρισμό της κοινωνίας συσπειρώνονται και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία στην πόλη ενός Παρατηρητηρίου κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων  ατόμων που προσβάλλουν  βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη.  Η ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών είναι αναγκαία, καθώς συχνά η δημόσια καταγγελία, αλλά και η καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθίστανται κοινωνικά δύσκολες ή ανέφικτες.

Στόχος του Παρατηρητηρίου δεν θα είναι απλά και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα  αυτών των επιθέσεων. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, θα συμβάλει επίσης στην  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Κύριο μέλημά μας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών, για τις απειλές  κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, ώστε να εκλείψουν όλες οι προκαταλήψεις,  που συχνά πυροδοτούν εντάσεις.

Δεν παραμένουμε αδρανείς και αδιάφοροι, γιατί:

Όταν η σιωπηλή ανοχή και η απουσία δημοσίου διαλόγου εκτρέφουν και γιγαντώνουν τα φαινόμενα αυτά, η συντονισμένη δράση όλων γίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.

Όταν απειλείται η ίδια η Δημοκρατία, η σιωπή και η αδράνεια γίνονται συνενοχή.

Όταν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος ζωντανεύουν,  ορθώνουμε τη δική μας δημοκρατική άμυνα.

Η πρόληψη και η καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων, είναι συλλογική ευθύνη.  Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, ανοιχτή και κοινωνικά δίκαιη  Θεσσαλονίκη προσηλωμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Εμείς αγωνιζόμαστε για το δικό μας παρόν και μέλλον.  Στην πόλη μας δεν έχει θέση ο σκοταδισμός και το μίσος, αλλά το φώς και η κοινωνική ειρήνη. Στην πόλη μας δεν πρέπει να κυριαρχήσουν οι εγκληματικές οργανώσεις και οι «νόμοι της ζούγκλας», αλλά οι ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες και η νομιμότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)