to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 22.09.2020

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Ο σωφρονισμός δεν είναι ζήτημα καταστολής

«Ο σωφρονισμός δεν είναι ζήτημα καταστολής. Είναι πρωτίστως ζήτημα εκπαίδευσης και πολιτικών επανένταξης-Εδώ κι ένα χρόνο έχει καταργηθεί η κοινωφελής εργασία»


Τα σοβαρά προβλήματα, τα ελλείμματα και τις αντιφάσεις των κυβερνητικών επιλογών όσον αφορά την ακολουθούμενη σωφρονιστική πολιτική, επεσήμανε με την παρέμβαση του στην Ειδική Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού, ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Ο σωφρονισμός δεν είναι ζήτημα καταστολής, είναι πρωτίστως ζήτημα εκπαίδευσης και πολιτικών κοινωνικής επανένταξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε κατ΄ αρχάς την αφετηριακή διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την αφαίρεση της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την υπαγωγή της στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου δόγματος «ασφάλειας».

Όπως είπε, στο θέμα της ασφάλειας υπάρχει η εξής αντίφαση: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, γιατί βρίσκονται τα όπλα στις φυλακές και δεν σκέπτεται πως μπήκαν τα όπλα στις φυλακές.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο κρίσιμο θέμα της προστασίας της υγείας των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα εν μέσω πανδημίας και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά στην αποσυμφόρηση των φυλακών για καθαρά λόγους δικής ιδεοληψίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, την κοινωφελή εργασία, που έχει άμεση σχέση με την αποσυμφόρηση των φυλακών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέστειλε πέρσι την εφαρμογή του μέτρου το οποίο έκτοτε παραμένει «παγωμένο».

«Οι εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής, όπως η κοινωφελής εργασία, δεν έχουν επανέλθει επί ένα χρόνο τώρα και αποτελούν αιτία συσσώρευσης κρατουμένων σε φυλακές και, μάλιστα, για αδικήματα ήσσονος σημασίας. Άρα και εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και φαίνεται πόσο στενά συνδέεται το κομμάτι της σωφρονιστικής πολιτικής με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί, πρωτίστως, ο σωφρονισμός δεν είναι ζήτημα καταστολής, είναι ζήτημα εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, παρατήρησε ότι κατά την συζήτηση στην Επιτροπή, από τον φυλακές Αυλώνα δεν κλήθηκε ο Διευθυντής του εκπαιδευτικού ιδρύματος εκεί, ώστε να ενημερώσει τη Βουλή για την εξόχως σημαντική δουλειά που γίνεται σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι της σωφρονιστικής πολιτικής. Όπως συμπλήρωσε, μάλλον, με ευθύνη της κυρίας Νικολάου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής,  η εκπαίδευση στην φυλακή των Χανίων έχει σταματήσει και δεν ολοκληρώνεται.

«Υπάρχει ένα έλλειμμα. Ασκούμε ευθέως κριτική στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς το κομμάτι αυτό της επανένταξης και της εκπαίδευσης είναι πυλώνας για μας, είναι μείζονος σημασίας και θέλω να πιστεύω για όλη την Επιτροπή’, υπογράμμισε.

Τέλος  ανέφερε ότι η εκπαίδευση των κρατουμένων πρέπει να συναρτάται και με την εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων ενώ έθεσε και το ζήτημα της απουσίας οργανωμένων μορφών ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης των κρατουμένων, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συντονισμένες δράσεις για συνεργασία των φυλακών με το Εθνικό Θέατρο και με τα κατά τόπους ΔΗΠΕΘΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)