to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 05.11.2014

Διεθνή

Θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ο Ρέντζι, παρά τις αντιδικίες της Ιταλίας με την Κομισιόν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, απευθυνόμενος στους βουλευτές του «Δημοκρατικού Κόμματος», τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση του εργασιακού που προωθεί η κυβέρνησή του θα μπει σε ισχύ, το αργότερο, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015».


Ο Ρέντσι τόνισε ότι «με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, γίνεται πράξη η μεγαλύτερη μείωση των φόρων όλης της Ιστορίας της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας». Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη, Ρέντζι, ελαστικοποιούν την αγορά εργασίας, αφαιρώντας δικαιώματα απο τους εργαζόμενους στο μνημονιακό πνεύμα που έχει επικρατήσει σε όλο τον Ευρωπαικό Νότο.

Παράλληλα, όμως, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Ballaro της Rai, o επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλησε να αναφερθεί στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη: «Παίζουμε το ματς μας στην Ευρώπη. Δεν κερδίσαμε, δεν χάσαμε, αλλά βάζουμε μερικά γκολ. Το κλίμα έχει αλλάξει, δεν πάω στην Ευρώπη ως επαίτης, με το καπέλο το χέρι, δεν πάω για να μου εξηγήσουν τι πρέπει να κάνω, και αυτό το πράγμα το έχω πει τόσο στον Μπαρόζο όσο και στον Γιούνκερ», υπογράμμισε ο Ματτέο Ρέντσι.

Χθες ο Ματέο Ρέντσι απαίτησε από τις Βρυξέλλες να «σεβαστούν» τη χώρα του, καθώς συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεσή με του με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με δηλώσεις του νωρίτερα αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των λόγων του. «Ζητώ να γίνει σεβαστή η Ιταλία, το παρελθόν της και το μέλλον της. Επιμένω στον σεβασμό που η χώρα αξίζει», ανέφερε ο Ρέντσι στον λογαριασμό του στο Twitter, αφού ο Γιούνκερκατηγόρησε τον ίδιο και τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον ότι λένε ψέματα στους πολίτες τους σχετικά με τις δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που κάποιοι πρωθυπουργοί συμπεριφέρθηκαν μετά τη σύνοδο», δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. «Κράτησα σημειώσεις και όταν συνέκρινα τα όσα ελέχθησαν στην αίθουσα και έξω από αυτή, διαπίστωσα ότι δεν συμπίπτουν», πρόσθεσε. «Είπα στον Ματέο Ρέντσιότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται τον θεσμό αυτό», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Αν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ «Μπαρόζο είχε ακούσει τους γραφειοκράτες, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα είχε αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο», υποστήριξε ο ίδιος, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών να μην απορρίψουν τα σχέδια των προϋπολογισμών της Ιταλίας και της Γαλλίας. «Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες για να δώσω εξηγήσεις για το τι πρέπει να κάνω, το είπα στον Γιούνκερ και τον Μπαρόζο», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη ο Ρέντσι είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει το κόστος των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού η επιτροπή του ζήτησε να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2015. «Θα δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία για όλα όσα δαπανώνται από αυτά τα παλάτια. Θα διασκεδάσουμε», είχε πει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)