to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 17.08.2013

Κοινωνία

Θερινή «επιχείρηση Ειρήνης στη Μεσόγειο»

Του Πάνου Τριγάζη*


«Προβάδισμα του νου, πυξίδα αγώνα,

η Χιροσίμα, το Ολντερμάστον

και του κόσμου οι Μαραθώνες»

(Τεύκρος Ανθίας)

Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν «ωραία Ελένη των Ωκεανών», ίσως διότι στο διάβα των αιώνων η περιοχή αυτή του κόσμου έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επιδρομείς και κατακτητές που επιδίωκαν τον έλεγχο του σημαντικότατου αυτού θαλάσσιου δρόμου προς τις χώρες-παραγωγούς πρώτων υλών της Μ. Ανατολής. Τον στόχο αυτό εξυπηρέτησε η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ, της οποίας η εθνικοποίηση από τον Νάσερ αποτέλεσε πλήγμα για την, ήδη καταρρέουσα, Βρετανική Αυτοκρατορία, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η περιβόητη «διπλωματία των κανονιοφόρων» εφαρμόστηκε συχνά στην Μεσόγειο. Υπάρχει, όμως, και η «διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων», την οποία θέλει να ασκήσει στη Μεσόγειο και σ’ άλλες θαλάσσιες περιοχές της γης το Ιαπωνικό «Πλοίο της Ειρήνης», πραγματοποιώντας το γύρο του κόσμου, διαρκείας 85 ημερών (18 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου 2013) με 900 επιβάτες από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων εννέα επιζώντες των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Κατέπλευσε, λοιπόν, και στη Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, το «Πλοίο της Ειρήνης» επισκεπτόμενο τον Δεκαπενταύγουστο το λιμάνι της Λεμεσού, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο, κ. Ανδρέα Χρίστου, τοπικούς βουλευτές, κινήσεις ειρήνης και άλλους κοινωνικούς φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και μετά την Κύπρο θέλησε να μεταφέρει το φιλειρηνικό του μήνυμα και στην Τουρκία, επισκεπτόμενο το Κουσάντασι. Επόμενος σταθμός το λιμάνι του Πειραιά, όπου το «Πλοίο της Ειρήνης» καταπλέει την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013, ώρα 11 πμ.

Η επίσκεψη στη χώρα μας του «Πλοίου της Ειρήνης» κλείνει μέσα της πολλά μηνύματα: 

1) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πράξη αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και τους φιλειρηνικούς του αγώνες.

2) Υποστηρίζοντας την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής ως ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, υπενθυμίζει την ανάγκη και το χρέος συμβολής της Ελλάδας σε διεθνείς πρωτοβουλίες ειρηνικής επίλυσης των πολλών τοπικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και σε διεθνείς πρωτοβουλίες αποπυρηνικοποίησης, στις οποίες η επίσημη Ελλάδα παλαιότερα πρωτοστατούσε. 

Ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο σημερινός Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλό θα ήταν να θυμούνται τις πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου για αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη και απύραυλα Βαλκάνια, καθώς και την τότε συμμετοχή της Ελλάδας, από το 1984, στην, παγκόσμιας εμβέλειας, πρωτοβουλία των «6» για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.

3). Επισκεπτόμενοι την Κοκκινιά (το απόγευμα της Κυριακής), οι «Χιμπακούσα» και οι συνοδοί τους που επιβαίνουν στο «Πλοίο της Ειρήνης» τιμούν και τις αντιφασιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού και ενώνουν την Κραυγή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με την απαίτηση «Ποτέ πια Πόλεμος – Ποτέ πια Φασισμός» που ξεπήδησε από τις φρικαλεότητες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τις οποίες υπέστη και ο δικός μας λαός, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του 1945 και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υποδοχής του «Πλοίου της Ειρήνης» στον Πειραιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)