to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θα πάμε γιατί είναι για Κ.ΑΛ.Ο.

Αύριο ανοίγει τις πύλες της στον σταθμό του μετρό Σύνταγμα, η έκθεση 1η Coopexpo: «...για Κ.ΑΛ.Ο. ...στο μετρό», με σκοπό τη γνωριμία του κοινού με την ιδέα και την πραγματικότητα της Κοινωνικής και...


Αύριο ανοίγει τις πύλες της στον σταθμό του μετρό Σύνταγμα, η έκθεση 1η Coopexpo: «...για Κ.ΑΛ.Ο. ...στο μετρό», με σκοπό τη γνωριμία του κοινού με την ιδέα και την πραγματικότητα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, αλλά και η άμεση επαφή των κατοίκων της πρωτεύουσας με περισσότερες από 50 κοινωνικές επιχειρήσεις και γυναικείους συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα.

Η αλληλέγγυα οικονομία είναι μια οικονομική δραστηριότητα που ξεκινάει “από κάτω” και αφορά κατά κύριο λόγο πρωτοβουλίες πολιτών που δεν αποσκοπούν στο κέρδος αλλά αναφέρονται σε μια “οικονομία των πραγματικών αναγκών”. Στόχος της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι η κατανάλωση ως αυτοσκοπός, αλλά η κάλυψη καταρχήν βασικών αναγκών μέσω ισοδίκαιης κατανομής των πόρων και σχέσεων αλληλεγγύης.

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία τίθεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο ως προτεραιότητα και εναλλακτικός τρόπος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας καθώς η Κ.ΑΛ.Ο. μπορεί να αποτελέσει έναν τρίτο πόλο ανάπτυξης, συνεργατικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με απώτερο στόχο η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να αγγίξει τα ποσοστά του 10% της οικονομικής δραστηριότητας, όπως καταγράφονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γαλλία, Ιταλία και άλλες.

Η σημερινή πραγματικότητα καταγράφει έναν σημαντικό αριθμό πολιτών που ενεργοποιούνται ήδη στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με τις προσπάθειές τους να φιλοξενούνται κάθε Κυριακή και στις σελίδες της “Αυγής”, που στηρίζει έμπρακτα το εναλλακτικό αυτό μοντέλο ανάπτυξης.

Πολύ σύντομα, και σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του ίδιου του πρωθυπουργού, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερα από 100 κέντρα υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και θα παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη τόσο για θεσμικά όσο και για οικονομικά ζητήματα σε όσους επιθυμούν να εμπλακούν δημιουργικά σε αυτό το εναλλακτικό πείραμα που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες και όχι το κέρδος.

Πέραν, όμως, των κέντρων υποστήριξης, υποχρέωση της Πολιτείας παραμένει η άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, που θα λειτουργήσει προωθητικά για τη μορφή αυτή της οικονομίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει και αυτή πυλώνα ανάπτυξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)