to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Θεραπαινίδες»: Η σύγχρονη σκλαβιά των γυναικών και η φεμινιστική προσέγγιση στην παρένθετη μητρότητα

Καμπάνια καταδίκης του σχεδίου πρωτοκόλλου της Διάσκεψης της Χάγης και των Αρχών της Βερόνας, καθώς στοχεύουν στην οργάνωση της διασυνοριακής αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης.


(φωτ. από τη σειρά Handmaid's Tale, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μ. Άτγουντ)

Γιατί στηρίζουμε την καμπάνια καταδίκης του σχεδίου πρωτοκόλλου της Διάσκεψης της Χάγης και των Αρχών της Βερόνας, καθώς στοχεύουν στην οργάνωση της διασυνοριακής αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης:

Οι φεμινιστικές οργανώσεις ως υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, θεωρούν ότι οι  πρωτοβουλίες αυτές θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την διασυνοριακή παρένθετη μητρότητα, στη βάση αποπροσανατολιστικής ερμηνείας του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, καταπατώντας τα δικαιώματα των γυναικών, προς όφελος μόνο των γονέων αγοραστών και κατά συνέπεια προς όφελος τηςαγοράς. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις νόμοι για την παρένθετη μητρότητα: ν. 3089/2002,  ν. 3305/2005, ν. 4272/2014 και ένα άρθρο που έχει προστεθεί στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες στην βουλή με τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Από τον νόμο 3089/2002 (Άρθρο  όγδοο
Τα άρθρα 1458 και 1464 εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η αιτούσα και η κυοφόρος γυναίκα έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα) της υποτιθέμενης «αλτρουιστικής» παρένθετης μητρότητας,  μέχρι τον νόμο 4272/2014Άρθρο17 Διαμονή
Το άρθρο όγδοο του ν. 3089/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα άρθρα 1458  1464 του Αστικού Κώδικα εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η αιτούσα ή εκείνη που θα κυοφορήσει το τέκνο έχει την κατοικία της ή την προσωρινή διαμονή της στην Ελλάδα.») έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι και ο «αλτρουισμός» έχει ήδη μετασχηματιστεί σε «αναπαραγωγικό τουρισμό».

Η εκτίμηση για τα χρήματα που διακινούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από  κέντρα, γιατρούς, δικηγόρους ανέρχονται σε  δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και ο «αλτρουισμός» έχει πάει περίπατο. Έχουμε δηλαδή και στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας μία παμπάλαια ιστορία με διάσταση ταξική, εμπορευματική, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, και παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού που θα γεννηθεί, για το «βέλτιστον» συμφέρον του οποίου όλοι ομιλούν και υποτίθεται ότι νοιάζονται.

Από την μία πλευρά υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να υπογράψουν συμβόλαιο και να αγοράσουν τις υπηρεσίες της παρένθετης μητέρας που θα δεχθεί στο σώμα της το γονιμοποιημένο ωάριο των γονιών που μπορούν να αγοράσουν αυτή την υπηρεσία. Και από την άλλη υπάρχει η τεράστια δεξαμενή της καταραμένης φτώχειας, οι τρομακτικές ανάγκες των γυναικών που δέχονται χωρίς να έχουν πλήρη γνώση όλων των επιπτώσεων και κινδύνων να διαθέσουν το σώμα τους στους υποψήφιους γονείς.

Οι ιστορίες φρίκης είναι ατελείωτες από όλον τον πλανήτη και έχουν σχέση με: την διαχείριση της παρένθετης από τα κέντρα διαμεσολάβησης, βλάβη στην υγεία της παρένθετης μητέρας, άρρωστο μωρό που αρνούνται οι εν αναμονή γονείς να υποδεχτούν στην αγκαλιά τους, δίδυμα (το ένα υγιές και το άλλο ασθενές) όπου οι εν αναμονή γονείς αρνούνται να πάρουν και τα δύο και το ένα ξεμένει με την παρένθετη μητέρα.

Η φεμινιστική προσέγγιση στην παρένθετη μητρότητα οφείλει να απορρίπτει την ιδέα ότι τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών μπορούν να αγοράζονται. Όπως και να ονομαστεί η παρένθετη μητρότητα, είναι εμπόριο μεταξύ των σωμάτων των γυναικών και των παιδιών και εντάσσεται στα κεφάλαια περί υγείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίας κατά των γυναικών.

*Η Φωτεινή Σιάνου είναι ακτιβίστρια για την Ειρήνη, τη Μη Βία και τα Δικαιώματα των Γυναικών

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)