to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Μαντζουράνης: Θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος το κατηγορητήριο στο Ειδικό Δικαστήριο

Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος, συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη. Από την Δευτέρα, στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου η θεωρία περί σκευωρίας που διακινούσε το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη θα αποκαλυφθεί και οι εμπνευστές και κατασκευαστές της συνωμοσίας περί δήθεν σκευωρίας Novartis θα παραδοθούν στη δημόσια χλεύη. Ολοι όσοι υπηρετούν πιστά τη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να λησμονούν ότι ο σεβασμός στη δικαστική εξουσία είναι όπως ο έρωτας. Δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται με κόπο και μόχθο.


Ο γνωστός ποινικολόγος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μαντζουράνης μίλησε στην «Εφ.Συν.» ως συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη εν όψει της έναρξης των συνεδριάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου στις 19 Σεπτεμβρίου. Αναφέρεται στο διπλό διακύβευμα της δίκης και δηλώνει πεπεισμένος για την κατάληξη του σαθρού κατηγορητηρίου.

● Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η πολυαναμενόμενη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ας ξεκαθαρίσουμε ακόμα μια φορά για ποιον ακριβώς λόγο κατηγορούνται.

Στη δίκη της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν εκδικάζεται η υπόθεση Novartis και η συναφής έρευνα για την εμπλοκή των γνωστών πολιτικών προσώπων, αφού και για τους δύο προαναφερόμενους κατηγορούμενους κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί ευθύς εξαρχής, γιατί υπάρχει και θα συνεχιστεί μεγάλη πολιτική και μιντιακή σπέκουλα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του στο Μαξίμου καταρρέουν πολιτικά υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών και της αβάστακτης ακρίβειας. Ολες οι κατηγορίες περί δήθεν σκευωρίας Novartis, που το καθεστώς Μητσοτάκη κατασκεύασε κατά της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέρρευσαν με το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Αυτό το βούλευμα σαφέστατα αναφέρει ότι: α) υπήρξε σκάνδαλο Novartis, β) οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι και καλώς τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας, γ) όλες οι πράξεις και παραλείψεις που αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης δεν στηρίζονται σε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για να δικαστεί με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 για μια αβάσιμη κατηγορία, που αφορά τη δήθεν μη άμεση διαβίβαση 3 έγγραφων αναφορών-καταθέσεων εγγράφων, όπως τιτλοφορούνται από 3 αναφέροντες-καταθέσαντες, στη Βουλή εναντίον δύο μελών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί ως ηθικός αυτουργός για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος στο Ειδικό Δικαστήριο.

● Η κατάρρευση του κατηγορητηρίου περί «σκευωρίας» Novartis διαλύει ταυτόχρονα και το αντίστοιχο κυβερνητικό αφήγημα; Ή η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εργαλειοποιήσει το Ειδικό Δικαστήριο συνδέοντας τις δύο υποθέσεις, ακόμη και εάν δεν συνδέονται;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με όρους παρακράτους, που δεν σέβεται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας την οποία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει, μεταξύ άλλων, και με την απροκάλυπτη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ενδεικτικά επισημαίνεται το πρωτοφανές όργιο παραπληροφόρησης όσον αφορά το προαναφερόμενο βούλευμα στο σκέλος που αναφέρεται στις αποδιδόμενες στην Ελένη Τουλουπάκη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατηγορίες.

Σημειωτέον ότι οι δημοσιογράφοι Ιωάννα Μάνδρου και Τάσος Τέλλογλου κατήγγειλαν ότι υπήρξε εσκεμμένη και οργανωμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης των δημοσιογράφων με πολιτικά κίνητρα περί δήθεν παραπομπής της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και του πρώην αναπληρωτή υπουργού για απόπειρα ενοχοποίησης 10 πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis, μολονότι ως προς αυτό το σκέλος της υπόθεσης υπήρξε ομόφωνη αμετάκλητη απαλλαγή αμφοτέρων.

Ασφαλώς και το καθεστώς Μητσοτάκη θα επιχειρήσει, με τη μιντιακή υπεροπλία που διαθέτει, να εξαπολύσει νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης με fake news. Μόνο που από την προσεχή Δευτέρα, στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου η θεωρία περί σκευωρίας που διακινούσε το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη θα αποκαλυφθεί και οι εμπνευστές και κατασκευαστές της συνωμοσίας περί δήθεν σκευωρίας Novartis θα παραδοθούν στη δημόσια χλεύη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο Ειδικό Δικαστήριο να αναδειχτεί ότι στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη διώκεται όχι μόνον η συγκεκριμένη αντεισαγγελέας Εφετών, αλλά ταυτόχρονα διακυβεύεται και η ασφάλεια όλων των δικαστών και των εισαγγελέων όταν ασκούν τις αρμοδιότητες ελέγχου πράξεων και παραλείψεων όλων ανεξαιρέτως των προσώπων χωρίς διακρίσεις, προνομιακές μεταχειρίσεις των ισχυρών φορέων της οικονομίας και πολιτικής εξουσίας και χωρίς παρεμβάσεις. Για να καταστεί δυνατή η ακώλυτη άσκηση των αρμοδιοτήτων των δικαστών και εισαγγελέων, το Σύνταγμα θεσπίζει εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους.

Ωστόσο, για να είναι ανεξάρτητοι οι δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να αισθάνονται και ασφαλείς έναντι εκδικητικών μηνύσεων, αγωγών, απειλών και ύβρεων ιδίως από τους πανίσχυρους παράγοντες του δημόσιου βίου και να μη διαπομπεύονται δημόσια από τους καλούμενους «ανέγγιχτους», που πιστεύουν ότι βρίσκονται υπεράνω του δικαστικού ελέγχου. Και αυτό, γιατί στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη δικαίου είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι υπεράνω υποψίας και συνακόλουθα υπεράνω του νόμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η υπεράσπιση της Ελένης Τουλουπάκη αποκτά ευρύτερη εμβέλεια και σημασία, αφού η απόκρουση της εναντίον της κατηγορίας συνδέεται άρρηκτα με τις εγγυήσεις που η έννομη τάξη οφείλει να διασφαλίζει κάθε δικαστή και εισαγγελέα έτσι ώστε κατά την άσκηση του έργου του να αισθάνεται ασφαλής και να μη φοβάται την μήνιν των ελεγχόμενων, ανεξαρτήτως της ισχύος τους, δηλαδή έστω και αν ανήκουν στην «προνομιακή» ελίτ των ανέγγιχτων πολιτών.

Αρα το κρίσιμο διακύβευμα αυτής της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι μόνον η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη αλλά και η -urbi et orbi και μάλιστα με το κύρος μιας απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου- διακήρυξη ότι ουδείς δικαστής και εισαγγελέας πρέπει να φοβάται όταν ασκεί ευόρκως το καθήκον του, έστω και αν οι ελεγχόμενοι είναι πανίσχυροι φορείς οποιασδήποτε εξουσίας. Χωρίς ανεξαρτησία και αίσθημα ασφάλειας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν μπορεί να υπάρξει ορθή απονομή δικαιοσύνης.

● Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας έχει μπει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Διώξεις δικαστών, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, στο παρά πέντε της δίκης, προβίβασε σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου πέντε από τα επτά μέλη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου. Θεωρείτε ότι πληρούνται στην περίπτωση της πελάτισσάς σας όλες οι προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης;

Αυτή η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί ωμή απόπειρα επηρεασμού της διαδικασίας στο ακροατήριο και του αποτελέσματος της δίκης, ανεξαρτήτως εάν οι 5 προαχθείσες αρεοπαγίτες πληρούσαν όλα τα κριτήρια προαγωγής τους σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δηλαδή παραμονές της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, προκαλεί δυσμενείς εντυπώσεις και διαχέει σκιές για την αμερόληπτη διεξαγωγή της δίκης και τον απροκατάληπτο σχηματισμό της τελικής κρίσης των δικαστών. Ολα αυτά τα βαρύτατα κυβερνητικά ολισθήματα πλήττουν βάναυσα το κύρος της δικαστικής εξουσίας και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει με ένταση η υποχρέωση όλων των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου και ιδίως των 5 νεοπροαχθεισών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και εξαιρετική προσοχή τη συγκεκριμένη δίκη ώστε στο τέλος και το κύρος όλων των μελών του Δικαστηρίου να προστατευτεί και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης να βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια που της επιφύλαξε το καθεστώς Μητσοτάκη. Ολοι όσοι υπηρετούν πιστά τη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να λησμονούν ότι ο σεβασμός στη δικαστική εξουσία είναι όπως ο έρωτας. Δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται με κόπο και μόχθο.

● Πρόσφατα η κ. Τουλουπάκη με δημόσια δήλωσή της ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό τηλέφωνό της για να διαπιστωθεί εάν έχει επιμολυνθεί από το παράνομο λογισμικό. Συνδέεται η απόφασή της αυτή με την υπερασπιστική γραμμή στο Ειδικό Δικαστήριο; Υπάρχει η νομική δυνατότητα να ζητήσετε από το Ειδικό Δικαστήριο να παρέμβει ώστε να εξεταστεί η καταγγελία αυτή;

Η υπεράσπιση της Ελένης Τουλουπάκη αναμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου των τηλεφωνικών επικοινωνιών της και στον κατάλληλο χρόνο θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

● Δεν είναι η πρώτη φορά που Ειδικά Δικαστήρια ταλαιπωρούν την πολιτική ζωή του τόπου, η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι συνδεδεμένη με αυτά. Μάλιστα ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε στηρίξει την πολιτική του επιβίωση στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, που τελικά όμως οδήγησε στον δικό του πολιτικό αφανισμό. Λέτε πως ο υιός ακολουθεί την τακτική του πατέρα; Και εάν ναι, μπορεί να τον οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα;

Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει παράδοση στις ποινικές διώξεις των πολιτικών της αντιπάλων. Οπως έχει παράδοση και στις παρακρατικές μεθόδους, στο στήσιμο σκευωριών, στην παρακολούθηση των πολιτικών της αντιπάλων. Η παρέα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Γρυλλάκη, μια καρικατούρα του δυσώδους παρακράτους στο οποίο ευημερούσε ο πατέρας του μέχρι την πολιτική απαξίωσή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γαλουχηθεί με αυτές τις παραδόσεις. Και, ως μη αυτόφωτος, κινείται με βάση αυτά που έμαθε εξ απαλών ονύχων.

Μόνο που, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την ημέρα της πανηγυρικής αθώωσής του, «η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς». Και η αλήθεια θα εκδικηθεί και τους νεόκοπους σκευωρούς της «αγίας οικογένειας Μητσοτάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)