to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 04.10.2012

Διεθνή

Θα σκληρύνει η στάση της Μέρκελ σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας θα πρέπει να συνηθίσουν σε περισσότερα "όχι" από την πλευρά της Άγγελα Μέρκελ για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς η καγκελάριος φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ενόψει των εκλογών αλλά και να μεταπείσει τους επικριτές της εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.


"Αναμένουμε ότι οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια των πολιτικών επιλογών στο εγγύς μέλλον", υποστήριξε ο Άλεξ Γουάιτ, αναλυτής της J.P. Morgan.

   Για την Ευρώπη, αυτή σημαίνει ότι το Βερολίνο ενδέχεται να υιοθετήσει μια πάρα πολύ επιφυλακτική προσέγγιση όσον αφορά την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και να τηρήσει μια στάση κωλυσιεργίας απέναντι στο θέμα της επίβλεψης των τραπεζών.

   "Απλώς δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να περάσει ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, βουλευτής και αρμόδιος σε θέματα προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. "Συμφωνήσαμε μόνο στο δεύτερο πρόγραμμα (βοήθειας) και αυτό δεν βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του", πρόσθεσε.

   Κατά την έναρξη της κρίσης στην Ευρώπη, οι Γάλλοι αποκαλούσαν την Μέρκελ "Μαντάμ Όχι" επειδή αρνιόταν να εγκρίνει γρήγορα την παροχή βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και ταυτόχρονα απέρριπτε σαρωτικές λύσεις, όπως την έκδοση ευρωομολόγων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, μετά και την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να "κατεβάσουν" υποψήφιο στις εκλογές του 2013 τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, η Μέρκελ, που εμφανιζόταν τον τελευταίο καιρό πιο ήπια, θα σκληρύνει και πάλι τη στάση της καθώς η πίεση από τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της και από την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία της δεν θα της αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς στην Ευρώπη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)