to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 20.05.2012

Οικονομία

Θέσπιση ευρωομολόγου θα προτείνει ο Ολάντ στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ

Προτάσεις για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της θέσπισης ευρωομολόγου, θα υποβάλει ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην επικείμενη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


Σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ομάδας των Οκτώ G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, ανέφερε ότι θα κάνει τις προτάσεις του στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο της 23ης Μαΐου.

«Μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων θα είναι τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω. Έλαβα επιβεβαίωση γι΄ αυτό στη [σύνοδο της ] G8», εξήγησε.

Στις προτάσεις του, όπως είπε, θα περιλαμβάνεται επίσης η «αύξηση των κεφαλαίων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ .

Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων και στο να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις.

Και οι δύο αυτές ιδέες θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει βήματα προς μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να νομίζει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα απομονώθηκε», επισήμανε ο Ολάντ ερωτηθείς εάν η Μέρκελ περιθωριοποιήθηκε στη σύνοδο.

«Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να το κάνουμε με όλους όσοι μετρούν στην Ευρώπη, τη Γερμανία φυσικά, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)