to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 13.05.2016

Πολιτισμός

Θεατρικά δρώμενα για το ταξίδι της προσφυγιάς στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Θεατρικό δρώμενο, που θα παρουσιάζει το ταξίδι της προσφυγιάς αλλά και της μετανάστευσης, θα παρουσιάσουν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θέρμης, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.


Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο περίπτερο 15, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, σε συνεργασία με τους μαθητές, θα "αφηγηθούν" μέσα από το θέατρο, τη μουσική και τον κινηματογράφο, το ταξίδι δύο προσφυγόπουλων από την Μέση Ανατολή στην κεντρική Ευρώπη, κάνοντας παράλληλα αναφορές για το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων από το 1945 έως το 1960.

"Τίτλος του δρώμενου είναι 'Κανένας δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά', ενώ όλα τα κείμενα γράφηκαν από τα παιδιά" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικής Βιβλιοθήκης- Πινακοθήκης Θέρμης Χρήστος Βαγιωνάς. Συντελεστές της παράστασης είναι η εκπαιδευτικός- μουσικός Ξανθή Ράλλη και ο φιλόλογος Φάνης Καρκατζούνης.

Μία διαφορετική ματιά στο επίκαιρο θέμα του προσφυγικού, θα ρίξει και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με εκδήλωση που διοργανώνει στο περίπτερο 13 με τίτλο "Μα πόσα σύνορα πρέπει να περάσουμε για να πάμε σπίτι μας;", μία φράση από την ταινία "Το μετέωρο βήμα του πελαργού".

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία σύντομη εισήγηση από την καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Ευτυχία Βουτυρά για τις όψεις του προσφυγικού σήμερα και θα συνεχιστεί με απαγγελία ελληνικών και ξένων κειμένων, που αφορούν στους πρόσφυγες, από τη φιλόλογο και ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη και τον ηθοποιό και καθηγητή υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.,Δημήτρη Ναζίρη.

Την απαγγελία "ντύνουν" μουσικά η Γεωργία Αναστάση (πιάνο) και ο Λευτέρης Καραγιάννης (σαξόφωνο, κλαρινέτο), ενώ θα γίνεται και παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού, την τεχνική επεξεργασία του οποίου έκανε ο Βασίλης Τσίρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)