to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Θα ξαναγίνουν όλα δημόσια όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ...»

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται σήμερα, χωρίς ίχνος ντροπής γι’ αυτό που κάνει, να “πριονίσει” τη δωρεά και να την κάνει όχημα εισαγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα Υγείας», επισημαίνει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Πρόκειται για τη συνολικότερη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τα παραχωρήσει όλα στους ιδιώτες και στο πεδίο της Υγείας!», υπογραμμίζει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Παύλος Πολάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» και ξεκαθαρίζει πως «όταν ο λαός επιβάλει την επιστροφή μας στην κυβέρνηση, τα νοσοκομεία θα επανέλθουν στον πλήρη δημόσιο έλεγχο και θα δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκου».

● Ξεκινάει το ξήλωμα της δημόσιας Υγείας;


Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αποφασίζεται η απόδοση σε νοσοκομείο που προβλέπει η δωρεά (Κομοτηνής) καθεστώτος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αντί για ΝΠΔΔ που προβλεπόταν. Θα ακολουθήσει και το δεύτερο νέο νοσοκομείο της δωρεάς του ΙΣΝ, το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό: δεν υποχρεώνει τις μονάδες να λειτουργούνται από εργαζομένους και επιστήμονες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά συμβασιούχους. Μπορεί κατά το δοκούν να κάνει διορισμούς ή να ανανεώνει συμβάσεις προσωπικού.

Οι μονάδες δεν είναι υπόχρεες σε δημόσιο λογιστικό σύστημα και σύστημα προμηθειών, ενώ την ίδια ώρα τούς δίνει το δικαίωμα να συναλλάσσονται με εργολάβους (σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας) και μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις. Με σαφήνεια ξεκαθαρίζω ότι, όταν ο λαός επιβάλει την επιστροφή μας στην κυβέρνηση, θα καταργήσουμε το καθεστώς αυτό και θα επαναφέρουμε τα νοσοκομεία σε πλήρη δημόσιο έλεγχο.

Για πρώτη φορά, επίσης, στην ιστορία του δημόσιου συστήματος Υγείας, η νέα Σύμβαση προβλέπει ιδιωτική ασφάλιση των υποδομών των νέων νοσοκομείων (διαρκής και όχι μόνο κατά τη φάση των κατασκευών, κάτι που θα το καταλαβαίναμε), γεγονός που το μόνο που δεν μας λέει είναι το πότε αυτό θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και βέβαια το ποιος θα φάει την “μπουκιά” από αυτή την “καινοτομία”».

● Για τα PET/CT και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου εργαστήκατε προσωπικά. Τι βλέπετε στο νομοσχέδιο της Ν.Δ.;

Για τα υπερσύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα PET/CT, με μια «περίεργη» και ανεξήγητη διατύπωση, αφήνει ο νόμος ανοιχτή τη δυνατότητα να μην μπουν στα καθορισμένα νοσοκομεία για τα οποία θα αγοραστούν, αλλά σε «άλλους δημόσιους χώρους». Παρά τη δέσμευση του υφυπουργού στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προχωράνε στη νομοθέτηση με τη διατύπωση αυτή.

Για τα μηχανήματα παραγωγής ραδιοφαρμάκων (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που χρησιμοποιούν τα νέα PET/CT), για τα οποία η δωρεά προέβλεπε την αγορά τεσσάρων -εκτός των δύο που είχαμε εξασφαλίσει εμείς με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής-, ακυρώνουν τώρα το κομμάτι αυτό της δωρεάς προς το προφανές όφελος του ιδιώτη μονοπωλιακού προμηθευτή που εκβιάζει επί χρόνια το Δημόσιο και κερδοσκοπεί με ζεστό κρατικό χρήμα.

Η αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών στην Επιτροπή της Βουλής, όπως του Θ. Πλεύρη, που φωνασκούσαν ως δικηγόροι του ιδιώτη, λέγοντας ότι εμείς δεν είχαμε πετύχει σύμβαση με το μονοπώλιο, μόνο να διαστρεβλώσουν και να συγκαλύψουν την αλήθεια επιχειρούν, αφού είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δεν ερχόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λειτουργώντας εκβιαστικά και μονοπωλιακά, παρά μόνο όταν εμείς βάλαμε τα δύο μηχανήματα με λεφτά της Περιφέρειας, ενώ έτρεξε να μειώσει τις τιμές, όταν μας είδε να βάζουμε και αυτό το θέμα στη δωρεά του Ιδρύματος.

Τώρα, με την ακύρωση, σε πολύ σύντομο χρόνο από σήμερα, εκτιμώ ότι θα επιβάλει πάλι μονοπωλιακές αυξήσεις στο Δημόσιο… και αυτό είναι σκάνδαλο!

Από την πλευρά μας θέλω να κάνω σαφές ότι, όταν αναλάβουμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρουμε το θέμα στο Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» για νέα δωρεά μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου (όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί) και, αν αυτό δεν τελεσφορήσει θετικά, θα τα εγκαταστήσουμε και λειτουργήσουμε εμείς με δημόσιους πόρους.

Πηγή: Εφ.Συν.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)