to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θα είναι όλοι εκεί για... διάφορους λόγους

Φυσικά και θα πάω! Δεν έχω ξαναπάει σε διαδήλωση ποτέ κι ούτε που το φανταζόμουν, αλλά θα κατεβώ αυτή τη φορά». Η Εβελίνα είναι παλιά μου συμμαθήτρια, θυγατέρα αστικής οικογενείας, με τις Ουρσουλίνες, το πιάνο, τα γαλλικά και το μπαλέτο της.


Το 1991, όταν ήμασταν 16άρες κι η γενιά μας έπαιρνε το βάφτισμα του πυρός στους αγώνες, η Εβελίνα άκουγε «Τσίπρας» και πάθαινε αναφυλαξία. Η Εβελίνα ήταν ΟΝΝΕΔ. Τώρα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. «Οχι μόνο γιατί μας τα πήραν όλα, αλλά για την αξιοπρέπεια. Αν και τον Τσίπρα εξακολουθώ να μην τον πάω, σου το δηλώνω», λέει κατηγορηματικά.

Αύριο το απόγευμα ένα ετερόκλητο πλήθος αναμένεται να βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος, στον Λευκό Πύργο, σε όλες τις μεγάλες πλατείες της χώρας και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, άνθρωποι όλων των ηλικιών, μέλη όλων των κοινωνικών τάξεων, όπως η Κατερίνα: «Εχω κάποια καλά εισοδήματα από ακίνητα που μου κληροδότησαν οι γονείς μου. Ομως εδώ αργοπεθαίνει μια ολόκληρη χώρα, η χώρα μου! Δεν αντέχω άλλο να βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, να υπάρχουν παιδιά σαν την κόρη μου χωρίς εμβόλια, δεν αντέχω άλλο αυτή τη μαυρίλα γύρω μου και μέσα μου».

«Θα κατέβω, αλλά...»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γιαλαντζί Αριστερά, αλλά θα κατεβώ», λέει ο Θανάσης που ψηφίζει εξωκοινοβουλευτική Αριστερά επί δεκαετίες. «Δεν στηρίζω την κυβέρνηση, το μανίκι της τραβάω. Φοβάμαι ότι θα κάνουν κωλοτούμπα στο τέλος. Πρέπει να έχουν κατά νου όμως πως οι χιλιάδες πολίτες που κατεβαίνουν στους δρόμους τους παρακολουθούν και τους ελέγχουν».

«Δραχμή, σουβλάκι και Γιάνη Βαρουφάκη, αυτό έχω να σας πω», λέει η Μίνα. «Εχω γίνει βαρουφίτσα! Επιτέλους, βρέθηκε ένας άνθρωπος να τα πει έξω από τα δόντια μέσα στο στόμα του λύκου! Για να τα ακούσει λίγο και η Γερμανία και η Ευρώπη! Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα και δεν απειλεί μόνο εμάς. Ηδη ξεθαρρεύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη επειδή βλέπουν την άνοδο των δικών τους εδώ».

«Είμαι έτοιμη κι αποφασισμένη και για τα χειρότερα. Αυτοί είναι στυγνοί εκβιαστές, ποιος ξέρει πού μπορεί να το φτάσουν», λέει η Θεοδώρα που είναι δημόσιος υπάλληλος. «Ακόμα κι αν υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και μας δώσουν τον μισό μισθό μας ή και καθόλου, θα αντέξω. Για να μπω στο πανεπιστήμιο, στερήθηκα για δυο χρόνια τον ελεύθερό μου χρόνο. Για να μεγαλώσω το παιδί μου, έχασα τον ύπνο μου για τρία χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα ανέξοδο επίτευγμα».

«Αν τα καταφέρει ο πιτσιρικάς, στις επόμενες εκλογές κι εγώ θα τον ψηφίσω», λέει ο κύριος Νίκος, συνταξιούχος εφοριακός. «Δεν τον πίστευα καθόλου, νόμιζα ότι είναι άλλος ένας από αυτούς που τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Αλλά αυτός το πάει γερά, αποφασιστικά. Δεν θα πάω στο Σύνταγμα για τη σύνταξή μου και τα φάρμακά μου, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Μια ζωή ήμασταν με σφιγμένο το ζωνάρι, ούτε κι εγώ θυμάμαι πόσες φορές περάσαμε λιτότητα. Αλλά αυτό πια είναι ασφυξία! Κι ενώ ο λαός πένεται, κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια από μίζες. Δικαιοσύνη θέλουμε. Επιτέλους Δικαιοσύνη!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)