to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θάνος Ματόπουλος: Προτείνουμε λύσεις προς όφελος των αδύναμων

Μολονότι ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί για τη διαχείρισή του παραλιακού μετώπου με κοινωνικό πρόσημο και ήπιες χρήσεις με ελεύθερη πρόσβαση, δυστυχώς, με το που μεταβιβάστηκε η διαχείριση στον δήμο, ο ίδιος επέλεξε να χωροθετήσει δραστηριότητες που περιορίζουν την ελεύθερη, ισότιμη πρόσβαση και δημιουργούν μια ομοιόμορφη ιδιωτική τουριστική εγκατάσταση για λίγους


“Θέλουμε να φέρουμε την κοινωνική ισορροπία στηρίζοντας με αίσθημα αλληλεγγύης όσους έχουν ανάγκη” τονίζει στην “Α” ο υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Θάνος Ματόπουλος, θέτοντας σε προτεραιότητα την προστασία όσων θίγονται από τη λεγόμενη “κρυμμένη” φτώχεια. Παράλληλα, θέτει ψηλά στην ατζέντα τη διαφύλαξη του παραλιακού μετώπου από την επέλαση της επιχειρηματικότητας, ενώ υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο μιλά για λύσεις που η παράταξή του έχει επιτύχει και συμβάλλουν στην εδραίωση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης υλικών.

* Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τι εκτιμάτε ότι θα φέρει η απλή αναλογική;

Κατ' αρχάς, εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής γιατί πιστεύουμε ότι η ψήφος του κάθε πολίτη είναι ισότιμη και η δύναμη της κοινωνίας πρέπει να αποτυπώνεται στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε αποδείξει ότι με συναινέσεις οι επιδιωκόμενοι στόχοι για το καλό του τόπου μας μπορούν να επιτευχθούν. Προφανώς και βάζουμε κόκκινες γραμμές, αλλά καταθέτουμε προτάσεις για το σύνολο των προβλημάτων του δήμου, από το τεχνικό πρόγραμμα έως τον προϋπολογισμό και από το πενταετές σχέδιο δράσης, τη διαχείριση απορριμμάτων και του παραλιακού μετώπου έως τις παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής.

* Διαβλέπετε πεδίο συγκλίσεων;

Βεβαίως. Εμείς δεν αρκούμαστε στη στείρα αντιπολιτευτική ρητορική, αναζητούμε συγκλίσεις με βάση τις θέσεις μας. Εμείς προτείνουμε λύσεις! Να σκεφτείτε ότι ύστερα από τις δικές μας προτάσεις λύθηκε ο γόρδιος δεσμός της χωροθέτησης της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο μας. Όταν η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου δεν μπορούσε να βρει χώρο, εμείς, αξιοποιώντας ένα νομοθέτημα για τη διαχείριση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υποδείξαμε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης της επιτροπής στρατιωτικών με τον δήμο για να βρεθεί λύση. Άλλωστε, για εμάς στόχος είναι η εφαρμογή της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων για την παραγωγή κομπόστ και την επαναχρησιμοποίησης υλικών.

* Προς ποια κατεύθυνση κινείται η διαχείριση του παραλιακού μετώπου;

Με τη στήριξη της παράταξής μας ο δήμος διεκδίκησε την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου. Είμαστε ο μόνος δήμος της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού που κατόρθωσε να υπογράψει το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Μολονότι ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί για τη διαχείρισή του παραλιακού μετώπου με κοινωνικό πρόσημο και ήπιες χρήσεις με ελεύθερη πρόσβαση, δυστυχώς, με το που μεταβιβάστηκε η διαχείριση στον δήμο, ο ίδιος επέλεξε να χωροθετήσει δραστηριότητες που περιορίζουν την ελεύθερη, ισότιμη πρόσβαση και δημιουργούν μια ομοιόμορφη ιδιωτική τουριστική εγκατάσταση για λίγους. Απ' άκρη σ' άκρη, από την πιο μικρή παραλία των 100 μέτρων μέχρι τη μεγαλύτερη που είναι 500 - 600 μέτρα. Δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη δεν θα αφήσει τίποτα που να θυμίζει μια φυσική παραλία, μια αμμουδιά η οποία θα μπορούσε να παραμείνει αλώβητη από την επέλαση της επιχειρηματικότητας. Παρότι είμαστε καλοπροαίρετοι, ο δήμαρχος, με τις αντικρουόμενες αποφάσεις του, κατακρημνίζει την αξιοπιστία του κι αυτό μας καθιστά επιφυλακτικούς σε μετεκλογική συνέργεια.

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε για την ανάσχεση της "κρυμμένης" φτώχειας;

Αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει δύο δομές κοινωνικής υποστήριξης. Έναν ξενώνα στη Βουλιαγμένη και μια στέγη υπερηλίκων στη Βούλα για βραχυχρόνια στέγαση, ενώ από ένα κληροδοτημένο οικόπεδο στον δήμο θα δημιουργηθεί ένα γηροκομείο για την επί μακρόν διαμονή των ηλικιωμένων. Επίσης, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παρέχουν δωρεάν σίτιση σε 100 άτομα ημερησίως, ενώ 10 με 20 είναι οι άστεγοι που μένουν σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στο παράκτιο μέτωπο.

Δυστυχώς, ο τρόπος παροχής της κοινωνικής φροντίδας προς αυτούς τους ανθρώπους από τον Δήμο είναι αποσπασματικός. Η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου επέλεξε να παραχωρήσει τη διαχείριση του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου σε ΜΚΟ η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενούς της και μετά από ενάμιση χρόνο οι δομές είναι κλειστές. Αυτό έχει ως συνέπεια εδώ και ενάμιση χρόνο ο κόσμος που έχει ανάγκη σε φάρμακα και αγαθά από το κοινωνικό παντοπωλείο να μην τα βρίσκει. Έτσι, ο δήμος αναγκάστηκε να εκταμιεύσει ένα πρόσθετο κονδύλι για τη στήριξη σε αγαθά του κοινωνικού παντοπωλείου. Ενώ για τα φάρμακα ο κόσμος αναγκάζεται να απευθυνθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού.

Η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου στο μόνο στο οποίο περιορίζει την κοινωνική της ευαισθησία είναι το κονδύλι των περίπου 5.000 ευρώ που ετησίως εγγράφει στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών κάποιων συμπολιτών μας που βρίσκονται σε βαθιά φτώχεια. Εμείς ζητούμε αυτό το κονδύλι να πολλαπλασιαστεί, γιατί, όπως μας ενημερώνουν οι συνδημότες μας, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν επί μήνες χωρίς νερό και ρεύμα και ντρέπονται να μιλήσουν για την ανέχειά τους σε μια πλούσια κοινωνία...

* Ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο την επομένη των εκλογών;

Η πολιτική μας θέση είναι συγκεκριμένη. Στεκόμαστε δίπλα στους αδύναμους και απέναντι στα συμφέροντα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα, αλλά θέλουμε να φέρουμε την κοινωνική ισορροπία στηρίζοντας με αίσθημα αλληλεγγύης όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Εν γένει προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν προς όφελος των αδύναμων. Αγωνιζόμαστε για έναν δήμο με τον δημότη πρωταγωνιστή και χωρίς διακρίσεις.

* Ο Θάνος Ματόπουλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Είναι μόνιμος κάτοικος Βούλας εδώ και περίπου μία εικοσιπενταετία. Έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία, καθώς από το 1980 απασχολείται ως υπεύθυνος καταστημάτων λιανικής πώλησης. Έχει μεγάλη εμπειρία στα κινήματα, αφού από το 1983 συμμετείχε στις επιτροπές γειτονιάς για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής Αγ. Πολυκάρπου - Ελαιώνα και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρεμβάσεις στον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) και ύστερα από πολυετείς κινητοποιήσεις επετεύχθη η αποτροπή της διπλής ανάπλασης (γήπεδο Λεωφ. Αλεξάνδρας - Ελαιώνας). Αργότερα, μαζί με συλλογικότητες και κινήματα πολιτών βρέθηκε και παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των σχεδίων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)