to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 08.10.2021

Διεθνή

Θάλασσα της Κίνας: Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ συγκρούστηκε με «άγνωστο αντικείμενο»

Μυστήριο η ταυτότητα του αντικειμένου το οποίο «χτύπησε» πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ - Ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να σημειωθούν αρκετοί τραυματισμοί στο πλήρωμα


Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας -και όχι μόνο- από ένα σοβαρό περιστατικό που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο στην Θάλασσα της Κίνας. Το πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο USS Connecticut (SSN-22), ένα επιθετικό υποβρύχιο (φωτ. επάνω) που εκσυγχρονίστηκε μόλις το 2019 και διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης άλλων υποβρυχίων, συγκρούστηκε εν πλω και ενώ ήταν σε κατάδυση με ένα «αντικείμενο» στην ευρύτερη περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού (δεν δημοσιεύτηκε η ακριβής θέση).

Παρά την τεράστια μάζα του αμερικανικού υποβρυχίου, που έχει μήκος πάνω από 100 μέτρα και διάμετρο πάνω από 10 μ., με εκτόπισμα που ξεπερνά τους 7.500 τόνους σε κατάδυση, η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε να σημειωθούν τραυματισμοί, κατά πληροφορίες περίπου 15, μεταξύ των 140 μελών του πληρώματος.

Κανείς από τους τραυματίες δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να απειλεί την ζωή του και πρόκειται κυρίως για μελανιές και κοψίματα, με μόνο δύο άτομα να έχουν «μέτρια» τραύματα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι «το υποβρύχιο παραμένει ασφαλές και σταθερό ... ο πυρηνικός αντιδραστήρας και οι σχετικοί χώροι δεν επηρεάστηκαν και παραμένουν πλήρως λειτουργικοί». Κατά την ίδια πηγή, το υποβρύχιο κινείται προς βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ.

Ανώνυμες πηγές από τις ΗΠΑ ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι το συμβάν έγινε στην Θάλασσα της Κίνας, μία περιοχή που είναι εδώ και χρόνια «θέατρο» πυκνών στρατιωτικών δραστηριοτήτων τόσο από την Κίνα, που προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της στην περιοχή, όσο και των ΗΠΑ και άλλων χωρών που μεθοδικά αμφισβητούν την κυριαρχία του Πεκίνου, με την παρουσία και διέλευση δικών τους πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Η πιθανή παρουσία ενός υποβρυχίου «αντικειμένου» με μεγάλο μέγεθος και χαρακτηριστικά που το κατέστησαν μη εντοπίσιμο από το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο, μέχρι την στιγμή της σύγκρουσης, προκαλεί «πονοκέφαλο» στο επιτελείο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ συμφώνησαν με Βρετανία και Αυστραλία μία εκτενή αμυντική συνεργασία που περιλαμβάνει χτίσιμο πυρηνικών υποβρυχίων για την Αυστραλία, προκειμένου να απαντηθεί η στρατηγική πρόκληση από την Κίνα...

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)