to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θεσμική ανατριχίλα

«Να τεθεί ενώπιον του λαού το ζήτημα των κινδύνων για τη δημοκρατία και να κληθούν οι πολίτες σε πάνδημη ειρηνική παρουσία και εξέγερση για την προστασία της. Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της δημοκρατίας»


Παρεμβατικός λόγος οξύνους, απελευθερωτικός, ενδιαφέρων, στα γεγονότα ή στο μεγάλο γεγονός. Ας τον παρακολουθήσουμε, έστω και αποσπασματικά λόγω δημοσιογραφικού χώρου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «ανατριχιαστική την εικόνα χειραγώγησης και προβολής μόνο του κυβερνητικού αφηγήματος από τα ΜΜΕ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού» τονίζοντας ταυτοχρόνως πως «η επιστροφή στον πλουραλισμό και την πολυφωνία είναι θέμα δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σε επιστολή του προς το ΕΣΡ επισημαίνει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μονομέρειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμπίπτουν, ως φαίνεται, στα γενικότερα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης δηλώνει «εδώ χρειάζονται ανεξάρτητα ΜΜΕ, δημόσια Μέσα, δημοκρατικός διάλογος. Στα Μέσα του κράτους και του παρακράτους των Αθηνών υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη μονομέρεια».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «η αντικειμενική παρουσίαση των θέσεων όλων των κομμάτων είναι υποχρέωση των ΜΜΕ, αλλιώς υπάρχει θέμα δημοκρατίας».

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σύσσωμος καταγγέλλει με μια φωνή. Ιδού:

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» (11/12.4.2020): «τη μονοφωνική ενημέρωση και τον εξοβελισμό κάθε κριτικής και εναλλακτικής φωνής από τα Μέσα Ενημέρωσης», σε συνέντευξη του συναδέλφου Ακρίτα Καϊδατζή.

Η «Αυγή της Κυριακής» (12.4.2020): «Ο κορωνοϊός αφορμή για πολιτική ασφυξία της αντίθετης γνώμης», από άρθρο του συναδέλφου Γιάννη Δρόσου. «Η μετατόπιση της ατζέντας: από την ξενοφοβία στην επίπλαστη συναίνεση», από άρθρο της συναδέλφου Μαρίας Κομνηνού. «Εγκωμιάζουν τη συνεννόηση, εξαφανίζουν την αντιπολίτευση», από άρθρο του Παναγιώτη Παναγιώτου.

«Το Documento» (12.4.2020): «Στους μήνες της διακυβέρνησής του ο Μητσοτάκης συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη μιντιακή υπεροπλία του για να πολιτεύεται... Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης δημιουργεί καθεστώς, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υβρίδιο δημοκρατίας στο οποίο η καθεστωτική αντίληψη διασταυρώνεται με τυπικές διαδικασίες κοινοβουλευτισμού», από το κύριο άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη.

Και τώρα ερχόμαστε σε συμπεράσματα και προτάσεις.

Για πρώτη φορά ίσως μετά το 1974 τίθεται εγκύρως ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας, συνδεόμενο άμεσα με τη λειτουργία των ΜΜΕ. Αυτό είναι το μείζον πολιτικό γεγονός σήμερα. Εδώ επικεντρώνεται η κρίση του πολιτικού συστήματος.

Το Σύνταγμα κυριολεκτικά ένα κουρέλι. Και το άρθρο 14 (απαγόρευση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης), και το άρθρο 15 (με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων), αλλά και υπό ακύρωση η συνολική θεμελιώδης δημοκρατική αρχή.

Η κοινωνία βιώνει πρωτοφανές καθεστώς απολυταρχικής διαδικασίας με κεντρικά χαρακτηριστικά την προπαγάνδα, την πλύση εγκεφάλου και τη συνακόλουθη δηλητηρίαση της σκέψης. Εχω γράψει εδώ προ καιρού για τη χώρα, που ζει ουσιαστικά υπό οιονεί μονοκομματικό καθεστώς ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Είμαι βέβαιος ότι η παρούσα εξουσία του αυταρχισμού θα θελήσει ευχαρίστως να παρατείνει την κατάσταση του φόβου και της κοινωνικής απόστασης και μετά το τέλος της ανάγκης για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να συντρίψει τα συλλογικά δικαιώματα και να καθυποτάξει τους πολλούς στους λίγους.

Ολα τα κανάλια συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα συγκροτούν τον ομφάλιο λώρο με τη Ν.Δ. και θεμελιώνουν το ακραίας διαφθοράς σύστημα διαπλοκής. Θέσπιση μηχανισμών ειδικού κρατικού ελέγχου των συγκεκριμένων εταιρικών δραστηριοτήτων. Από το ΕΣΡ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά καθότι η πλειοψηφία του «ελέγχεται» από την κυβέρνηση, επομένως και από τους καναλάρχες.

Μετά την αποκατάσταση της «πολιτικής και κοινοβουλευτικής κανονικότητας», πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος. Πιστεύω να παραμένει μέχρι τότε σε ισχύ. Με θέμα την ακύρωση και ανατροπή του πολιτεύματος με μοχλό αντιθεσμικής ισχύος τους λίγους των ΜΜΕ.

Να τεθεί ενώπιον του λαού το ζήτημα των κινδύνων για τη δημοκρατία και να κληθούν οι πολίτες σε πάνδημη ειρηνική παρουσία και εξέγερση για την προστασία της. Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της δημοκρατίας.

*Ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)