to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 12.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Θα φάνε το κεφάλι τους!

Με τον βούρδουλα σχεδιάζει η κυβέρνηση να περάσει τα αντικοινωνικά μέτρα καταστέλλοντας τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της.


Απροκάλυπτα χθες ο Δένδιας επιχείρησε να ταυτίσει την κακοποιό δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής με την κινηματική δράση των πολιτών. Δεν δίστασε μάλιστα να εξομοιώσει το ρατσιστικό πογκρόμ με την κινητοποίηση των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των χρυσωρύχων. Προφανώς ο Δένδιας θεωρεί ότι μια παλλαϊκή κινητοποίηση είναι της ίδιας ποιότητας με τη δράση μερικών δεκάδων συμμοριτών της Χρυσής Αυγής. Τι σχέση έχει η Ακροδεξιά, που μαχαιρώνει και τραμπουκίζει εις βάρος φτωχών ανθρώπων, με το κίνημα που στοχεύει στην προστασία της ποιότητας ζωής;

Η ιδεοληψία περί "δύο άκρων" εκθέτει την κυβέρνηση ως ανιστόρητη, αν αναλογιστεί κανείς πού οδήγησε αυτή η δήθεν αχρωματοψία της εξουσίας έναντι της βίας. Όπως στον Μεσοπόλεμο οι συστημικές δυνάμεις νομιμοποίησαν τον ακροδεξιό ριζοσπαστισμό με την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να τον ενσωματώσουν και να τον στρέψουν κατά της Αριστεράς, έτσι τώρα οι Δένδιες παίζουν με τη φωτιά. Ξεπλένουν τη Χρυσή Αυγή! Οι φοβέρες τους εναντίον της είναι κούφιες, γιατί με την πολιτική τους απογυμνώνονται καθημερινά από κάθε ίχνος πολιτικής φερεγγυότητας.

Η πραγματική αιχμή του αυταρχικού κράτους είναι οι γνήσιες δημοκρατικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Άλλωστε από την αρχή του Μνημονίου το κατεστημένο συχνά επιχειρηματολογούσε για την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί πολίτευμα εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή δημοκρατία περιορισμένης ευθύνης. Η παράκαμψη της Βουλής υπήρξε συστατικό στοιχείο αυτής της επιλογής. Ρυθμίσεις που καθορίζουν για δεκαετίες τη ζωή των πολιτών πέρασαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ολόκληρο κείμενο συμφωνίας που δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες, όπως το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, πέρασε ως παράγραφος σε άσχετο νομοσχέδιο, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν ακόμη και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τώρα, θέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, παρά τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη αποσπάται από την Ολομέλεια της Βουλής και νομοθετείται με την κατεπείγουσα διαδικασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων. Προφανώς για να προλάβουν να δημιουργήσουν αστυνομικό μπαράζ στις αναμενόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις του φθινοπώρου.

Ο ισχυρισμός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι "η Πράξη θα περιέχει γενικούς κανόνες δικαίου" είναι υποκριτικός. Οι γενικές αρχές υπάρχουν. Γιατί χρειάζεται να ξανανομοθετηθούν, και μάλιστα εσπευσμένα;

Ας γνωρίζουν οι μνημονιακοί κυβερνήτες ότι ο αυταρχισμός τους θα τους συμπαρασύρει γρηγορότερα στην πτώση. Δεν πτοούνται οι πολίτες, διότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, η λαϊκή αντίδραση μπορεί να προσδοκά ότι θα υπάρξει πολιτική ανατροπή. Μετά τον Ιούνιο μια νέα πολιτική δυναμική, με κύριο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδίδει πολιτική αποτελεσματικότητα και διέξοδο στην κοινωνική αγανάκτηση. Γι' αυτό οι κυβερνώντες επιχειρούν να την υπονομεύσουν ή να τη διασύρουν εμφανίζοντάς την ως συμμετρική της Ακροδεξιάς. Θα φάνε όμως το κεφάλι τους!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)