to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 13.02.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Θεανώ Φωτίου: Θα αξιοποιηθούν για τους αστέγους δημόσια ακίνητα που "αραχνιάζουν"

Δημόσια ακίνητα που "αραχνιάζουν" θα αξιοποιήσει για τους αστέγους το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε η Θεανώ Φωτίου


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


Τη σκέψη πολλών, που βλέπουν άδεια κτήρια να ρημάζουν και την ίδια ώρα ανθρώπους να κοιμούνται στον δρόμο, πρόκειται να κάνει πράξη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης για το λεωφορείο του ΟΑΣΑ που θα διατεθεί για τη φροντίδα των αστέγων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιηθούν επίσης στο μέλλον "κατάλληλα κενά κτήρια ιδιοκτησίας του υπουργείου μας για στέγαση".

Όπως τόνισε η αν. υπουργός, έχουν ξεκινήσει ήδη οι ενέργειες ώστε να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που φέρονται να ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, όπως και για να αποτυπωθεί η σημερινή τους κατάσταση. Αν είναι, δηλαδή, κενά ή κατειλημμένα ή μισθωμένα σε ενοικιαστές που δεν ανταποκρίνονται κ.λπ. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα προκύψει και πόσα, τελικά, είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

Το πρώτο λεωφορείο για αστέγους στην Ευρώπη

Όσον αφορά το λεωφορείο του ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο, όταν θα έχει μετεσκευαστεί καταλλήλως το όχημα. Το λεωφορείο, η πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής στην Ευρώπη και τρίτη παγκοσμίως, θα προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας και πρώτων βοηθειών, ενώ παράλληλα θα γίνεται καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους και θα υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη. Θα περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα και χώρο ιατρείου για να είναι δυνατή η επιτόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

"Η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους" τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Α. Ταστάνης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ι. Σκουμπούρης είπε ότι πρόκειται για "μία δράση που εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και συνεργειών που θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων".

Καθημερινά δρομολόγια

Το λεωφορείο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα τουλάχιστον δύο φορές μέσα στην ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι θα περνά από: κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου κ.λπ.), Αχαρνών, Πειραιά (λιμάνι), Ελαιώνα, Αιγάλεω και Ρουφ.

Τα έξοδα λειτουργίας του, ύψους 200.000 ευρώ, θα καλύψει η εταιρεία Παπαστράτος, ενώ χάρη στην παραχώρηση του λεωφορείου από τον ΟΑΣΑ εξοικονομούνται περί τα 60.000 ευρώ. "Προχωράμε στη δημοσιοποίηση της δράσης, ώστε να εμπνεύσουμε και άλλες επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο και να στηρίξουν τους φορείς που υποστηρίζουν τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες" τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Χαρπαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα συμβάλει επίσης η ΜΚΟ Praksis. Ένα από τα στοιχεία που δείχνουν τις δυσκολίες να "κρατήσουν" οι πολίτες το σπίτι τους είναι ότι το μέσο κόστος συντήρησής του, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΚΟ Τζανέτο Αντύπα, "καταλαμβάνει το 45% του μηνιαίου εισοδήματος, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά μ.ό. αντιστοιχεί στο 30%". Σύμφωνα με τα στοιχεία της Praksis, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 21.000 άστεγοι, ενώ από το 2009 έχει σημειωθεί αύξηση του πληθυσμού κατά 25%.

Πρόταση για 8 υπνωτήρια και 10 κέντρα φιλοξενίας αστέγων

Η Θ. Φωτίου τόνισε ακόμη ότι εγκρίθηκε πρόταση για το ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά την επεξεργασία εργαλείου καταγραφής των αστέγων δρόμου που θα εφαρμόζεται από όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, ενώ έχει υποβληθεί "πρόταση στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των 13 Περιφερειών της χώρας για τη λειτουργία 8 υπνωτηρίων και 10 κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας αστέγων σε αστικά κέντρα". Παρών στη χθεσινή παρουσίαση ήταν επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για μικρά "θαύματα" από τη Θ. Φωτίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)