to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 16.07.2012

Πολιτική

Θατσερική παλαιοδεξιά με ολίγη απο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Των Γιώργου Μπαλάφα και Κώστα Ζαχαριάδη* Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.) ολοκληρώθηκαν με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές.


Ένα μικρό βιβλίο μπορεί να γραφτεί για τα όσα ειπώθηκαν, αν όμως επιχειρούσαμε με μια φράση να περιγράψουμε αυτό το πυκνό τριήμερο θα ήταν η σημαντική μετακίνηση 
από τις θέσεις που είχαν εκφράσει προεκλογικά και τα τρία κόμματα.

Προεκλογικά:
“Σε μια Ευρώπη που αλλάζει διαπραγματευόμαστε με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις” έλεγε η Ν.Δ., “οργανωμένη αναθεώρηση των όρων της σύμβασης” διακήρυττε το ΠΑΣΟΚ και “απαγκίστρωση από το Μνημόνιο” ήταν το προεκλογικό σλόγκαν της ΔΗΜ.ΑΡ.! Η αποδόμηση της προεκλογικής ρητορείας ξεκίνησε πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η βουλή με την επιστολή Σαμαρά.
Μετεκλογικά:
Τα σχεδόν 40 λεπτά της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά ήταν ένα προσκλητήριο σε υποψήφιους αγοραστές φτάνοντας σε σημείο να μιλάει “για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη”. Κανένα “εθνικό σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης” δεν παρουσιάστηκε και όπως απέδειξε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δεν υπάρχει και η διάθεση για κάτι τέτοιο. Έτρεξε μάλιστα να δηλώσει στους “Financial Times”: “Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία”. Ποια είναι η ορθή πορεία και πώς επανερχόμαστε; Η απάντηση αυτονόητη και η συνταγή γνωστή εδώ και δύο χρόνια, το γενικό πωλητήριο που έβγαλε ο Αντώνης Σαμαράς για τη δημόσια περιουσία θα το ζήλευε και ο Κων/νος Μητσοτάκης! Ο πρωθυπουργός ξέχασε ή μάλλον έκανε ότι ξέχασε το περίφημο “χρονοστοχοδιάγραμμα” που ζήτησε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Πότε και πώς θα παρθούν τα μέτρα ανακούφισης της χειμαζόμενης κοινωνίας; Ο Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε να πετάξει για άλλη μια φορά την μπάλα στην κερκίδα και να διακηρύξει ότι πρόκειται για στόχους τετραετίας.
Ο δεύτερος εταίρος της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε πύρινους λόγους κατά της ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, το στομφώδες ύφος του προέδρου του κινήματος χειροκροτήθηκε με πάθος και από τους βουλευτές της Ν.Δ.!
Σε απόλυτη σύμπλευση δυστυχώς και η ΔΗΜ.ΑΡ. και όταν λέμε “δυστυχώς” το εννοούμε! Η ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα. Ενώ δεν ήταν απαραίτητη η συνδρομή της για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποφάσισε να δώσει “καύσιμα” στον χρεωκοπημένο δικομματισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών. “Το πλαίσιο διακυβέρνησης είναι ρεαλιστικό, αλλά και προοδευτικό με την ουσιαστική σημασία των λέξεων”, δήλωσε η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ.! Ποιο είναι το περιεχόμενο των όρων “ρεαλισμός” και “πρόοδος”; Η επαναφορά στην ορθή πορεία του Μνημονίου είναι κάτι προοδευτικό; Το πώς θα συμπεριφερθεί η Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της μετενέργειας, του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων στις συνθήκες που ίσχυαν πριν από το δεύτερο Μνημόνιο, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, θα είναι ενδεικτικό για το αν η ΔΗΜ.ΑΡ είναι αντιμνημονιακή συνιστώσα ή αν έχει προσχωρήσει σε ένα πολιτικό σχέδιο που ξόρκιζαν τα στελέχη της προεκλογικά.
Εκκωφαντική η απουσία της κυβέρνησης από τις εξελίξεις στην Ε.Ε.
Η περιπέτεια της υγείας του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να αιτιολογήσει την παθητική στάση και την απουσία της Ελλάδας σε όσα σημαντικά διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Ε.Ε. Η τελευταία σύνοδος κορυφής και το Eurogroup ήταν αποκαλυπτικά. Καμία προετοιμασία, καμία διαπραγμάτευση! Όταν Ιταλία – Ισπανία έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει άμεσα από το EFSF, χωρίς τη μεσολάβηση του Δημοσίου και χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, η ελληνική κυβέρνηση ήταν απλώς θεατής . Εν συνεχεία, στο Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας (υποστηρικτής του Μνημονίου από την πρώτη στιγμή, όταν ο κ. Σαμαράς έλεγε “δεν συναινώ στο λάθος”) διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως τα μέτρα 3 δις που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση θα προχωρήσουν.

Η Ευρώπη ακροβατεί!


Η κρίση στην Ε.Ε. έχει γενικευτεί. Κανείς πλέον δεν μπορεί να κρύψει τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί. Όσοι μιλήσαμε από το 2009 για κρίση πανευρωπαϊκή, κρίση συστημική και για ριζική αλλαγή μοντέλου στην Ε.Ε. (τότε μας κοιτούσαν σαν εξωγήινους) σήμερα είμαστε δυστυχώς δικαιωμένοι από τις εξελίξεις.
Η λιτότητα και η “εσωτερική υποτίμηση” των υπερχρεωμένων κρατών όχι απλώς δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν ανθρωπιστική κρίση. Ο επαναπροσανατολισμός της ΕΚΤ, η έκδοση ευρωομολόγων, η ύπαρξη μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου από τον Βορρά που δανείζεται με αρνητικά επιτόκια στον νότο που δανείζεται με τοκογλυφικά, αποτελούν ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάσχεση της κρίσης. Οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής αν και εφόσον γίνουν πράξη, δίνουν πίστωση χρόνου στην Ε.Ε. και όχι προοπτική εξόδου από την κρίση.
Σε αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τόσο εντός του Κοινοβουλίου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και εκτός είναι σημαντική. Δημιουργούμε μια πλατιά αριστερή, δημοκρατική, οικολογική παράταξη που αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να εκπροσωπήσει και να εκφράσει την αγωνία, τις διεκδικήσεις και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού για ένα καλύτερο μέλλον. Η αντιπολίτευσή μας, με εναλλακτικές προτάσεις και έλεγχο του κυβερνητικού έργου, με την ευθύνη που μας δίνει ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και η ενίσχυση πρωτοβουλιών για τη στήριξη δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, θα δώσουν τη μαγιά για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, που θα εκφραστεί και πολιτικά.

* Οι Γιώργος Μπαλάφας και Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλη της γραμματείας τη Νομαρχιακής Βορείων Αθήνας του ΣΥΝ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)