to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 15.06.2017

Πολιτισμός

Το Θέατρο Τέχνης θρηνεί την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Φακή

Το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2017 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Φακής σε ηλικία 73 ετών, ο οποίος έπασχε από καρκίνο.


 

Ο Γιάννης Φακής γεννήθηκε το 1944 στα Αποίκια της Άνδρου και σε νεαρή ηλικία έγινε δεκτός από τις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης υπό τον Κάρολο Κουν το 1969, έλαβε ρόλους σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων η παράσταση "Ευριπίδου Τρωάδες" (1977) του Γιάννη Τσαρούχη, η “Γαλήνη” (1976) των Ηλία Βενέζη και Κώστα Λυχναρά, το "1922" (1978) του Νίκου Κούνδουρου, το “Άλμα Λίμπρε” (2001) του Νίκου Κουτελιδάκη, οι "Νύφες" (2004) του Παντελή Βούλγαρη και "Η Άλλη Θάλασσα" (2012, μη ολοκληρωμένη) του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία αποτέλεσε και την τελευταία του ερμηνεία.

“Εσύ είσαι κωμικός” του είχε πει κάποτε ο Κάρολος Κουν, μετά από πολύμηνη μελέτη των ερμηνειών του, οι οποίες κάλυπταν όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Ο Γιάννης Φακής έζησε και εργάστηκε στην Άνδρο, στην Σαντορίνη και για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, ενώ κατά την περίοδο της δικτατορίας διέμεινε στη Ρώμη, στην οποία οδηγήθηκε λόγω των –όχι και τόσο αμφιλεγόμενων– φρονημάτων του.

Όσοι γνώριζαν τον Γιάννη Φακή, θα θυμούνται τις αναφορές του: στο βιβλίο “Αντιγνώση, τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού” της Λιλής Ζωγράφου, στην Έλλη Λαμπέτη και στον Γιάννη Τσαρούχη, με τους οποίους είχε συνεργαστεί εκτενώς, στον γιο του και την σύντροφό του, καθώς και στην σύζυγό του, Ντέπη Φελουκατζή, εικαστικό, την οποία είχε χάσει σχετικά πρόσφατα.

Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στο κοιμητήριο Ζωγράφου, ώρα 12.00, με πολιτική τελετή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)