to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 06.11.2019

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Στον «αέρα» οι πάνω από 5.000 εργαζόμενοι του προγράμματος πυροπροστασίας στα Δασαρχεία της χώρας

«Περίπου 80 απασχολούνται στα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου - Να παραταθεί άμεσα η​ διάρκειά του»


Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε δήλωσή του:

Στον «αέρα» οι πάνω από 5.000 εργαζόμενοι του προγράμματος πυροπροστασίας στα Δασαρχεία της χώρας. Περίπου 80 απασχολούνται στα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου-Να παραταθεί άμεσα η​ διάρκεια του

Σε λίγες ημέρες λήγει η παράταση του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων σε υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και σε αποκεντρωμένες διοικήσεις με στόχο την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Συνολικά,  από το πρόγραμμα επωφελούνται πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, από τους οποίους περίπου 80 απασχολούνται στα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου.

Οι εργαζόμενοι στο παραπάνω πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, μακροχρόνια άνεργοι και προερχόμενοι από ευάλωτες ομάδες οι περισσότεροι, έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες όσον αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά και την γενικότερη προστασία και φροντίδα των δασικών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα επανασυνδέθηκαν με την εργασία, συνεισφέροντας στη τοπική κοινωνία και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Το αρχικό πρόγραμμα 8μηνης διάρκειας, ξεκίνησε με την ΚΥΑ 84.675(ΦΕΚ 1510/2-5-201Β), και ανανεώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ένα ακόμη οκτάμηνο, με αυξημένες απολαβές λόγω της  αύξησης του κατώτατου μισθού.

Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ως τώρα να αδιαφορεί για τα σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα του κοινωφελούς προγράμματος αντιπυρικής προστασίας. Έτσι, κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητη η εμπειρία που απέκτησαν οι εργαζόμενοι  του συγκεκριμένου προγράμματος, τόσο στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών όσο και σε λειτουργικές δασικές εργασίες, π.χ ως δασεργάτες, υλοτόμοι, καλλιεργητές βοτάνων και αρωματικών φυτών. Μια εμπειρία που θα μπορούσε να προσμετρηθεί αναλογικά και  σε μια ενδεχόμενη διαδικασία μόνιμων προλήψεων προσωπικού που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών δασοπροστασίας, παράλληλα με εποχικούς συμβασιούχους.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ, ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος, που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, πρέπει να το αποδείξει εμπράκτως και όχι στα λόγια. Η συνέχιση του κοινωφελούς προγράμματος δασοπροστασίας είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)