Συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα.
Λάρισα
Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για τον καθαρισμό από την μεγάλη ποσότητα λάσπης που έχει απλωθεί στις συνοικίες της πόλης της Λάρισας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση στήριξης με είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερά στους πλημμυροπαθείς.
Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων συνοικιών της πόλης, αλλά και της επαρχίας συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους με την βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων, ενώ συνεχίζεται ακόμα η άντληση των υδάτων σε πολλά σπίτια που το νερό δεν υποχωρεί, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται και κάτοικοι της επαρχίας και των χωριών προς την πόλη, καθώς τα σπίτια τους είναι πλημμυρισμένα και η λάσπη έχει καλύψει μεγάλο μέρος των οικισμών.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η δημόσια υγεία, με τις αρχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχει ξεκινήσει από το Σάββατο ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με το αντιτετανικό εμβόλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαντλήσεις στις εργατικές πολυκατοικίες της Λάρισας, με τους κατοίκους να ανησυχούν για την στατικότητα των σπιτιών
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην επαρχία του νομού, λόγω της μεγάλης φθοράς των σπιτιών τους από την καταστροφική πλημμύρα. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην απομάκρυνση της λάσπης, αλλά και της έντονης δυσοσμίας, της μούχλας, και της καταπολέμησης των κουνουπιών, για τα οποία οι κάτοικοι ζητούν άμεσα να υπάρξουν ψεκασμοί. Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες για αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποκατάσταση της κανονικότητας και της γρήγορης πρόσβασης στα Στουρναραίικα του Δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με την τοποθέτηση γέφυρας τύπου Bailey (Μπέλεϊ), όπου οι εργασίες ξεκίνησαν χθες.
Εντός της εβδομάδας αποκαθίσταται η πρόσβαση στο παραπάνω χωριό, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά από τον κεντρικό οδικό άξονα, μετά τις καταστροφές που έχειπροκαλέσει η πρόσφατη θεομηνία. Πρωτεύοντα ρόλο στην φροντίδα των πληγέντων έχει και η σίτιση των πλημμυροπαθών. Έως 2.800 μερίδες φαγητού καθημερινά προσφέρονται από τον Δήμο Τρικκαίων στους πλημμυροπαθείς, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή (μεσημεριανό και βραδινό) σε όσους/ες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αλλά και όσους/ες διαμένουν σε χωριά και δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν. Το φαγητό ετοιμάζεται από το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων, από τη ΣΜΥ και από ιδιώτες, μέσω της σχετικής διαδικασίας.
Bόλος: Χωρίς πόσιμο νερό για 15η ημέρα ζουν οι κάτοικοι - Πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Παγασητικό
Συνεχίζεται η διακοπή παροχής πόσιμου νερού μέσω του δικτύου υδροδότησης που παρέχει η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν όλη τη Μαγνησία.
Για 15η ημέρα το νερό που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων δεν είναι πόσιμο, η παροχή είναι μόνο για οικιακή χρήση, και αυτό επισημαίνουν κρατικοί φορείς και ο δήμος, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθενειών.
Συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, συνεπικουρούμενα από την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ που έχει αναλάβει ειδικό ρόλο στην περιοχή, ενώ συνεχίζεται η διανομή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε συνοικίες του Βόλου.
Εν τω μεταξύ, σκόνη από την ξερή λάσπη μετά τις πλημμύρες εξακολουθεί είναι διάχυτη κυρίως στο κέντρο και τα δυτικά. Ο Κραυσίδωνας, ο χείμαρρος που υπερχείλισε και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, καθαρίζεται από συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο Πήλιο καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, κυρίως στο οδικό δίκτυο, ώστε να επανέλθει -έστω και στοιχειωδώς- η κανονικότητα και να διακινηθούν άνθρωποι και εμπορεύματα.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στον Παγασητικό Κόλπο, όπου υπάρχουν τεράστιες ποσότητες από φερτά υλικά που κατέβασαν στη θάλασσα οι χείμαρροι και εγκυμονούν κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα αλλά έχουν κάνει απροσπέλαστες και τις παραλίες λόγω συσσώρευσης σκουπιδιών. Επιπλέον, ο Παγασητικός είναι μεγάλος αλλά και κλειστός κόλπος, όπου τα νερά δεν ανανεώνονται εύκολα λόγω της γεωμορφολογίας.
Στο Ανατολικό Πήλιο ήδη δραστηριοποιείται τις τελευταίες ημέρες το ειδικό σκάφος «Typhoon» του Ιδρύματος Λασκαρίδη, το οποίο καθαρίζει τη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές στον Αη Γιάννη, το Παπά Νερό, την Πλάκα απομακρύνοντας φερτά υλικά. Σημειώνεται, ότι το «Typhoon» θα μεταβεί και στη Σκιάθο για να βοηθήσει στον καθαρισμό του νησιού.
Δωρεάν η παροχή νερού και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για τον Σεπτέμβριο, με απόφαση της δημοτικής αρχής
Δεν θα χρεωθούν για το νερό οι καταναλωτές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου για τον μήνα Σεπτέμβριο μετά τα όσα έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι «με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΜΒ δεν θα χρεωθούν για την όποια κατανάλωση νερού πραγματοποιήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου, ακόμη και πριν και φυσικά μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τον Βόλο. Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη στήριξης εκατοντάδων συμπολιτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κακοκαιρίας και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων που λαμβάνει η Δημοτική Αρχή».
Παράλληλα με απόφαση της δημοτικής αρχής ανακοινώθηκε ότι οι γονείς που τα παιδιά τους φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στις δομές του Δήμου Βόλου δεν θα καταβάλλουν τροφεία για το μήνα Σεπτέμβριο, με δεδομένες τις δύσκολες συνέπειες για εκατοντάδες οικογενειών από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την πόλη.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα
Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, γι΄αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Επίσης, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.
Σε σχέση με τα νεκρά ζώα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.
Για τη γραμμή κλίσης που λειτούργησε από τις πρώτες ημέρες, έχουν γίνει 100, περίπου, κλήσεις και οι περισσότερες αφορούσαν πρακτικές οδηγίες.
Τέλος, ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, είπε ότι άρχισε ο εμβολιασμός των κατοίκων και σε πληρώματα της Πυροσβεστικής. «Ανάγκες καλύπτονται επίσης πόρτα-πόρτα και χωριό-χωριό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και τόνισε ότι αυτό θα είναι το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» σε όλη τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα δηλαδή που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, όχι μόνο τώρα στις πλημμύρες αλλά και στο μέλλον.
Συνολικά 10.146 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων
Συνολικά 10.146 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί. Παράλληλα μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.511 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Επιπλέον όπως τονίζεται στην ενημέρωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τελος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.