to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 24.03.2021

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Οσμή σκανδάλου στην υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

«Έκπληκτος ο νομικός κόσμος αλλά και οι Πολίτες του Πειραιά παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης» δηλώνει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Το Υπ. Δικαιοσύνης αίφνης προσκάλεσε το του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση να αποφασίσουν εντός λίγων ωρών για:

  1. Τη διενέργεια δημοσίου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου στον Πειραιά, περαιωμένου ή ημιτελούς, προς κάλυψη όλων των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά» και
  2. «Πρόταση έγκρισης  πίστωσης  81.500.000€ για την αγορά ακινήτου προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για την παράδοση λειτουργικού Δικαστικού μεγάρου στο Ελληνικό Δημόσιο». 

Η διαδικασία αγοράς έχει έντονη οσμή σκανδάλου και φωτογραφική διάσταση καθώς είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι ΜΟΝΟΝ το κτίριο (εργοστάσιο) της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ στα Καμίνια έχει την απαιτούμενη από  την Κυβέρνηση έκταση των 30.000 μ2. Σύμφωνα με πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ (2019-2020) το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια 29.900μ2 και η αξία του ακινήτου εκτιμάται σε 25.000.000€. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη «η πρεμούρα» της Κυβέρνησης ώστε αρνήθηκε το αίτημα της ολιγοήμερης αναβολής, έως την 26/3/2021 προκειμένου να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αφού εξετάσει τα νέα δεδομένα και να εκφράσει συντεταγμένα την απόφασή του.

Μέχρι σήμερα με τις πολυετείς προσπάθειες των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Δήμου Πειραιά και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά(ΔΣΠ), είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί η εγκατάσταση των Δικαστηρίων στο κτίριο της Ραλλείου στο κέντρο της πόλης και η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου, λύση συνολικού ποσού 40 εκατ. Ευρώ. Εξάλλου ολοκληρώθηκε η αλλαγή χρήσης, η τακτοποίηση της ιδιοκτησίας, και έχουν καταβληθεί από τον ΔΣΠ και φορείς έξοδα για σχετικές μελέτες. Τα χρήματα όμως δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν.

Ομοίως δεν μπορούσαν να εξευρεθούν τα 50 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν (πάλι σύμφωνα με μελέτες του ΤΕΕ) για την κατασκευή του Μεγάρου με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε δημόσιο ακίνητο στο Λιμάνι του Πειραιά επί της Ακτής Κονδύλη αρ. 32.

Αιφνιδίως, αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ο υφιστάμενος σχεδιασμός και διατίθενται σήμερα (σε συνθήκες lockdown)  81.5 εκ. (διπλάσια) για άλλο κτίριο (εκτός κέντρου Πειραιά) χωρίς καμία μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών. Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι “τρέχουν” αυτό το “project”, ποιοι “συμβουλεύουν” προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες.

Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν την συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος. Τώρα είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών, η ώρα της κοινωνίας του Πειραιά να αντιδράσει» δήλωσε αναλυτικά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)