to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 11.08.2022

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Ο Μητσοτάκης έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές της ΕΥΠ

«Να δώσει εξηγήσεις και να παραιτηθεί»


 Ακέραιη και απόλυτη είναι η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο των υποκλοπών της ΕΥΠ, τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και την εκπομπή newsroom. «Στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για όλα αυτά. Δεν είναι θέμα προσωπικής ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη. Είναι συνταγματικό και πολιτικό-θεσμικό ζήτημα και οφείλει να δώσει εξηγήσεις Η παραίτηση θα ήταν λύση», πρόσθεσε.

    Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων αλλά για ευθεία βολή της κυβέρνησης κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων. «Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτες. Από την πρώτη στιγμή, υπήγαγε προσωπικά στο Μαξίμου την ΕΥΠ, άλλαξε με νόμο τις προϋποθέσεις για τον ορισμό του επικεφαλής της ενώ με τροπολογία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμένου, κατήργησε αναδρομικά την υποχρέωση της εκ των υστέρων ενημέρωσης του παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ», υπογράμμισε.

     «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή, όταν πριν μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση σε βάρος του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη, η κυβέρνηση μας έλεγε δεν μας αφορά, είναι υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών. Όταν φτάσαμε στο κ. Ανδρουλάκη, τοτε είδαμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Και κατέληξε:

    «Ζητήσαμε μεταξύ άλλων την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά ο κ. Τασούλας, ο πρόεδρος της Βουλής μας παρέπεμψε μετά τις 22 Αυγούστου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Είναι εντυπωσιακό ότι με τόσο ατράνταχτα στοιχεία επιχειρεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτική ευθύνη σε κάθε περίπτωση, είτε η ΕΥΠ αυτονομήθηκε είτε βεβαίως γνώριζε τα πάντα. Βλέπουμε να φέρνει εσπευσμένα την ΠΝΠ γιατί θέλει να κλείσει την υπόθεση. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληγούν οι θεσμοί και το κράτος δικαίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)