to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 09.12.2020

Πολιτική

Θεωρίες συνωμοσίας από Μηταράκη για τους Σομαλούς και νομιμοποίηση των pushback

Tη χιλιοειπωμένη, ακροδεξιάς κοπής, θεωρία συνωμοσίας γα τους Σομαλούς πρόσφυγες «που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη με 1.500€» και «ΜΚΟ τους βοηθάνε να περάσουν στα νησιά», επανέλαβε ο υπουργός (αντι)Μετανάστευσης μιλώντας μάλιστα - όχι τυχαία - σε συνέντευξη Τύπου με καλεσμένους τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη χώρα. Προανήγγειλε δε τη συνέχιση των παράνομων push back, που τα βαφτίζει ως «νόμιμη ενέργεια».


Όπως γράφει το astraparis.gr:

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στην Λέσβο, όπου έχασαν στην ζωή τους δύο γυναίκες από την Σομαλία, στοχοποιεί τους προερχόμενους από την Σομαλία και προαναγγέλλει:

– Την συνέχιση των παράνομων push back, που τα βαφτίζει ως «νόμιμη ενέργεια».

– Την αλλαγή της νομοθεσίας και την απόρριψη ως απαράδεκτων των αιτημάτων ασύλου όσων έρχονται από «ασφαλές περιβάλλον».

Στην συνέντευξη Τύπου, που – όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του – παραχώρησε σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου, ο κ. Μηταράκης βάζει στο στόχαστρο τους Σομαλούς, που αποτελούν, όπως είπε, την πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που προσέγγισαν το τελευταίο διάστημα στην Λέσβο, καθώς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που – όπως ισχυρίσθηκε – τους βοηθούν να φτάσουν στην Τουρκία.

Ο υπουργός επέρριψε για ακόμα μία φορά στην Τουρκία την ευθύνη για το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο, την κατηγόρησε ότι παραβιάζει την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας κι έχει σταματήσει από τον Μάρτιο να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε αύξηση των Σομαλών που έρχονται το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, προς Λέσβο και Χίο (σ.σ. ουδέποτε σταμάτησαν οι αφίξεις Σομαλών και μάλιστα ο αριθμός τους πάντα ήταν στην κορυφή του καταλόγου των εθνικοτήτων προσφύγων και μεταναστών) και υποστήριξε ότι στα απέναντι παράλια είναι συγκεντρωμένοι περίπου 2.000 έως 3.000.

Ερευνήθηκε το θέμα αυτό, πρόσθεσε και προέκυψε ότι αυτοί οι άνθρωποι πετούν από το Μογκαντίσου προς την Κωνσταντινούπολη, χρησιμοποιώντας επιδοτούμενα εισιτήρια και βίζα, που πληρώνονται από ΜΚΟ. Ανέφερε ακόμα έρχονται με βίζα υγείας ή φοιτητή στην Τουρκία κι ότι στο Μογκαντίσου υπάρχει ένα τουρκικό “γραφείο συνδέσμου”, που διευκολύνει αυτή την διαδικασία με χρέωση 1300 έως 1500 ευρώ ανά άτομο και τους παρέχει επίσης ένα εισιτήριο της “Turkish Airlines”.

«Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μια χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα. Στις 214 αφίξεις από 1 Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες και διασταυρωμένες πληροφορίες, ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς & έκδοσης Visa στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι διελεύσεις πρέπει και θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πώς θα εμποδιστούν «με κάθε νόμιμο τρόπο», όπως αναφέρει, οι διελεύσεις αυτές, αφού μέχρι στιγμής ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος που μετέρχονται οι ελληνικές αρχές είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις και τα push back στην θάλασσα.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε, τέλος, ότι «αιτήματα ασύλου, από άτομα τα οποία έρχονται από ασφαλές περιβάλλον, θα θεωρούνται ως απαράδεκτα. Ως υπουργείο, ολοκληρώνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στην διαδικασία». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν το χαρακτηριζόμενο ως «ασφαλές περιβάλλον» αφορά την χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή την Τουρκία ή την χώρα καταγωγής, δηλαδή την Σομαλία εν προκειμένω, αφού αποκλειστικά στους Σομαλούς αναφέρθηκε σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)