to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 16.02.2022

Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: Ομολογεί ότι η κυβέρνηση υπαγορεύει τα νέα μέτρα στους επιστήμονες

Με μία φράση ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τις δικές της προειλημμένες αποφάσεις


Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Θάνος Πλεύρης ομολόγησε ότι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιβάλλει τις δικές του προειλημμένες αποφάσεις.

Ο υπουργός Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο, αναφέροντας ότι η χαλάρωση ήταν απαίτηση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε τα εξής:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

Με τη φράση «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης», ο Θάνος Πλεύρης έδειξε για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση καπελώνει σταθερά την επιτροπή.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Ξανθός είχε αναφέρει ότι είναι λάθος μήνυμα η «λήξη της πανδημίας», τονίζοντας ότι είναι πολιτική και όχι επιστημονική απόφαση η χαλάρωση των μέτρων. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον Real Fm και ερωτηθείς σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων,  ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη η συγκεκριμένη συζήτηση τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθημερινά, το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται και, κυρίως, συνεχίζεται το τραγικό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, χωρίς καν να έχει διερευνηθεί και να αναλυθεί το φαινόμενο αυτό και χωρίς να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι η χαλάρωση των μέτρων υιοθετείται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά επεσήμανε ιδιαίτερα εμφατικά τις διαφορές στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, των οικονομιών και των κοινωνιών. «Η κυβέρνηση ενδίδει στις πιέσεις της αγοράς και δεν ακολουθεί επιστημονικές εισηγήσεις στις αποφάσεις της για τη διαχείριση της πανδημίας. Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων είναι πολιτική και όχι επιστημονική». Ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπρότεινε μία βιώσιμη αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, με ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και  της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)