to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 27.05.2022

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος προς κυβέρνηση: Δημιουργείτε κομματικό κράτος και στις φυλακές

Ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλος, άσκησε σκληρή κριτική στο ν/σ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την σωφρονιστική πολιτική που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής


«Σταματήστε κάθε σκέψη για λειτουργία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν έχει κανένα νόημα και ήδη βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της επιλογής σας», τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή στο ΑΠΘ από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ασκώντας στη συνέχεια σκληρή κριτική στο ν/σ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά την σωφρονιστική πολιτική, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

- Σήμερα ότι έχουμε το 23,8% μόνο πληρότητα στις αγροτικές φυλακές και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Έρχεστε και δυσκολεύετε ακόμη περισσότερο τη μεταγωγή των κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές.

- Έχετε αφήσει ακέφαλο και εντελώς ανενεργό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το Σώμα των Ελεγκτών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης. Για να δούμε αν λειτουργεί και αν υπάρχει αυτό το Σώμα, υπάρχει έστω δείγμα από τους ελέγχους του. Πόσοι έλεγχοι έγιναν; Ποια μέτρα ελήφθησαν; Και πόσοι Επιθεωρητές Ελεγκτές τοποθετήθηκαν;

- Δημιουργήσατε ένα υπερυπουργείο στις φυλακές, τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προς χάριν της κυρίας Νικολάου. Μετά, άνοιξαν οι πόρτες για τις μετατάξεις υπαλλήλων των φυλακών. Υπάρχει εδώ αντίφαση για να μην πω ο τραγέλαφος. Αυτή η Υπηρεσία γέμισε με υπαλλήλους. Και είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον σας για την παραμονή των υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι έχει πολλαπλάσιους οργανικούς υπαλλήλους από το ίδιο το Υπουργείο.

- Έχετε υποστεί μια στρατηγική ήττα, σε συμβολικό επίπεδο, διότι, όσοι προσέφυγαν κατά των μετακινήσεων στις φυλακές δικαιώθηκαν. Κι αυτό είναι μια απάντηση στο πώς εσείς προσπαθείτε να χτίσετε ένα κομματικό κράτος. Αντιλαμβάνομαι με πολλή ανησυχία ότι αυτή η λογική σας, καθιστά το χώρο αυτό φέουδο του Υπουργού, ο οποίος ναι μεν μπορεί σήμερα αναγκασμένος από τις δικαστικές αποφάσεις, να επαναφέρει τους υπαλλήλους στις θέσεις που κατείχαν, αλλά κάνοντας χρήση αυτού του νόμου που καλούμαστε να ψηφίσουμε, θα γίνει επαναφορά σε προηγούμενο καθεστώς. Αλλά δεν θα το αφήσουμε έτσι. Καλούμε και τους ίδιους τους υπαλλήλους να αντισταθούν σε αυτή τη βίαιη αντιμετώπιση τους από το Υπουργείο και τους δηλώνουμε, ότι θα είμαστε μαζί τους γιατί ο ρόλος μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι και η υπεράσπιση της νομιμότητας», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)