to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 11.11.2021

Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: Επίταξη γιατρών την επόμενη εβδομάδα – Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, διεμήνυσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ - ΠΟΕΔΗΝ: Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια στις ΜΕΘ


Σημείωσε ότι τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση».

Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ, την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί, πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», συμπλήρωσε.

Νέα μέτρα αλλά όχι για όλους
Ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτά γιατί δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Θα γίνει όμως την επόμενη εβδομάδα.

Ό,τι κι αν αποφασιστεί, είπε ο Θάνος Πλεύρης, δεν θα αφορά μέτρα που θα διαταράξουν την… «κανονικότητα» των εμβολιασμένων.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα, χωρίς να σας πω τι, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση αλλά στη λογική να αφορούν τον κόσμο που έχει επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμεγια κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

ΠΟΕΔΗΝ: Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια στις ΜΕΘ

Ούτε μία κλίνη ΜΕΘ δεν υπάρχει κενή σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, μόλις 17 το πρωί στην Αττική, σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο

«Αν έχεις έναν 80χρονο και έναν 40χρονο, ποιον θα βάλεις στη ΜΕΘ αν έχεις ένα κρεβάτι;». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μιχ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο λειτουργούσαν 973.

«Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη έχουμε αρκετούς διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Και στην Αττική ζοριζόμαστε» σημείωσε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το πληροφοριακό σύστημα υγείας του υπουργείου έδειχνε σήμερα ότι το πρωί υπήρχαν μόνο 17 κενές ΜΕΘ κορωνοϊού στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μιχ. Γιαννάκο, οι γιατροί έχουν φτάσει στο σημείο να αναγκάζονται να κάνουν επιλογή με ηλικιακά κριτήρια για το ποιος ασθενής θα μπει στη ΜΕΘ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ κορωνοϊού κενή σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπήρχαν 3 περιστατικά εκτός ΜΕΘ, ενώ στο Θριάσιο 6 περιστατικά εκτός ΜΕΘ, τα οποία μάλιστα ήταν γενικά περιστατικά. «Πρέπει να τα βλέπουμε κι αυτά τα περιστατικά» υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)