to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 03.10.2013

Κοινωνία

Θες την δουλειά; Βάλ’ τα απ’ την τσέπη σου!

Γράμμα αναγνώστη μας


Κυκλοφορούσε ένα σατιρικό βιντεάκι στο διαδίκτυο, με δυο υποψήφιους εργαζόμενους σε συνέντευξη για δουλειά, να πλειοδοτούν για την θέση, η οποία κατοχυρώθηκε τελικά σε εκείνον που ήταν διατεθειμένος -εκτός από το να δουλεύει τσάμπα- να δώσει στον εργοδότη και το σπίτι του! 

Μια σάτιρα που καυτηριάζει την δυσκολία να βρεις δουλειά, με μια δόση υπερβολής ίσως. 

Και όμως, πλήθος αντίστοιχες ιστορίες, χωρίς καμία δόση υπερβολής, συναντάμε αν σκαλίσουμε τις προκηρύξεις διαγωνισμών για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαρισμού, σε διάφορους τομείς του δημοσίου. 

Εδώ συναντάμε βρώμικες ιστορίες από την καθαριότητα, που δεν αφορούν την εργοδοτική τρομοκρατία. Τουλάχιστον όχι άμεσα…

Ας υποθέσουμε πως μιλάμε για ένα αριστερό «αφεντικό». Που κάνει ό,τι μπορεί να μείνει στην επιφάνεια. Που δεν απόλυσε τις εργαζόμενες για να πάρει νέες με τον κατώτατο μισθό. Που τέλος πάντων είναι ένας από εμάς, «αφεντικό» και δούλος περίπου μπερδεμένα…

Και ας πάρουμε ενδεικτικά την περίπτωση της προκήρυξης επαναληπτικού ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαρισμού των χώρων του κτηρίου της Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Τι μαθαίνουμε;

Η επιλογή θα γίνει κυρίως με βάση την φθηνότερη προσφορά (ανοίγει εδώ ολόκληρο ζήτημα περί ποιότητας, δεν είναι όμως του παρόντος)  

Η συνολική ετήσια δαπάνη δεν θα ξεπερνάει επ’ ουδενί (έτσι, τονισμένο, μην τυχόν και μας ξεφύγει) τις 84.000 ευρώ. 

Δεν θα μπω σε αναλυτικούς υπολογισμούς κόστους. Δεν θα αναφερθώ καν εκτενώς στην εγγυητική επιστολή ύψους πεντέμισι χιλιάδων περίπου, ποσό το οποίο δεσμεύεται ως και έξι μήνες. Αν δεν πάρεις το έργο! Αν απλά συμμετάσχεις και απορριφθείς. Δεν θα αναφερθώ ούτε στις διάφορες –όχι αμελητέες- κρατήσεις.  

Θα αναφερθώ μόνο σύντομα στο κόστος των μισθών. Των κατώτατων μισθών που προβλέπει ο νόμος – αφού ορίζεται σαφώς ότι ο ανάδοχος οφείλει να τηρεί την νομοθεσία περί μισθών και ασφαλίσεων. Των μισθών πείνας εν τέλει. 

Υπολογίζουμε τον μισθό στους 14 μήνες (συμπεριλαμβάνουμε έτσι δώρα και άδειες) Βγαίνουν 79.500€. Στις άδειες θα χρειαστούν και αντικαταστάτες; Άλλες 5.500€ περίπου. 

Σύνολο 85.000€!  Η δαπάνη τους δεν θα ξεπεράσει τις 84.000. «Επ’ ουδενί» θυμάστε; 

Και αυτό είναι το ανώτατο. Όποιος πάρει την δουλειά θα έχει φροντίσει να δώσει προσφορά χαμηλότερη από το ποσό αυτό. 

85.000€ έξοδα!  

Χωρίς τα απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα.

Χωρίς την εφορία. 

Χωρίς κανένα περιθώριο κέρδους. 

Απελπισία κι ένα σκάνδαλο για το οποίο κανείς δεν θα κάνει κάτι. Κανείς δεν πρόκειται να λογοδοτήσει. Γιατί άλλωστε, είναι ο κανόνας! Και εκείνος που θα πάρει το έργο δεν θέλω να ξέρω με ποιον τρόπο θα το φέρει εις πέρας. 

Είναι μόνο ένα ενδεικτικό περιστατικό. 

Ίσως το γνωστό σύνθημα «το αριστερό μου αφεντικό πατίνι με έχει κάνει και ύστερα μου λέει πως φταίν’ οι Αμερικάνοι» παραβλέπει κάτι πολύ σημαντικό. Είναι φορές που φταίνε όντως οι κάθε λογής «αμερικάνοι».

Και που το αριστερό αφεντικό δεν ξέρει πια πώς να πορευτεί. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)