to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 05.02.2023

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Η πρότασή μας για τον αποκλεισμό ναζιστικών κομμάτων προασπίζει και το Σύνταγμα και τη δημοκρατία

«Η επιφύλαξη μας απέναντι στη πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι δεν γίνεται σαφής, ρητή αναφορά στο ναζιστικό περιεχόμενο των ιδεών και πρακτικών του κόμματος που αποκλείεται από τις εκλογές και καλείται ο ΑΠ να κρίνει», σημειώνει ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στο Κόκκινο 105,5


«Ο αποκλεισμός ενός κόμματος από τις εκλογές, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα και από συνταγματική και από νομική άποψη. Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μας ενδιαφέρει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συνταγματική και πολιτικά άσκηση να την επιλύουμε χωρίς άλλο τραύμα στο κράτος δικαίου. Έχουμε ήδη το άγος των υποκλοπών. Γι’ αυτό η πρόταση μας είναι ισορροπημένη. Και το Σύνταγμα δεν καταστρατηγεί και τη δημοκρατία προασπίζει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Διον. Ελευθεράτο, για την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

«Η επιφύλαξη μας απέναντι στη πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι δεν γίνεται σαφής, ρητή αναφορά στο ναζιστικό περιεχόμενο των ιδεών και πρακτικών του κόμματος που αποκλείεται από τις εκλογές και καλείται ο ΑΠ να κρίνει, μπαίνοντας στην ουσία της λειτουργίας τω κομμάτων αν αυτό εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο θεσμικά. Καθώς έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας», συμπλήρωσε.

Στον αντίποδα, πρόσθεσε, υπάρχει η δική μας πρόταση που σαφώς προσδιορίζει τα ναζιστικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Γιατί, όπως είπε, σκοπός είναι να μην υπάρχουν στον πολιτικό στίβο εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Αλλά και να μην αφήσουμε τόπο αναπαραγωγής γενικώς και αορίστως της θεωρίας των δύο άκρων.

Ο Θ. Ξανθόπουλος απέδωσε τέλος απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος πρωτοδίκως στη δίκη της Χρυσής Αυγής,  Κασιδιάρης κάνει εκπομπές μέσα από τη φυλακή και ασκί πολιτική κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα χωρίς μέχρι σήμερα, κανείς να έχει φιλοτιμηθεί να κάνει κάτι για το θέμα αυτό.  Και κατέληξε: «Ως Αριστερά ξέρουμε ότι με νόμους δεν αντιμετωπίζεται ο φασισμός. Πρέπει να παρέμβεις στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το αυγό του φιδιού. Στις συνθήκες ανασφάλειας, φτώχειας, φυλετικού μίσους».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)