to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 30.08.2017

Κοινωνία

Νεκρή 30χρονη εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου - Την παρέσυρε απορριμματοφόρο

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί ο οδηγός του απορριμματοφόρου που τραυμάτισε θανάσιμα 30χρονη υπάλληλο καθαριότητας στο Κατάκολο


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη σύλληψη οδηγού του απορριμματοφόρου που νωρίτερα το πρωί τραυμάτισε θανάσιμα την 30χρονη υπάλληλο καθαριότητας στην περιοχή Συκιά Κατακόλου Ηλείας, έχει προχωρήσει η αστυνομία με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αστυνομικοί από μαρτυρίες, η άτυχη κοπέλα βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος, ανεβασμένη στην θέση (σκαλάκι) που υπάρχει. Το αυτοκίνητο κινήθηκε προς τα πίσω και άγνωστο πως, το θύμα βρέθηκε στο έδαφος και παρασύρθηκε από το βαρύ όχημα.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που την παρέλαβε την διακόμισε στο νοσοκομείο Πύργου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Κώστας Διαμαντόπουλος «το περιστατικό μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε λίγο αργότερα εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων της».

Watermarked12017 08 30 0811

Συγκλονισμένος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο Χρήστος Γαρύφαλλος. «Η συνάδελφος ήταν εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας με σύμβαση και ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς έγινε αυτό το δυστύχημα. Ο οδηγός του απορριμματοφόρου είναι από τους πλέον έμπειρους και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ». Την υπόθεση ερευνά το αστυνομικό τμήμα Πύργου (Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ilialive.gr, tempso24.gr).

 

Το ΥΠΕΣ καλεί σε εγρήγορση της δημοτικές αρχές

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης του Δήμου Πύργου, η οποία έχασε σήμερα της ζωή της εν ώρα εργασίας. Με αφορμή το σημερινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, αλλά και λόγω της συχνότητας και της σοβαρότητας των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά του τελευταίου χρονικού διαστήματος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «ο Υπουργός Εσωτερικών, θεωρώντας δεδομένη και αυτονόητη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους, καλεί σε εγρήγορση τις δημοτικές Αρχές προκειμένου να λαμβάνονται επιμελώς και με συνέπεια όλα τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων κατά την άσκηση της εργασίας τους, με σκοπό την αποφυγή νέων ατυχημάτων».   

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας, θέσπισε με τον ν.4483/17 συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Σώμα Επιθεώρησης  Εργασίας, προκειμένου να ενταθούν οι παρεμβάσεις του, ώστε να ενισχύσουν τις ανάλογες προσπάθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Το άρθρο  97 του  ν.4483/17, προβλέπει τρεις κύριες παρεμβάσεις:

-      Επεκτείνει στους εργαζόμενους καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το δικαίωμα να τους χορηγούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας

-      Διευρύνει τις αρμοδιότητες  παρέμβασης της Επιθεώρησης Εργασίας.  Πλέον, δεν περιορίζεται στην υποβολή έκθεσης όταν διαπιστώνει κενά σε ζητήματα Υγιεινής και  Ασφάλειας στους ΟΤΑ, αλλά – για πρώτη φορά- εισηγείται και την επιβολή προστίμου. Εάν δεν υπάρξει  συμμόρφωση με τις υποδείξεις της, το πρόστιμο σε βάρος του εκάστοτε παραβάτη εκτελείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι αφορούν την τακτική χρηματοδότηση  των ΟΤΑ.

-      Ορίζει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, συγκροτείται Επιτροπή με αντικείμενο την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και την υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Στην Επιτροπή θα εκπροσωπούνται φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

«Η διαμόρφωση ενός περισσότερου ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από τη σχέση και το αντικείμενο εργασίας, είναι μια διαρκής υποχρέωση και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)