to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 28.12.2013

Διεθνή

Θάνατοι από ασιτία σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Συρία

Υπό πολιορκία από το καθεστώς Άσαντ


Πέντε άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων του Γιάρμουκ, κοντά στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται από το στρατό του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο καταυλισμός αυτός, όπου σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοί του να τον έχουν ήδη εγκαταλείψει, βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο υπό πολιορκία. Στις 20 Δεκεμβρίου η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είχε σημάνει συναγερμό επισημαίνοντας τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν όσοι παραμένουν ακόμη εκεί.

"Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένας ανάπηρος άνδρας και ένας ηλικιωμένος, πέθαναν από ασιτία" ανέφερε το Παρατηρητήριο σημειώνοντας ότι οι θάνατοι αυτοί "είναι η συνέπεια της πολιορκίας από τον στρατό του καθεστώτος".

Η UNRWA, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο Γιάρμουκ και να παραδώσουν εφόδια από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάλεσε πρόσφατα τον στρατό να άρει την πολιορκία και ζήτησε απ' όλες τις αντίπαλες πλευρές στη Συρία να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Γιάρμουκ θα επιδεινωθούν "δραματικά", σημείωσε η υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία περίπου 20.000 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αποκλεισμένοι στον καταυλισμό αυτόν. Αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση "θα είναι ίσως πολύ αργά για να σώσουμε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά", προειδοποίησε η UNRWA.

Πολλές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία πολιορκούνται από τον στρατό, όπως το Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όπου λόγω της κατάστασης η τοπική επιτροπή κήρυξε την Τετάρτη εκεχειρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση να διανεμηθούν τρόφιμα στην πόλη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας εφοδιασμός όμως "όλες οι πλευρές τηρούν την εκεχειρία", σημείωσε η επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)