to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 21.12.2022

Κοινωνία

30χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του στα Λιπάσματα Καβάλας

Το θύμα του δυστυχήματος, ένας εργαζόμενος 30 χρονών, φέρεται να κλήθηκε να κάνει συντήρηση σε ένα μηχάνημα, το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν εν λειτουργία


Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σήμερα το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Λιπασμάτων, στην Καβάλα την ώρα της συντήρησης ενός μηχανήματος. Το θύμα, εργαζόμενος 30 χρονών, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κλήθηκε να κάνει συντήρηση σε ένα μηχάνημα το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν εν λειτουργία. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Το Σωματείο Εργαζομένων, όπως υπενθυμίζει σε ανάρτηση του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, προειδοποιεί εδώ και χρόνια για το γεγονός ότι υπολειτουργούν οι εγκαταστάσεις (σ.σ. γίνεται επεξεργασία νιτρικής αμμωνίας που υπό προϋποθέσεις λειτουργεί ως μηχανή έκρηξης) και ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, που μπορεί να τινάξει την Καβάλα στον αέρα.

Η κατάσταση στα Λιπασματα Καβάλας έχει καταγγελθεί πολλές φορές, καθώς συνήθως ανειδίκευτο προσωπικό καλείται να εργαστεί μέσω δεκάδων παρένθετων εταιρειών, σε έναν τομέα υψηλής επικινδυνότητας στη βαριά βιομηχανία.

ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: Ακόμα ένας εργάτης νεκρός...

Η ανακοίνωση της ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ για το τραγικό συμβάν:

Ακόμα ένας νεκρός, ακόμα ένας εργολαβικός εργάτης θυσία στον βωμό του κέρδους και της αδιαφορίας. Στο εργατικό δυστύχημα που έγινε σήμερα (21-12-2022) το μεσημέρι στα Λιπάσματα Καβάλας σκοτώθηκε 30χρονος εργάτης κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης. Νωρίτερα είχε ξεκινήσει την συντήρηση μηχανήματος που του έκοψε το νήμα της ζωής του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σπρωγμένος από την ανάγκη για το μεροκάματο, ο εργαζόμενος έπιασε δουλειά σε μία από τις εταιρείες «εργολάβους» που έχουν αναλάβει εργασίες στο εργοστάσιο. Δεκάδες άλλοι συνάδελφοι του, εργάζονται σε αυτές. Πρόκειται για εταιρείες  που έχει στήσει το ίδιο αφεντικό, ο ιδιοκτήτης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, δημιουργώντας ένα δίκτυο παρένθετων εταιρειών (ίδιος ιδιοκτήτης, διαφορετικά ΑΦΜ).

Μέσω εικονικών εργολαβιών, οι εταιρείες του Λαυρεντιάδη αναλαμβάνουν εργασίες στο εργοστάσιο του Λαυρεντιάδη, για τις οποίες  προσλαμβάνουν εργάτες - τους οποίους  πληρώνουν πάμφθηνα - χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, χωρίς να του παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, και χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι ανακυκλώνονται συνεχώς με τις συμβάσεις τους να έχουν διάρκεια ορισμένου χρόνου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι σπάνιοι ή ανύπαρκτοι.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων Καβάλας, στηρίζουμε τον αγώνα τους για κατάργηση των εικονικών εργολαβιών, για τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για συχνούς και ουσιαστικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Συμπαρασταστεκόμαστε στον αγώνα του Σωματείου για επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατών και για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια, οικοδομές και εργοτάξια έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος λόγω της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, της μάστιγας της εικονικής εργολαβίας, της αδιαφορίας για την τήρηση κανόνων ασφαλείας και της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ως εδώ!

Βρείτε την ανακοίνωση και εδώ
_____________

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων όσοι κώφευαν εγκληματικά όλο το προηγούμενο διάστημα

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια έχουμε εκφράσει τις σοβαρότατες ανησυχίες μας για το αν και κατά πόσο στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας που αφορούν τόσο στην προστασία των εργαζομένων και στην ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής και υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Έχουμε μάλιστα ζητήσει την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων αλλά και της δικαιοσύνης μετά από ανησυχητικές αναφορές που έχουν γίνει για ατυχήματα, για ελλιπή συντήρηση του εργοστασίου, αλλά και για τη δυνατότητα των με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε αυτό, αντί των μονίμων και εξειδικευμένων που απαιτούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις λειτουργίας μιας χημικής βιομηχανίας.

Δεν ήμασταν βεβαίως οι μόνοι ανησυχούντες. Πλήθος φορέων και πολιτών της Καβάλας έχουν εκφράσει κατά καιρούς και επαναληπτικά τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Αλίμονο, εις ώτα μη ακουόντων.

Ο τραγικός χαμός του εργαζόμενου στη ΒΦΛ σήμερα, 21 Δεκέμβρη 2022, εν ώρα εργασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο τις βάσιμες ανησυχίες όλων μας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων όσοι κώφευαν εγκληματικά όλο το προηγούμενο διάστημα και διαβεβαίωναν ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με ασφάλεια.

Μετά από το τραγικό αυτό γεγονός είναι πλέον επιβεβλημένο να μην επικρατήσουν λογικές συγκάλυψης και να ξεκινήσει επιτέλους μια έρευνα σε βάθος για το σύνολο των κακώς κειμένων που αποδεδειγμένα πλέον δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Γιατί μόνον έτσι εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 30χρονου εργάτη μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα στο βωμό του κέρδους.

Την οργή και την οδύνη της εκφράσει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλαδας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οργή και οδύνη για την απώλεια του συναδέλφου μας!

Απαιτούμε να καταλογιστούν στους υπαίτιους, χωρίς  εκπτώσεις, οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι  Εργαζόμενοι θρηνούν!

Ένας ακόμα νέος άνθρωπος, ένα 30χρονο παλληκάρι, ένα νιόπαντρο νέο παιδί με όνειρα, ένας καλός συνάδελφός μας, έχασε, εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, άδικα τη ζωή του.
Οι ομαδικές απολύσεις εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού και η απόλυτη αδιαφορία για την τήρηση, από τη Διοίκηση της Βιομηχανίας, των προβλεπομένων συνθηκών ασφάλειας, στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, είναι τα κύρια αίτια.

Συνθήκες ασφάλειας στη Χημική Βιομηχανία, χωρίς να υπηρετεί έμπειρο τακτικό προσωπικό, είναι αδύνατον να υπάρξουν.

Οι ασυντήρητες εγκαταστάσεις, λόγω της αδιαφορίας από τον εργοδότη και ανυπαρξίας τακτικών ελέγχων, ήταν θέμα χρόνου πότε θα οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες.

Για το λόγο αυτό την ηθική ευθύνη, την έχουν, το ανεξάρτητο-υποτίθεται- από το φετινό Καλοκαίρι ΣΕΠΕ, που δεν βλέπει, δεν ελέγχει, δεν ακούει και οι Κυβερνητικές επιλογές ανοχής, στις μόνιμα παραβατικές επιχειρηματικές συμπεριφορές Λαυρεντιάδη.

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση των Λιπασμάτων Καβάλας για τις επικίνδυνες ενέργειες και παραλείψεις της.

Διαμαρτυρόμαστε για την ένοχη ανοχή και επί της ουσίας αποδοχή των κρατικών δομών, στις «καραμπινάτες» παραβατικές συμπεριφορές της.

Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο, κυρίως όμως, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, να σταθούν στο ύψος τους και να καταλογίσουν, έστω και τώρα, τις μεγάλες ευθύνες των φυσικών και ηθικών αυτουργών.

Ως εργαζόμενοι δηλώνουμε συγκλονισμένοι από την απώλεια του συναδέλφου μας και εκφράζουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας, στην οικογένειά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)