to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 13.06.2021

Κοινωνία

Θέλουμε να ονειρευόμαστε ελεύθερες - Δεν αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή μας και το σώμα μας

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει πως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας αποτελεί ευθεία και επαίσχυντη επίθεση στο δικαίωμα κάθε γυναίκας να ορίζει αυτή τη ζωή της και το σώμα της


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χρειάστηκε για άλλη μια φορά, η μαζική αντίδραση μέσα από το διαδίκτυο καθώς και η καταγγελία επώνυμων γυναικών που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους -αν και καλέστηκαν σε αυτό- για να  αναγκαστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η  Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής, πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, να αποσύρουν την απαράδεκτη στήριξη τους στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» που προκάλεσε δικαίως την οργή,  γιατί είναι μια ευθεία και επαίσχυντη επίθεση στο δικαίωμα κάθε γυναίκας να ορίζει αυτή τη ζωή της και το σώμα της.

Το  απαράδεκτο σποτάκι των οργανωτών,  που προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση,  καθώς και το πάνελ των ομιλητών και ομιλητριών, που μόνο επιστημονικό δεν είναι, απέδειξαν ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συναντιέται για άλλη μια φορά, με σκοταδιστικούς κύκλους της εκκλησίας και κάποιους  που θέλουν να κάνουν μπίζνες με την γονιμότητα και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όλοι και όλες μαζί,  χρησιμοποιούν την υπογεννητικότητα αλλά και την …επέτειο για τα 200 χρόνια μετά την επανάσταση(!)  για να επιτεθούν στις γυναίκες κατηγορώντας τες ότι αντί να κάτσουν να γεννούν από μικρές, επιλέγουν να  σπουδάσουν και δουλέψουν. Και όπως αναφέρουν στην πρόσκληση τους «…Προσδοκούμε η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή να γίνει εργαλείο θεραπείας όσων νοσούν από την υπογονιμότητα και όχι όλων εκείνων που έφτασαν στην υπογονιμότητα από παράπλευρους δρόμους των επιλογών τους…»!

Η σημερινή κυβέρνηση με την ιδεοληπτική και ακραία συντηρητική πολιτική που εφαρμόζει (π.χ. νόμος για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η φημολογούμενη αφαίρεση    του  «χωρίς συναίνεση» από τον όρο του βιασμού στον Π.Κ. κ.λ.π), ανοίγει δρόμους και ορέξεις για να αναστηθούν και να επιβληθούν αναχρονιστικές -πατριαρχικές απόψεις και στερεότυπα που ως κοινωνία μας γυρίζουν πίσω σε μαύρες εποχές που τόσο  ταλαιπώρησαν τις ζωή των γυναικών.

Επίσης, προκαλεί θλίψη και αποτελεί ντροπή, η κατάντια του σημερινού κυβερνητικού φορέα για την ισότητα των φύλων, που για πρώτη φορά στην ιστορία του, μεταλλάχτηκε σε ένα μόρφωμα υπό τον τίτλο « Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής, πολιτικής και Ισότητας των Φύλων» και  αντί να προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών, σέρνεται και υποστηρίζει  πολιτικές και ενέργειες φορέων, που υποσκάπτουν και υποδαυλίζουν  μακροχρόνια δημοκρατικά δικαιώματα των γυναικών και βάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την πλήρη  χειραφέτηση των γυναικών,  ιδιαιτέρα των νέων.

Δυστυχώς, ούτε η υλοποίηση ορισμένων θετικών δράσεων που είναι απόρροια των προοδευτικών πολιτικών που εφάρμοσε η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τότε ΓΓΙΦ που επιμελώς κρύβουν ή οικειοποιούνται σήμερα, αλλά ούτε και η αναγκαστική, εκ των υστέρων, αποχώρηση της  από το συγκεκριμένο συνέδριο, μπορεί να δικαιολογήσει τις ευθύνες της και να αλλάξει το ρόλο που έχουν επιλέξει να παίξει η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία.

Η επίθεση αυτή δε θα σταματήσει εδώ. Η υπογεννητικότητα θα είναι γι αυτούς μια μόνιμη δικαιολογία και ένας φερετζές που θα καλύπτει την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την άρνηση τους να εφαρμόσουν δημόσιες πολιτικές  ενίσχυσης και ανακούφισης  της  ζωής  χιλιάδων  γυναικών και ανδρών με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινα ωράρια  και με μέτρα διευκόλυνσης των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά. 

Ο δρόμος για μας,  είναι η συνεχής επαγρύπνηση και ο καθημερινός αγώνας, η ενότητα και η συνεργασία του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος, των πολιτικών δυνάμεων, του νομικού και ιατρικού  κόσμου, των δημοσιογράφων και ΜΜΕ, των διαφόρων προοδευτικών συλλογικοτήτων, κάθε δημοκράτη πολίτη, γυναίκα η άντρα, που αγανακτεί, θλίβεται και καταλαβαίνει αυτή την αναγκαιότητα.

Απαιτούμε τώρα να ακυρωθεί το συνέδριο της ντροπής, της σεξιστικής και αντιφεμινιστικής επίθεσης.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματός της, στην ελεύθερη επιλογή της, αν θα γίνει ή όχι μάνα και πότε, καθώς και τη βοήθεια της επιστήμης όταν αυτή το αποφασίσει.

Διεκδικούμε ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος και δημόσιες υπηρεσίες υγείας.​»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)