to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 15.03.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Θεανώ Φωτίου: Τι ισχύει πραγματικά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τον τρόπο με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Τι είπε για πρόσφατα δημοσιεύματα περί σχετικών «αντίμετρων». «Παλεύουμε για το καλύτερο στη διαπραγμάτευση, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε πάση θυσία το ηθικό πλεονέκτημα», όπως υπογράμμισε.


Αυτό που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και για να έχουν πρόσβαση όλοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είπε η κ. Φωτίου.

Όπως θύμισε, το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε ότι οι μητέρες έπαιρναν ένα voucher με την προϋπόθεση ότι είχαν εισόδημα κάτω ενός ορίου και εφόσον εργάζονταν, προκειμένου τα παιδιά τους να μπορέσουν να πάνε στους βρεφονηπιακούς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΣΠΑ για την εναρμόνιση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

Το 2016, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν περίπου τα μισά από τα παιδιά, περίπου 91.000, όπως είπε, μητέρες των οποίων ήταν άνεργες. Καλύφθηκαν έτσι 44.000 παιδιά οικογενειών με άνεργους γονείς ή/και πολύ χαμηλά εισοδήματα, για πρώτη φορά, όπως σημείωσε. Τα υπόλοιπα 47.000 παιδιά ήταν με τον προϋπάρχοντα τρόπο, όπως διευκρίνισε.

Από τα κονδύλια κατευθύνθηκαν εκεί, κάτω του 50% προήλθαν από κοινοτικές πηγές, ενώ τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, πέρυσι έγινε σαφές ότι δεν υπάρχουν αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς ενώ δόθηκαν αυτά τα voucher για όλους τους σταθμούς που υπήρχαν, «έμειναν παιδιά απ' έξω».

«Αυτό λοιπόν που από πέρυσι δεσμευτήκαμε και προγραμματίζουμε, είναι πώς θα ανοίξουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς ... θα μπορούσαν να είναι και μέσα από κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και τους Δήμους ... να αυξήσουμε πολύ τον αριθμό των παιδιών, των βρεφονηπιακών σταθμών, έτσι ώστε να υπάρξει μία ανακούφιση κυρίως στα στρώματα που μπορούν μόνο μέσα από αυτή την επιδότηση» να στείλουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τα παιδιά τους, όπως είπε.

Απέρριψε εξάλλου ως ανακριβές δημοσίευμα που περιέγραφε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στα υπό συζήτηση αντίμετρα και ανέφερε ως ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2018. Όπως είπε, τα αντίμετρα αφορούν ούτως ή άλλως το 2019 και επίσης η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, οπότε «όταν θα ανακοιωθούν θα μπορούμε να πούμε με καθαρούς όρους ποια θα είναι ... εγώ δεν συζήτησα αυτό» ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας εξάλλου την μάχη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά του 2019 και του 2020 και «είναι η τελευταία διαπραγμάτευση ... δεν υπάρχει άλλη, θα έχουν τελειώσει τα μνημόνια». 

«Είμαστε αισιόδοξοι για ορισμένα πράγματα που θα κερδίσουμε, τα κερδίζουμε με άγρια επιμονή, πολύ τεκμηριωμένες απόψεις, αναλογιστικές μελέτες, επιστημονικά κατοχυρωμένες θέσεις», εκτίμησε η κ. Φωτίου.

«Παλεύουμε για το καλύτερο στη διαπραγμάτευση, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε πάση θυσία το ηθικό πλεονέκτημα», όπως υπογράμμισε.

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)