to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 11.01.2015

πηγή: neolaia.gr

Πολιτική

Θεανώ Φωτίου: Είναι υποχρέωση του κράτους να σπουδάζει δωρεάν τους νέους

H Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π και υποψήφια ε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθήνας. απαντά στο neolaia.gr: Μιλά για την κατάσταση που βρίσκεται τώρα η παιδεία, την έλλειψη χρηματοδότησης, τους προηγούμενους υπουργούς παιδείας, την είσοδο ιδιωτών στην Τριτοβάθμια, την πορεία του συνδικαλισμού στη χώρα και τη ζωή της χώρας ανεξάρτητα από το νόμισμά της.


Αναλυτικά:

1. Καλησπέρα σας. Ούσα καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια;

Κακά τα ψέματα η Παιδεία χρειάζεται χρήματα.

Είναι υποχρέωση του κράτους κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα να σπουδάζει δωρεάν τους νέους.

Αντί γι” αυτό είδαμε τα τελευταία χρόνια την κυβέρνηση να μοιράζει τα λίγα χρήματα που διέθετε στα ιδιωτικά ΙΕΚ και να ισοτιμεί τα κάθε λογής κολλέγια με τα πανεπιστήμια.

Η κρίση όμως μπήκε στα AEI περισσότερο ως φόβος και απειλή. Οι φοιτητές μας πρέπει να τελειώνουν γρήγορα, γιατί οι οικογένειες τους ζορίζονται οικονομικά και γιατί κινδυνεύουν, αν καθυστερήσουν να διαγραφούν. Οι καθηγητές και διοικητικοί να απολυθούν. Το χειρότερο όμως είναι η αγωνία τους για το μέλλον. Χρειαζόμαστε όλοι διδάσκοντες και διδασκόμενοι κουράγιο και ελπίδα. Η γνώση είναι όπλο κατανόησης του γίγνεσθαι. Δεν είναι βαρετή αποστήθιση, εξεταστικές και τιμωρία. Σήμερα καθηγητές και φοιτητές πρέπει να βρεθούν δίπλα ο ένας στον άλλο, ξεπερνώντας τους ρόλους τους για να συζητήσουν το περιεχόμενο των σπουδών τους και το μέλλον των πτυχίων τους.

2. Είστε κατηγορηματικά αντίθετη στην είσοδο ιδιωτών που -πιθανώς- θα χρηματοδοτήσουν την έρευνα; Γιατί;

Οι ιδιώτες δεν χρηματοδότησαν ποτέ την έρευνα στην Ελλάδα. Χρηματοδότησαν μελέτες εφαρμογής. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι κακό εξ” ορισμού, αλλά δεν αφορά την έρευνα. Ερευνητικά κονδύλια έρχονται μόνο από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκεί το πρόβλημα είναι διαφορετικό, δηλαδή, οι προτεραιότητες της ΕΕ δεν συμπίπτουν με τις δικές μας ανάγκες στην έρευνα και ιδιαίτερα, τώρα, σε μια χώρα κατεστραμμένη που πρέπει να ξανασχεδιάσει την παραγωγή της σε όλους τους τομείς.

3. Μετεγγραφές φοιτητών. Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο σωστή μεταχείριση αυτών των περιπτώσεων;

Οι φοιτητές πρέπει να μπορούν να σπουδάζουν όπου επιτυγχάνουν. Με δωρεάν στέγαση και σίτιση. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο άμεσων μέτρων γι “αυτό. Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο ρεαλιστικό είναι με νέους όρους όμως συνέργειας των τοπικών κοινωνιών και των Πανεπιστημίων. Όχι με εργολαβίες σίτισης και νέες κατασκευές κτιρίων.

4. Εσωτερική αξιολόγηση πανεπιστημίων. Ναι ή όχι;

Η αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκε τόσα χρόνια ως μπαμπούλας. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει – πρώτα απ” όλα – να συζητήσουν ισότιμα τους ρόλους τους. Χρειάζεται η οικονομία μας τη διάκριση τους ; Πόσα πτυχία πρέπει να παράγουν ; Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση έκανε και η ΑΔΙΠ και μια ιδιωτική εταιρεία που μίσθωσε ο Λοβέρδος. Απεφάνθησαν ότι χρειάζεται περισσότερο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και περισσότερα χρήματα. Ως αποτέλεσμα απέλυσαν τους διοικητικούς, δεν διορίζουν καθηγητές και μείωσαν τα χρήματα στο 50% μέσα σε πέντε χρόνια. Επομένως η αξιολόγηση ήταν πρόφαση για απολύσεις και διάλυση του Δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου.

5. Πως κρίνετε το έργο που αφήνει πίσω του ο κ. Λοβέρδος;

Αποτελεί, επί της ουσίας, συνέχεια του έργου του Αρβανιτόπουλου και της Διαμαντοπούλου παρά τις περί του αντίθετου επικοινωνιακές κορώνες στις οποίες επιδίδετο.

6. Είναι ρεαλιστική μία αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη με καταλύτη τον ΣΥΡΙΖΑ. Που και γιατί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πράγματι ως καταλύτης εξελίξεων Αλλιώς, δεν θα υπήρχαν τόσες και τόσες εχθρικές και τρομοκρατικές παρεμβάσεις εκπροσώπων κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώσεων εργοδοτών κι ό,τι βάλει ο νούς του ανθρώπου. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι παρεμβάσεις, όλο και πιο οργανωμένες, των απλών ανθρώπων, των «από κάτω», στους οποίους πραγματικά απευθυνόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί θα κάνουν τη διαφορά για την αλλαγή πολιτικής σε όλη την Ευρώπη. Με τον τρόπο που θα επιλέξουν σε κάθε χώρα, από την διαδήλωση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις εκλογές και την ανατροπή των κυβερνήσεων που στηρίζουν και στηρίζονται στις Τρόικες. Αυτό θα συμβεί σε μια μεγάλη χώρα, την Ισπανία με τους Podemos, και στην Ιρλανδία με το Sin Fein. Εμείς, εδώ, αυτό επιδιώκουμε. Και θα τα καταφέρουμε!

7. Ο συνδικαλισμός τελικά οφελεί κανέναν; Υπάρχει συλλογική διεκδίκηση;

Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, έκφραση και πράξη των εργαζομένων, πήρε -μέσα από μεγάλους αγώνες κατά τον συγκλονιστικού 20ου αιώνα – την μορφή των συνδικάτων και του συνδικαλισμού. Η πρόσφατη εποχή των παχιών αγελάδων υποβάθμισε την έννοια του συλλογικού και ώθησε κάθε άτομο στην αυταπάτη της περιφρούρησης των ατομικών προνομίων, μέσα στον μύθο της παντοτινής ευδαιμονίας και αφθονίας. Αυτήν την τελευταία περίοδο οργανώσεις όπως οι εργατικές ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες δεν κατάφεραν να οργανώσουν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ισονομίας και αξιοκρατίας υπέρ εκείνων που τις χρειάζονταν,δηλαδή των απλών καθημερινών ανθρώπων.
Με την κρίση όμως που καταστρέφονται ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων οι μύθοι κατέρρευσαν η αλληλεγγύη των εργαζόμενων και η συλλογική δράση τους είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την ανατροπή της κατάστασης. Με αυτή την έννοια τα συνδικάτα πιστεύω ότι ξαναγεννιούνται από την αρχή.

8. Υπάρχει Ελλάδα εκτός Ευρώ;

Σήμερα ποιος βάζει αυτό το ερώτημα; Σίγουρα όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις μας και παρακαλώ θερμά να μελετηθούν, είναι για να επιβιώσει η χώρα μέσα στο ευρώ και όχι για να καταστραφεί μέσα στο ευρώ. Το στοίχημα σήμερα είναι πάρουμε ανάσα, να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να βάλουμε τα θεμέλια για την απολύτως αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση ώστε να βοηθήσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη, τους εργαζόμενους, τις λαϊκές τάξεις, να καταλάβουν ότι το ευρώ από όργανο καταδυνάστευσης θα μπορούσε να αποτελεί όπλο πραγματικής ενοποίησης των λαών της ηπείρου μας.

9. Κοιτώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία. Με ποιο κόμμα από αυτά που μπαίνει στη Βουλή, πιστεύετε ότι είστε πιο κοντά για μία μελλοντική συγκυβέρνηση.

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω την δική μου πεποίθηση: οι ελάχιστες τρεις προεκλογικές βδομάδες θα μας δώσουν την ευκαιρία να πείσουμε τον λαό ότι αν πιστεύει ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πρέπει να ρίξει το βάρος της ψήφου του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό φοβούνται στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός έχει αποφασίσει να διαπραγματευτεί για πρώτη φορά.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)