to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θερμό φθινόπωρο για την οικονομία

Η δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του Σεπτεμβρίου (για να εκταμιευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ της συμφωνίας), αλλά κυρίως η θεσμική, δικαστική και τεχνική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η μείωση πάση θυσία της ανεργίας θα κρίνουν το άμεσο μέλλον και της κυβέρνησης και το δικό μας.


Ο καθημερινός «πόλεμος» των πολιτικών ανακοινώσεων για την πορεία της οικονομίας και τις «αντοχές» της κοινωνίας, αν και συχνά είναι εξωπραγματικός ή ιδεολογικός ή ακόμα και προσχηματικός, δεν πρόκειται να κοπάσει πριν εκδοθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τα κοινωνικά δεδομένα επιβεβαιώσουν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και όλοι οι βασικοί δείκτες που καθορίζουν τη ζωή των απλών ανθρώπων βελτιώνονται αληθινά.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 δεν είναι ακόμα σαφή, πέραν της βεβαιότητος ότι ο χαμηλός στόχος που έχει τεθεί για το πρώτο έτος εφαρμογής του δημοσιονομικού «κόφτη», θα επιτευχθεί με σχετική άνεση.

Παρόμοια αισιοδοξία υπάρχει και για την αντοχή τού έτσι κι αλλιώς προβληματικού τραπεζικού συστήματος και την ικανότητά του να «αναδιαρθρώσει» προβληματικές επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσει πραγματικές θέσεις εργασίας.

Η Ν.Δ. από τη μεριά της καταγγέλλει κάθε κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί να πέσει η «ανίκανη φορομπηχτική» κυβέρνηση και υπόσχεται σκληρή διαπραγμάτευση, όταν επιστρέψει στα πράγματα, ώστε να πετύχει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% (αντί του 3,5%) και αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% τον χρόνο.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι οι πολλοί και υψηλοί φόροι, που έφερε η συνθηκολόγηση με τους δανειστές το περσινό δύσκολο καλοκαίρι, δεν θα εισπραχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό (η Ν.Δ. κάνει λόγο για ένα σύνολο 25 δισ. αναμενόμενων φόρων έως το τέλος του 2016) και ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο θα πολλαπλασιάζονται με ρυθμό 1,2 δισ. τον μήνα.

Επίσης επιμένει βασίμως ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται γεωμετρικά (επιβαρύνοντας περαιτέρω τις πολύπαθες και διαρκώς ανακεφαλαιοποιούμενες τράπεζες), καθώς δεν προκύπτει και δεν προβλέπεται κάποια θεαματική αύξηση των εισοδημάτων, ούτε καν μια ανακουφιστική μείωση της ανεργίας, ούτε διαγράφεται προοπτική επιστροφής καταθέσεων από τα στρώματα ή τις τράπεζες του εξωτερικού, ούτε αναμένεται η εισαγωγή σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων, ούτε σπουδαία εισροή πόρων από τον τουρισμό ή άλλη «άδηλη» πηγή.

Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία ασφαλώς θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη διαλυτική για τη χώρα, υπερβολικά υψηλή επί δεκαετίες, παραοικονομία -δηλαδή την επέκταση της μαύρης εργασίας, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, στην περίπτωση λ.χ. της μη απόδοσης του εισπραχθέντος ΦΠΑ- προφανώς θέτει σε δοκιμασία τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες βίαιων ανατροπών και ανακατατάξεων στο πολιτικό και κοινωνικό οικοδόμημα.

Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη Real News επανέλαβε την τακτική του «ώριμου φρούτου» που ακολουθεί η Δεξιά (και η οποία μοιάζει εκπληκτικά με την προερχόμενη εξ αριστερών κριτική και ρητορική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ) που -κατά την άποψή της- θα ωθήσει τις εξελίξεις ώστε να κλείσει «η αριστερή παρένθεση»:

«Το φθινόπωρο, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς», είπε η βουλευτής της Ν.Δ. «Την πρώτη ψυχρολουσία από τις περικοπές του κ. Κατρούγκαλου ένιωσαν όλοι οι συνταξιούχοι και η βαριά φορολογία γονατίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους μισθωτούς. Οι πολίτες είναι οργισμένοι διότι αντιλαμβάνονται ότι τους εξαπάτησαν και ταυτόχρονα είναι σε απόγνωση, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα βάρη...».

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ότι δεν αρκεί πλέον το αφήγημα των δεδομένων ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κρίση χρέους και τη μέθοδο των μνημονίων που εγκατέστησε επί επτά χρόνια τώρα τη φτώχεια και την κυριαρχία των δανειστών στην Ελλάδα.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για ένα μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κατά της μονόπλευρης λιτότητας στην Ε.Ε., μετά και την «αυτοκριτική» του ΔΝΤ και με την αξιοποίηση της δημόσιας ομολογίας πολλών άλλων διεθνών παραγόντων για την αποτυχία, ήδη από το 2010-12, του «προγράμματος διάσωσης» που μας επιβλήθηκε με το στανιό, θα κρίνουν θετικά και την υπόθεση της πολυαναμενόμενης αναδιάρθρωσης του αβίωτου δημόσιου χρέους.

Η δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του Σεπτεμβρίου (για να εκταμιευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ της συμφωνίας), αλλά κυρίως η θεσμική, δικαστική και τεχνική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η μείωση πάση θυσία της ανεργίας θα κρίνουν το άμεσο μέλλον και της κυβέρνησης και το δικό μας.

Από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προδιαγράφονται η άμεση νομοθέτηση της «εθελοντικής αποκάλυψης των αδήλωτων κεφαλαίων» (εσωτερικού και εξωτερικού) και του περιουσιολόγιου, η δίκαιη φορολόγηση της κατοχής ακινήτων (ένας νέος ΕΝΦΙΑ), τα μέτρα αντιστάθμισης του υψηλού ΦΠΑ στα νησιά και η συνέχιση της προσπάθειας για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις Εφορίας-επιχειρήσεων-τραπεζών για την είσπραξή του.

Τα αγκάθια

Ο γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, επιμένει ότι οι λίστες των μεγαλοκαταθετών στις ξένες τράπεζες ξεσκονίζονται, όπως και τα τραπεζικά εθνικά και διεθνή δίκτυα εξαγωγής αφορολόγητου χρήματος από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια (HSBC, UBS κ.ά.), όπως και κάθε άλλη υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής (λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνού, αλκοόλ κ.λπ.).

Το μεγάλο ωστόσο ραντεβού της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η διαπραγμάτευση για τα λεγόμενα «εργασιακά». Οχι ότι οι άλλες οικονομικές εξελίξεις δεν είναι σημαντικές, αλλά δίχως την επιστροφή και την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του θεσμού του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) και χωρίς την αποκατάσταση των μισθών, την απάλειψη της δουλοκτητικής μαύρης εργασίας και όλων των άλλων ταπεινωτικών «ελαστικών μορφών απασχόλησης» κ.λπ., δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης προοπτικής εξόδου από την ύφεση. Εκεί πιθανότατα θα τεθεί η κόκκινη γραμμή από την κυβέρνηση και ενδεχομένως η ρήξη με τους επικυρίαρχους της Ε.Ε. Είναι άλλωστε και θέμα ενστίκτου επιβίωσης της Αριστεράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)