to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θέμα εξαμήνου θέτει ο υπουργός Παιδείας στα πανεπιστήμια

Τους ζητάει επιτακτικά να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να ανοίξουν άμεσα τα Ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο. Ανάλογες οι πιέσεις και από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ προς τον πρύτανη του Ιδρύματος.


Εντείνει τις πιέσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κάλεσε τις πρυτανικές αρχές και τα συμβούλια του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), να «εκπληρώσουν το καθήκον» τους και να ανοίξουν άμεσα τα Ιδρύματα, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.

«Μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, που νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, και τον πρύτανη του ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλο.

Πιέσεις και από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ

Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ κάλεσε τον πρύτανη «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Ιδρύματος. Εάν αυτό δεν συμβεί, το εξάμηνο θα χαθεί με καταστρεπτικές συνέπειες για τους φοιτητές/φοιτήτριες του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους».

«Στην περίπτωση αυτή η ευθύνη του κ. Πρυτάνεως θα είναι τεράστια», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις των διοικητικών υπαλλήλων

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ θα αποφασίσουν αύριο (Παρασκευή) εάν θα συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ οι συνάδελφοί τους στο ΕΚΠΑ κήρυξαν χθες νέα πενθήμερη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσαν, εξάλλου, ανακοίνωση για το θέμα που ανέκυψε με την καταβολή της μισθοδοσίας τους κατά τη διάρκεια της απεργίας τους.

«Το προεδρείο του συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους ευαίσθητους ανησυχούντες δημοσιογράφους και τους »Ηρακλείς» του υπουργού Παιδείας ότι οι αποδοχές των ημερών απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων θα περικοπούν από την μισθοδοσία τους», αναφέρουν και προσθέτουν:

«Ήδη, όπου είναι τούτο δυνατόν, εν μέσω απεργίας, ενημερώνεται ο εκκαθαριστής αποδοχών, για τα δέοντα. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος την απεργίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.

»Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με μία επιπλέον απειλή, για παρέμβαση του Εισαγγελέα, σχετικά με την παρακράτηση των αποδοχών των απεργούντων, καταδεικνύει ότι η αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου δεν οφείλεται στους υπό διαθεσιμότητα και αργία διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά στις αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. που είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με τους νόμους που το ίδιο έχει ψηφίσει και είναι εκτός πάσης λογικής και χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα.

»Καλούμε, λοιπόν, όλους τους ευαίσθητους ανησυχούντες, την πίεσή τους, για επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου, να την ασκήσουν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι στους απειλούμενους με τον Εισαγγελέα διοικητικούς υπαλλήλους, που απεργούν και τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας και αργίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)