to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θάσος: Στα δικαστήρια για την «κλοπή» 450 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ 181 στρεμμάτων στη Χρυσή Αμμουδιά, 250 στρεμμάτων στη Βάλτα Ραχωνίου και των 16 περίπου στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα κατέθεσε ο Δήμος Θάσου, προτάσσοντας το έννομο συμφέρον του ως εκπρόσωπος των κατοίκων του νησιού.


Στην προσφυγή τίθενται ζητήματα περιβαλλοντικά όσον αφορά την περίπτωση της Χρυσής Αμμουδιάς, αφού πρόκειται για μια περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura, ζητήματα ιδιοκτησιακά στην περίπτωση του αγροκτήματος του Ραχωνίου, αφού στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περάσει τμήματα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου και ζήτημα στοιχειώδους εμπιστοσύνης στην περίπτωση του ζητήματος της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να προστατέψουμε την περιουσία του νησιού, ώστε να την παραδώσουμε ακέραια και αλώβητη στις επόμενες γενιές», δήλωσε στην EgnatiaPost ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, συνοψίζοντας το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης.

Πουλούν ιδιοκτησία του δήμου...

Όσον αφορά το αγρόκτημα έκτασης 250 στρεμμάτων στη θέση Βάλτα Ραχωνίου, ο Δήμος Θάσου επισημαίνει ότι εντός του υπάρχουν τρία τεμάχια γης έκτασης 2.720 τ.μ., 590 τ.μ. και 151.820 τ.μ. που είχαν παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα στην πρώην Κοινότητα Ραχωνίου Θάσου και τα οποία μετά τον νόμο του «Καποδίστρια» και τη συνένωση των παλιών κοινοτήτων σε έναν δήμο πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Θάσου. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί μια έκταση που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στο Δήμο Θάσου, ερήμην του Δήμου Θάσου! Μάλιστα, ο δήμος έχει εκμισθώσει τμήματα της υπό παραχώρηση έκτασης σε δημότες του νησιού για την εκμετάλλευση ιχθυοτροφείου και για την καλλιέργεια σαλιγκαριών.

Τα 15 στρέμματα της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα, έκταση ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της Μαρίνας, καταγράφηκε ως δημόσιο κτήμα, αλλά έχει επανειλημμένως διεκδικηθεί από το δήμο, αφού δε νοείται λιμενική εγκατάσταση δίχως χερσαία ζώνη. Τα 181 στρέμματα στη Χρυσή Αμμουδιά είναι ίσως μια από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις όπου η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί τόσο προκλητικά για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, προκειμένου να παρουσιάσει κάτι -οτιδήποτε- στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην υπό παραχώρηση περιοχή, όπως τονίζεται στην προσφυγή του δήμου, «έχουν προβλεφθεί και κατασκευαστεί οι παραλιακοί δημοτικοί πεζόδρομοι των οικοδομικών τετραγώνων που γειτνιάζουν με το πιο πάνω γεωτεμάχιο -στο πλαίσιο των ρυμοτομικών σχεδίων της Χρυσής Αμμουδιάς της τοπικής κοινότητας Παναγίας του Δήμου Θάσου και της Σκάλας Ποταμιάς της δημοτικής κοινότητας Ποταμιάς του Δήμου Θάσου, τα οποία συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν νομίμως».

Προστατευόμενοι οικότοποι!

Πέραν των παραλιακών δημοτικών πεζοδρόμων, η έκταση που απομένει καλύπτεται στο σύνολό της από αμμοθίνες, οι οποίες -ως γνωστόν- είναι μικροί λόφοι από άμμο που συνήθως βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές. Αποτελούν σημαντικό οικότοπο στη μεταβατική ζώνη θάλασσας και ξηράς και δημιουργήθηκαν από τις διεργασίες της διάβρωσης και της απόθεσης της άμμου στην παράκτια ζώνη. Οι αμμοθίνες, μαζί με τους παράκτιους λασπότοπους, τους αλμυρούς βάλτους και τις αμμώδεις παραλίες, ανήκουν στους παράκτιους οικοτόπους, επιτελούν ευρύ φάσμα σημαντικών λειτουργιών, είναι ανεκτίμητης αξίας για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αλλά και αποτελούν φυσικό φίλτρο και φυσικό αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό.

Οι αμμοθίνες είναι οικότοποι που προστατεύονται με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».Η ένδικη περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων NATURA (GR1150012, Θάσος, Όρος Υψάριο και παράκτια ζώνη, νήσοι Κοίνυρα και Ξηρονήσι) ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ενώ και η εκεί υποθαλάσσια περιοχή είναι ενταγμένη στον εθνικό κατάλογο των προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (GR1150008 Όρμος Ποταμιάς - Ακρωτήριο Πύργος έως Νησίδα Γραμβούσα» με έκταση 344,98 εκτάρια, ΦΕΚ 1289/Β/98) ως Α' προτεραιότητας υποθαλάσσιος οικότοπος.

Στην προσφυγή του ο δήμος επισημαίνει ότι οι περιοχές που παραχωρούνται είτε ανήκουν στην ιδιοκτησία του, είτε πρόκειται για περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura και άρα αντίκειται με τη συνταγματική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε προσπάθεια παραχώρησής τους. Θέτει ζήτημα έννομου συμφέροντος, αφού σε περίπτωση παραχώρησής τους θα βλαφτούν ζωτικά συμφέροντα και του δήμου και του περιβάλλοντος και ζητά άμεσα την ακύρωση της διαδικασίας.

Πηγή: egnatiapost.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)