to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 14.11.2012

Οικονομία

Θα κόβουν δαπάνες αν δεν βγαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Λίγα εναπομείναντα προαπαιτούμενα...


Μια από τις προτάσεις  στην έκθεση της τρόικας που όμως δεν ήταν έως χθες οριστική (στο κείμενο του ΔΝΤ ήταν σε αγκύλες), προέβλεπε ότι σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, θα αναθεωρείται αυτόματα προς τα πάνω ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, σε ποσό ίσο με το 50% της υστέρησης. Η επιπλέον αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτυγχάνεται μέσω περικοπών δαπανών. Με άλλα λόγια, εφόσον περάσει τελικά η διάταξη αυτή, αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κόβονται μισθοί και συντάξεις.

Λίγα εναπομείναντα προαπαιτούμενα...

Τα σημαντικότερα σημεία του τελικού ανακοινωθέντος του Eurogroup έχουν ως εξής;
Το Eurogroup χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία σε επίπεδο αντιπροσωπείας ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα για το αναθεωρημένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών και απαραίτητων μέτρων στους τομείς δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιωτικοποιήσεων, αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία - έπειτα από μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά - να επιστρέψει στον δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, που είναι η καλύτερη εγγύηση της Ελλάδας για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία.

Το Eurogroup χαιρετίζει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα στον σωστό δρόμο, ιδιαίτερα μέσω της ψήφισης από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, σημαντικού πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και του προϋπολογισμού του 2013. Η τρόικα έχει κατ΄ αρχήν εκφράσει την υποστήριξή της.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέους μηχανισμούς πριν από τη χορήγηση της επόμενης δόσης, ώστε να ενισχύσει την παρακολούθηση του προγράμματος και αυτό να παραμείνει εντός των στόχων, ιδιαίτερα μέσω μηχανισμών διόρθωσης που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και θα επιτρέψουν τη σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου λογαριασμού εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν τα λίγα εναπομείναντα προαπαιτούμενα με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να επιτραπεί η ταχεία ολοκλήρωση της αναθεώρησης.

Μαζί με την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συνεχίσει να συζητά τις ανάγκες χρηματοδότησης και τη βιωσιμότητα του χρέους σε έκτακτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.


Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)