to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 19.11.2012

Κοινωνία

Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας: Ταφόπλακα για την Αυτοδιοίκηση τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου

Την κάθετη αντίθεση της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» στις επαπειλούμενες απολύσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ μετέφερε στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της παράταξής, Κώστας Πουλάκης.


Όπως σημείωσε ο κ. Πουλάκης, στην τοπική αυτοδιοίκησης επικρατεί «κλίμα έντονου αναβρασμού και κινητοποίησης» ως απάντηση στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, τα οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανή από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής σκληρότητας, ενώ ειδικά για την Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν την οριστική της ταφόπλακα». Ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», υπενθύμισε ότι η παράταξη έχει ήδη καταθέσει επερώτηση σχετικά με το σύνολο των διαλυτικών για την αυτοδιοίκηση, άδικων, παράνομων και αντισυνταγματικών διατάξεων του μεσοπρόθεσμου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το θέμα των απολύσεων.

Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «τη στιγμή, που και οι εργαζόμενοι και η ίδια η Αυτοδιοίκηση δίνουν έναν αγώνα ζωής και θανάτου» δεν αρκεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να περιοριστεί στη δήλωση της αντίθεσής του προς τις απολύσεις, αλλά απαιτείται να αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως είπε, «ήδη, η τρικομματική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου πάση θυσία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πουλάκης πρότεινε την έμπρακτη συμμετοχή και στήριξη του Π.Σ. Θεσσαλίας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η ανάπτυξη ενός ευρύτατου αυτοδιοικητικού κινήματος που θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στα μέτρα, σε συντονισμό μέσω της ΕΝΠΕ και με τις άλλες περιφέρειες, την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να ασκηθεί και με αυτό τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση, αλλά και τη δικαστική προσφυγή και κατά των απολύσεων και κατά του συνόλου των μέτρων (εποπτεία κ.λπ.), που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση και αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε ο κ. Πουλάκης στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά και σε όλους τους αιρετούς που προέρχονται από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι «μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, ο καθένας πρέπει να αποφασίσει και να το ξεκαθαρίσει δημόσια, αν εξακολουθεί να στηρίζει το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε». Διότι, όπως είπε, «τα μέτρα δεν είναι απρόσωπα. Έχουν ονοματεπώνυμο και «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή και τη στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης», επομένως κάλεσε τα μέλη του Π.Σ. και τον Περιφερειάρχη να ξεκαθαρίσουν «αν προτάσσουν την κομματική τους ιδιότητα ή αυτή του αιρετού».

Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, και με τα τελευταία μέτρα, ξεθεμελιώνεται τελείως η κοινωνική δομή, η αυτοδιοίκηση, ο χαρακτήρας του ελληνικού κοινωνικού και κρατικού σχηματισμού επί δεκαετίες. Είναι λοιπόν η στιγμή να αναμετρηθούμε όλοι με την ιστορική μας ευθύνη και να δώσουμε μία πραγματική μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση του Κ. Πουλάκη.

κ. Πρόεδρε,
κ. Περιφερειάρχη,
κ.κ. Συνάδελφοι,

Εισαγωγικά, ως προς τη διαδικασία της συνεδρίασής μας, θέλουμε, κ. Περιφερειάρχη, να επισημάνουμε ότι ήδη έχετε κατά πολύ καθυστερήσει τη σημερινή συνεδρίαση, υπαναχωρώντας, όπως φαίνεται, από τη θέση σας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μέρες αυτή η συνεδρίαση, διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε – όπως έχει ήδη εν μέρει συμβεί – προ τετελεσμένων.
 
Επί της ουσίας τώρα της συζήτησής μας, η οποία διεξάγεται μέσα σε ένα κλίμα έντονου αναβρασμού και κινητοποίησης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως απάντηση στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, τα οποία ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη 7/11 και είναι πρωτοφανή από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής σκληρότητας, ενώ ειδικά για την Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν την οριστική της ταφόπλακα.

Σαν να μην έφτανε η ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα, τη δημόσια περιουσία, τα εργασιακά δικαιώματα, το Μεσοπρόθεσμο διαλύει και το μόνο θεσμό που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε καταθέσει ήδη – και περιμένουμε να δούμε πότε θα την εισάγετε προς συζήτηση – επερώτηση σχετικά με το σύνολο των διαλυτικών για την αυτοδιοίκηση, άδικων, παράνομων και αντισυνταγματικών διατάξεων του μεσοπρόθεσμου. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και το θέμα που συζητάμε σήμερα, αφού με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016, γενικεύεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων – των υπηρετούντων στους ΟΤΑ περιλαμβανομένων – και προβλέπεται η κατάργηση οργανικών θέσεων, η θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και η εν συνεχεία απόλυσή τους, σε πρώτη δε φάση η ρύθμιση αφορά κυρίως θέσεις κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων, πολλές από τις οποίες είναι κομβικές στα οργανογράμματα των ΟΤΑ, με τελικό στόχο την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να πω δυο λόγια ειδικότερα για τις απολύσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Νομίζω ότι ως προς την κάθετη αντίρρηση όλων μας στις απολύσεις δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Επομένως, μπορεί η πολιτική μας αντίθεση να εκφραστεί ομόφωνα στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, που και οι εργαζόμενοι και η ίδια η Αυτοδιοίκηση δίνουν έναν αγώνα ζωής και θανάτου, δεν αρκεί να περιοριστούμε σε αυτό.

Ήδη, η τρικομματική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου πάση θυσία. Μετά την απειλή έναντι των υπαλλήλων που δε στέλνουν τις καταστάσεις των προς απόλυση συναδέλφων τους, ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το ¼ του μισθού τους, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους να προχωρήσουν κατά κυριολεξία με ένα απλό delete στη διαγραφή των προς απόλυση υπαλλήλων από τις καταστάσεις μισθοδοσίας, χωρίς καμία διοικητική ενέργεια, καμία διαπιστωτική πράξη, τίποτα. Και μάλιστα, αν είναι κλειστά ή κατειλημμένα τα γραφεία τους, να το κάνουν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους (!).

Πρώτο βήμα, λοιπόν, νομίζουμε ότι πρέπει να είναι η έμπρακτη συμμετοχή και στήριξή μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η ανάπτυξη ενός ευρύτατου αυτοδιοικητικού κινήματος που θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στα μέτρα. Ήδη, στο σύνολο σχεδόν της χώρας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, κλείνουν η μία μετά την άλλη και προχωρούν σε δυναμικές πρωτοβουλίες. Πρέπει λοιπόν να συμμετάσχουμε κι εμείς και να συντονιστούμε μέσω της ΕΝΠΕ και με τις άλλες περιφέρειες.

Δεύτερο βήμα, είναι κατά τη γνώμη μας η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να ασκηθεί και με αυτό τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση. Ο καθένας μας εδώ μέσα βρέθηκε – εκτός από τις ψήφους των Θεσσαλών πολιτών – και με τη στήριξη συγκεκριμένου κόμματος. Θεωρούμε ότι, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, ο καθένας πρέπει να αποφασίσει και να το ξεκαθαρίσει δημόσια, αν εξακολουθεί να στηρίζει το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε. Διότι, κ.κ. συνάδελφοι, τα μέτρα δεν είναι απρόσωπα. Έχουν ονοματεπώνυμο και «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή και τη στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης. Είναι λοιπόν και πολιτικό ζήτημα, επειδή κανείς εδώ μέσα δεν προήλθε από παρθενογέννεση, να ξεκαθαρίσουν οι συνάδελφοι που προέρχονται από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, αν εξακολουθούν να υποστηρίζουν συνολικά – και όχι στο επιμέρους – την πολιτική τους και τα συγκεκριμένα κόμματα. Αν προτάσσουν την κομματική τους ιδιότητα ή αυτή του αιρετού.

Τρίτο βήμα, έχει άλλωστε ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και επιμέρους Δήμων και Περιφερειών, είναι κατά τη γνώμη μας η δικαστική προσφυγή και κατά των απολύσεων και κατά του συνόλου των μέτρων (εποπτεία κ.λπ.). που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση και αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Κλείνοντας, θέλω μόνο να πω ότι αυτή τη στιγμή, και με τα τελευταία μέτρα, ξεθεμελιώνεται τελείως η κοινωνική δομή, η αυτοδιοίκηση, ο χαρακτήρας του ελληνικού κοινωνικού και κρατικού σχηματισμού επί δεκαετίες. Και όχι στην κατεύθυνση της αναμόρφωσής του, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά της ολοκληρωτικής καταστροφής του. Είναι λοιπόν η στιγμή να αναμετρηθούμε όλοι με την ιστορική μας ευθύνη και να δώσουμε μία πραγματική μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Διαφορετικά, ας μην πιστεύει κανείς ότι θα διασωθεί κάνοντας απλώς δηλώσεις…συμπαθείας ή διαφοροποιούμενος στα λόγια ή μόνο στα επιμέρους.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)