to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 06.12.2013

Πολιτική

Θεανώ Φωτίου για τον Προϋπολογισμό: Μειώνετε 35% σε σχέση με το 2009 τα λεφτά για την παιδεία

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία της επσημαίνοντας: «Με τον προϋπολογισμό αυτό, έχουμε από τη μια τη διάλυση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της έρευνας και από την άλλη, ενίσχυση και διόγκωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με χρήματα, υπηρεσίες και περιεχόμενα που αποσπάτε από τη δημόσια. Δίνετε 4,5 δισεκατομμύρια για την Παιδεία το 2014, όταν το 2009 ήταν 7 δισεκατομμύρια»


Ο Προϋπολογισμός του 2014 για την Παιδεία εικονογραφεί ένα δίπολο: Από τη μια τη διάλυση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως, της Τριτοβάθμιας και της έρευνας και από την άλλη, την ενίσχυση και διόγκωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με χρήματα, υπηρεσίες και περιεχόμενα που αποσπάτε από τη δημόσια. Δίνετε 4,5 δισεκατομμύρια για την Παιδεία το 2014, όταν το 2009 ήταν 7 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, έχουμε 35% μείωση. 

Η Θεανώ Φωτίου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

Για το μορφωτικό, όμως, επίπεδο των παιδιών η καταστροφή είναι τεράστια. Από το 2009 μέχρι σήμερα οι σχολικές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έπεσαν από την 25η θέση στην 64η σε εξήντα πέντε χώρες. Αυτή είναι η εκπαίδευση της αμάθειας που επιβάλατε με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις κατά τις επιταγές του ευρωπαϊκού χώρου προϊόντων εκπαίδευσης και της Μπολόνια, κατακερματισμός και εκπληροφόρηση. Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα και τίποτα. Γι’ αυτό δεν σας χρειάζεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το καταργήσατε. Μηδέν στο λογαριασμό φέτος.

Εμείς σαν κυβέρνηση της Αριστεράς θα επαναφέρουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου και θα τον διευρύνουμε σε δημοτικά και γυμνάσια. Μετά το μάθημα το παιδί θα μένει εκεί για ενισχυτική διδασκαλία, για ξένες γλώσσες, μουσική, καλλιτεχνικές δράσεις, κομπιούτερ, για προετοιμασία στις πανελλήνιες, δράσεις για τις οποίες ο ελληνικός λαός σε καιρούς ευημερίας πλήρωνε 2 δισεκατομμύρια σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυτά δεν μπορεί πια να τα πληρώνει. Αυτά θα προσφέρονται στο δημόσιο σχολείο.

Εξοντώνετε την έρευνα. Τη φτάσατε στο 0,57% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2,1% του ΑΕΠ. Συγχωνεύσατε σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τριάντα ένα ερευνητικά κέντρα, διαλύοντας το δημόσιο ερευνητικό ιστό. Όμως, οι Έλληνες ερευνητές έφεραν κέρδος στην Ελλάδα από τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Ποιος πιστεύει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ψηφιακή οικονομία και WI-FI, όταν είναι γνωστό ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών, από την ψηφιακή ατζέντα 2020 η χώρα μας δεν θα πάρει τα χρήματα που της αναλογούν μέχρι το 2020, γιατί δεν διαπραγματευθήκατε τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τις ex ante conditionalities δηλαδή, που δεν μας ευνοούσαν. 

Μιλάτε για ανάπτυξη, έρευνα και τεχνολογία, όταν καταστρέφετε συνειδητά το ΕΜΠ με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών, ένα Ίδρυμα ανάμεσα στα δέκα καλύτερα της Ευρώπης στην έρευνα, που φέρνει κάθε χρόνο τόσα χρήματα όσα παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Εσείς εξοντώνετε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους. Διώκετε τους πάντες, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, πρυτάνεις. Παραπέμπετε τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, γιατί είπε το αυτονόητο, ότι αν φύγουν οι πεντακόσιοι διοικητικοί, το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί ακυρώνονται οι ζωτικές του λειτουργίες, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες, η φύλαξη, τα δίκτυα, οι διοικητικές υπηρεσίες, τα ερευνητικά του προγράμματα. 

Πόσα εκατομμύρια ζημιά κάνατε στα δύο ιστορικά πανεπιστήμια της χώρας τρεις μήνες τώρα; Κρατάτε ομήρους χιλιάδες φοιτητές. Καταστρέφετε ερευνητικά προγράμματα, μπλοκάρετε την αποφοίτηση δεκάδων επιστημόνων. Ανοίξτε τα πανεπιστήμια τώρα με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους και πάψτε να εξευτελίζετε κάθε έννοια αξιοκρατίας, αξιολόγησης και εξορθολογισμού. 

Έδωσε βραβείο αριστείας ο Υπουργός σας την περασμένη εβδομάδα σε εκπαιδευτικό των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, που είχατε βγάλει σε διαθεσιμότητα! Τον αξιολογήσατε πριν ή μετά την απόλυση; 

Εμείς, ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσουμε τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσουμε μεταβατικό νόμο που θα αποκαθιστά τη δημοκρατική λειτουργία και διοίκηση όλων των βαθμίδων κατ’ επιταγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Θα άρουμε τις διαθεσιμότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες και να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα ΑΕΙ.  

Κι ενώ τα κονδύλια μειώνονται σε όλους τους λογαριασμού του Υπουργείου Παιδείας, τι αυξάνετε; Αυξάνετε τις δαπάνες της Κεντρικής Διοίκησης, δηλαδή του Υπουργείου σας, από 180 εκατομμύρια σε 223 εκατομμύρια. Γιατί; Διότι ιδρύσατε πέρυσι δύο υπεροργανισμούς, αυτόνομους μέσα στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, διακοσίων περίπου υπαλλήλων, ιδιωτικού δικαίου, με διοικητικά συμβούλια που διορίζονται και λογοδοτούν απευθείας στον Υπουργό Παιδείας, με έργο ο ένας, ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να χρηματοδοτεί εταιρείες ιδιωτικής εκπαίδευσης και ο άλλος, ο ΕΟΠΠΕΠ, να πιστοποιεί και να αναγνωρίζει ως ισότιμα τα πτυχία της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αυτά της δημόσιας εκπαίδευσης.

 Έτσι θα κατευθυνθεί το ζεστό χρήμα των ΕΣΠΑ - Δια Βίου Μάθησης στην ιδιωτική εκπαίδευση, την ίδια ώρα που αναγκάζετε τα πανεπιστήμια να κλείσουν ή να βάλουν δίδακτρα, για να επιβιώσουν, όχι μόνο στα μεταπτυχιακά, αλλά και στα προπτυχιακά. 

Εμείς θα καταργήσουμε όλους τους νόμους που πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση και τους σχολάρχες, γιατί πιστεύουμε στο μαζικό, δωρεάν, δημόσιο σχολείο. Στη νεοφιλελεύθερη λογική σας το δημόσιο σχολείο και το σχολείο το καλό είναι έννοιες ασύμβατες. Για εσάς καλό είναι το ιδιωτικό σχολείο. Για την Αριστερά αυτό είναι το στοίχημα της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης που επεξεργαζόμαστε: Το καλό, δημόσιο, δωρεάν σχολείο. 

Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την έξοδο από την κρίση. 

Αυξάνετε, όμως, και κάτι άλλο: Το κονδύλι για τις εισαγωγικές εξετάσεις από 2 εκατομμύρια σε 6 εκατομμύρια, γιατί βάλατε το θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων στις τρεις τάξεις του λυκείου, τριπλασιάζοντας τα έξοδα των Ελλήνων για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, μεγαλώνοντας τη μαθητική διαρροή. 

Εμποδίζετε τα παιδιά να προχωρήσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να πάρουν απολυτήριο λυκείου, γιατί πρέπει να αντιστρέψετε τη μοναδική κατάκτηση του ελληνικού λαού, να σπουδάζουν τα παιδιά του κατά 75% στα ΑΕΙ και κατά 25% στη δευτεροβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση. Αυτό είναι ανωμαλία, μας είπε ο Υπουργός και πρέπει να διορθωθεί. 

Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης και φτώχειας θα κάνουμε τα ολοήμερα σχολεία ασφαλή κέντρα πολιτισμού και ζωής κάθε γειτονιάς, με εμβολιασμούς, πρωινό και μεσημεριανό. Θα βοηθήσουμε τη νέα γενιά να μορφωθεί γιατί αυτό είναι το μόνο μας κεφάλαιο για να βγούμε από την κρίση. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)