to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 11.08.2022

Πολιτική

Θανάσης Κουκάκης: 6+1 ενέργειες που πρέπει να κάνει άμεσα ο Ντογιάκος

Στα ερωτήματα-«φωτιά» επανέρχεται ο δημοσιογράφος που καλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε επείγουσες ενέργειες ώστε, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator, ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε, αλλά και ποιος ζήτησε την τροποποίηση του νόμου περί απορρήτου για να μην μάθει ο ίδιος ότι είχε αρθεί το δικό του - Καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας ο Τέλλογλου, αφού ο εισαγγελέας ξεκινάει την έρευνά του όχι από τη χρήση του παράνομου λογισμικού αλλά από τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού το 2018


Χωρίς τέλος τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών, που βάζει «φωτιά» στο κόμμα της κυβέρνησης, η οποία όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.» γνώριζε για παρακολουθήσεις εδώ και πολλούς μήνες και η οποία δεν αποκατέστησε τελικά την δυνατότητα ενημέρωσης των παρακολουθούμενων, την οποία η ίδια είχε καταργήσει.

Σήμερα ο Θανάσης Κουκάκης, που παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσω του πανάκριβου κακόβουλου λογισμικού Predator για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας επί 2,5 μήνες (20 Ιουνίου - 12 Αυγούστου 2020) την περίοδο που ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών, τονίζει πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για μία σειρά από σοβαρές ενέργειες.

Εν όψει της κλήσης του να καταθέσει στις 16 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο έχει προχωρήσει στις σχετικές καταγγελίες, ο δημοσιογράφος καλεί τον δικαστικό λειτουργό να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, ώστε να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθησή του και με ποια αιτιολογία.

Ακόμα, ο κ. Κουκάκης απαιτεί ο Εισαγγελέας να προχωρήσει σε έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει, να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel για εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων, αλλά και να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχει γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.

«Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020). Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου» υπογραμμίζει ο κ. Κουκάκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διερευνηθεί «ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου».

Καταθέτει σήμερα ο Τέλλογλου

Από την πλευρά του ο κ. Ντογιάκος, για άγνωστο λόγο, ξεκινάει την έρευνά του όχι από τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator και τις πρόσφατες «πρωτοβουλίες» της ΕΥΠ, αλλά από τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018 από κάποιον ιδιώτη, με αφορμή σχετικό τουίτ του Τέλου Τέλλογλου

Ο δημοσιογράφος καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας, επειδή είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στις στις 6 Αυγούστου, πως «ο ιδιώτης που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να "ακούει" τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές όταν μιλάει με την σύζυγο ή την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε το πρωί και ο διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Κύρτσος, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να έχει επίσης πέσει θύμα υποκλοπής. «Γνωστός δημοσιογράφος με ενημέρωσε ότι ακούγεται πως παρακολουθείται το κινητό μου. Το θεωρώ πιθανό» έγραψε στο Twitter. «Πάντως τις πολιτικές κινήσεις μου τις μαθαίνουν πάντα μετά το γεγονός. Αποχώρηση από το ΕΛΚ. Προσχώρηση στο Renew Europe. Ανάδειξη ανελεύθερων πρακτικών Μητσοτάκη στην ολομέλεια ΕΚ» πρόσθεσε.

Καμιά ουσιαστική αλλαγή στην ΕΥΠ από την ΠΝΠ
Σημειώνεται ότι προχθές η κυβέρνηση, που γνώριζε τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο τις πομπές του παρατηθέντος διοικητή της ΕΥΠ με παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις σχετικά με την την ΕΥΠ στην προσπάθειά της να πείσει ότι αναμορφώνει το αμαρτωλό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις.

Ωστόσο, η ΠΝΠ δεν φέρνει καμιά ουσιαστική αλλαγή και διατηρεί την τροπολογία που κατάργησε την υποχρεωτική ενημέρωση των παρακολουθούμενων μετά τη λήξη της παρακολούθησης, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζουν επικριτικά την ΠΝΠ εγκαλώντας το Μαξίμου που δεν ενισχύει τη διαφάνεια και επιμένει σε αυταρχικές μεθόδους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)